Kültür Seyahat

11 Temmuz 2023
Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2023

Doğaseverlerin çok hoşuna gidecek muhteşem bir öneriyle geldik ve sizler için adeta bir doğa harikası olan Norveç Fiyortları’nı derledik. Hem sakinlik arayıp kafa dinlemeye çalışan kişiler hem de eşsiz doğa manzarasıyla ayaklarını yerden kesmek isteyen kişiler mutlaka Norveç’in eşsiz Fiyortları'na seyahate çıkmalı. O halde gelin, turumuzun detaylarını hep birlikte öğrenelim…

Norveç denildiği zaman hepimizin aklına ilk olarak o meşhur fiyortlar geliyor. Granit dağlarla, eşsiz manzaralı göllerle, yemyeşil ormanlarla ve müthiş deniz manzaraları ile bezenmiş bu ülkede keşfedilebilecek en keyifli ve en görkemli doğal güzelliklerinin başında da işte bu fiyortlar var.

Nordfjord

Fiyort Nedir?

Anlatmaya başlamadan önce, bilmeyenler için fiyort nedir ona da kısaca değinelim. Muazzam bir doğal yapı olan fiyort; çeşitli buz hareketleriyle oluşan, enlemesine geniş ve uzun vadilerin içine deniz suyu veya tatlı suyun dolmasıyla meydana gelen coğrafi şekiller olarak adlandırılıyor. Bu noktada insanlar buz vadilerini dünyanın birçok yerinde görebilir. Fakat içine su dolmuş olan buz vadilerini, yani fiyortları çoğunlukla İskandinavya, Kanada, Yeni Zelanda ve Grönland'da bulabilirsiniz. Öte yandan fiyortlar ve buzul vadileri günümüzden yaklaşık olarak 115,000 sene önce başlayıp 11,500 sene önce sona eren Son Buz Çağı'nda günümüzde var olan görüntüsüne ulaşmış.

Fiyort Norveç’in dilimize kattığı kelimelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, fiyort kelimesi ne anlama geliyor diye düşünmüş müydünüz? Bu kelime; "Uzun ve zamansız bir şekilde seyahat edilebilme yetisine sahip su yolu" anlamında kullanılarak nam salıyor. Üstelik bütün bunların yanı sıra fiyortlar, zaman zaman çıkmaz bir sokağı andıran, sen sonunda kara ile karşılaşılan vadiler olduğu gibi kimi zaman da iki dağın arasından kanal gibi geçebileceğiniz vadi formunda sizi karşılayabiliyor. İşte tam da bu yüzden bir su kanalının fiyort olarak adlandırılabilmesi için uzunluğunun genişliğinden daha fazla olması gerekiyor. Buna bağlı olarak da en popüler ve revaçta olan fiyortlar olabildiğince dar, upuzun ve etrafı oldukça yüksek dağlarla çevrili olan kısımdır.

Nordfjord-2

Fiyortlarda Neler Yapılır?

Kuzey Avrupa'nın en çok rağbet gören seyahat rotalarından birisi olarak bilinen Norveç, hem coğrafi yapısı hem de sunduğu birbirinden farklı yaşam tarzıyla dikkatleri üzerinde toplayan bir ülke olarak karşımıza çıkıyor. Birçok kişinin buraya duyduğu merakın, dünyada fazlasıyla büyük ün kazanan doğa mucizesi fiyortları ile ilişkili olduğunu söylesek herhalde abartmış olmayız.

Norveç gezisinde fiyortlar boyunca yapılacak olan seyahatler, fiyort çevresindeki yüksek granit dağlarda yapılacak olan doğa manzaralı yürüyüşler, birbirinden şirin kasabalar ve köyler Norveç gezilerini ön plana çıkaran unsurları arasında yerini alıyor. Bu noktada birçok kişi, Norveç'e seyahat planlaması yaparken ilk önce fiyortları göz önünde bulunduruyor. Öte yandan bu fiyortların nasıl oluştuğu da oldukça merak edilen konular arasında.

Nordfjord-3

Fiyortların oldukça popüler olan hikayesini daha önce duydunuz mu? Son Buz Çağı'nda İskandinavya'nın ve Kanada'nın neredeyse her bir bucağı buz ile kaplıydı. Sonrasında buzlar yavaş yavaş vadileri doldurup genişledi. Aynı zamanda sürekli aşağılara doğru hareket halindeydi. İşte tam da bu hareket esnasında vadi tabanında, buzun alt tarafında kalan oldukça kolay sökülebilen malzemeyi de kazıyıp kendisiyle birlikte taşıyabilir bir durumdaydı. Bütün bunların yanı sıra daha güçlü, buzun dahi tahrip edemediği granit dağlar da buzul vadilerinin sınırlarını belirliyordu. Üstelik bu vadilerin derinliği yaklaşık olarak 1,500 metreye kadar çıkıyordu. Buz devri sona erdikten sonra da vadileri dolduran buzlar büyük bir hızla eridi. Sonrasında deniz seviyesine yakın olan vadilere de deniz suları dolmaya başlayarak buna bağlı olan fiyortlar ortaya çıktı.

Tertemiz çevresiyle birlikte doğa harikalarından biri olarak nam salan ve UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan Norveç Fiyortları, doğaseverler adına adeta eşsiz bir rota. Şehrin yoğun stresinden uzaklaşmak isteyenler, kendini şımartıp güzel bir seyahat rotası planlayan kişiler ya da kafa dinlemek için gidilebilecek en uygun ve doğa harikası bir yer bulmak için araştırma sürecine girenler dahil herkesin ziyaret edebileceği fiyortlar adeta ruhunuzu dinginleştirecek.

Geirangerfjord

En Güzel Norveç Fiyortları

Nordfjord

Batı Norveç’te ye alan Nordfjord’un akıl almaz manzarası, buram buram tarih kokan mekanları ve birbirinden çeşitli eğlence aktiviteleri ile tam tadında ve mükemmel bir uyum içinde sizleri bekliyor.

Hardangerfjord

Dünyanın en büyük üçüncü fiyordu olarak nam salan Hardangerfjord, rengarenk meyve ağaçları ve bahçeleri sebebiyle sık sık  “Norveç’in Meyve Bahçesi” olarak adlandırılıyor.

Lysefjord

Ebat olarak Norveç’teki diğer birçok fiyorttan daha küçük olsa da Lysefjorden yılda ortalama olarak 300.000 ziyaretçi ağırlayarak dikkatleri üstüne çekiyor.

Lysefjord

Sognefjord

Norveç’in en büyük fiyordu olan Sognefjord’da Norveç’in Büyük Kanyonu olarak nam salan Aurlandsdalen Vadisi de yer alıyor.

Geirangerfjord

Derin mavi suların ve görkemli dağların göz alıcı manzarasına ev sahipliği yapan Geirangerfjord’un en çok revaçta olan ve en sık  ziyaret edilen Norveç fiyortları arasında olması hiç de şaşırtıcı bir durum değil. Benzersiz manzarası ve doğa harikası sayesinde gidenlerin bir daha dönmek istemeyeceği bu muhteşem fiyordu mutlaka ziyaret etmelisiniz. Norveç'in en büyük şelalelerinden olan Yedi Kızkardeş (Seven Sisters) Şelalesi'nn de buraya ayrı bir güzellik kattığını söylemek gerek.

Bükreş Gezilecek Yerler-0
Kültür Seyahat

Bükreş'te Gezilecek En Güzel Yerler

Romanya'nın başkenti Bükreş, Doğu Avrupa dendiğinde akla gelen ilk şehirlerden. Doğal güzellikleri ve kültürel mirasları ile öne çıkan Bükreş…

Devamını Oku
Coacsurfing Hakkında (0)
Tips

Couchsurfing Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz Her Şey

Yurtdışına çıkmak, gezmek, dil öğrenmek, eğlenmek isteyen kişiler artık bunu hayal olmaktan çıkarıp gerçekleştirebiliyor. Nasıl mı? Couchsurfing ile.

Devamını Oku
Geleceği Şekillendirenler - Elektrikli Araçlar
Teknoloji

Geleceği Şekillendirenler - Elektrikli Araçlar

Bir zamanlar bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz ve geleceğin teknolojileri arasında yer alan şeyler bir bir gerçek oluyor. Gelecek geliyor. Teknoloji…

Devamını Oku