Kültür Seyahat

10 Ocak 2024

Aurora Borealis veya sadece Aurora olarak da bilinen Kuzey Işıkları, gece gökyüzünde nefes kesici bir ışık gösterisidir. Bu doğal olaylar, güneşten gelen elektromanyetik enerjinin dünyanın atmosferiyle çarpışmasıyla ortaya çıkıyor ve farklı renklerin büyüleyici bir görüntüsünü yaratıyor. Bu muhteşem manzara en iyi kasım ve mart ayları arasındaki sonbaharın sonlarından ilkbaharın başlarına kadar izlenebilir ve karadan, teknelerden veya uçaklardan görülebilir. İster deneyimli bir gezgin olun ister ilk kez seyahat eden biri Kuzey Işıkları’na şahsen tanık olmak sizi doğanın harikalarına hayran bırakacak ve hayatınızda bir kez yaşanacak bir deneyim. Kuzey Işıkları’nı fotoğraflardan hepimiz gördük fakat canlı canlı izlemek isterseniz bu ışık gösterisini en iyi izleyebileceğiniz 10 yer listemize göz atabilirsiniz.

1- Alaska'da Kuzey Işıkları Avcıları'na Katılın

Genellikle doğal güzellikleri ve manzaraları ile tanınan geniş ve aynı zamanda görkemli bir eyalet olan Alaska aynı zamanda Kuzey Işıkları’nı izlemek için de en iyi destinasyonlardan biri. Işık kirliliğinin olmaması ve vahşi doğanın sonsuz genişliği bu renk gösterisine hayret etmek için mükemmel koşulları yaratıyor. Alaska'da Kuzey Işıkları’na tanıklık etmek için en iyi yerler arasında Yukon Bölgesi, Anchorage, Fairbanks ve Denali bulunmaktadır. Bu inanılmaz manzarayı görme şansınızı artırmak için onları görecek en iyi yerleri ve saatleri bilen "Kuzey Işıkları Avcıları" ile bir tur rezervasyonu yapmanızı öneririz.

Yukon

2- Faroe Adaları'nda Işık Kirliliğinden Uzakta Kalın

Danimarka'nın Faroe Adaları da Kuzey Işıkları’nı görebileceğiniz bir diğer yer. Çalkantılı Kuzey Atlantik'in ortasında yer alan bu rüzgârlı volkanik adalar gökteki havai fişekler için etkileyici bir arka plan oluşturmakta. Belki de Kuzey Işıkları’nı izlemek için Danimarka aklımıza gelmeyebilir ama bu mükemmel ışık gösterisini izlemek için aslında en uygun yerlerden biri. Alaska gibi ışık kirliliğinin bulunmadığı Faroe Adaları'ndaki Kuzey Işıkları'nın altında dururken kendinizi farklı bir dünyada bulacaksınız.

3- Avrupa'nın En Yüksek Noktasından İzleyin

Kuzey Işıkları’nı görmek için bir başka popüler destinasyon ise İrlanda. Kuzey İrlanda'daki County Donegal ve Kuzey İrlanda'nın kuzeydoğusundaki Antrim bu doğal manzaraya göz atmak için iyi bilinen iki yerdir. Bulutsuz, açık bir gecede Kuzey Işıkları, Fanad Head Yarımadası'nın kenarında ve Avrupa'nın en yüksek noktası olan Malin Head'de bulunan muhteşem Fanad Deniz Feneri'nden de görülebilir. County Clare'de bulunan nefes kesen Moher Kayalıkları, kış aylarında muhteşem kayalıkları aydınlatan Kuzey Işıkları’nı görmek için de popüler bir mekândır. 

Malin Head

4- Grönland Klasiğini Yaşayın

Grönland, Kuzey Işıkları’nı izlemek için bir başka popüler yer. Burada özellikle Kulusuk ve Ammassalik en iyi noktalar. En uygun izleme sezonu ise gecelerin daha uzun ve gökyüzünün daha açık olduğu ekim sonundan mart başına kadardır. Grönland ayrıca Kuzey Işıkları’nın ötesinde muhteşem manzaralar, zengin kültür ve büyüleyici bir tarih de sunmakta.

5- İzlanda'da Açık Hava Maceralarının Tadını Çıkarın

İzlanda aslında aktif yanardağlarıyla tanınır. Ülke aynı zamanda inanılmaz Aurora’ya tanık olmak için de mükemmel bir yer. Işıklar İzlanda'nın her yerinde görülebilir ancak en iyi noktalardan biri Reykjavík'in hemen dışında bulunan Þingvellir Milli Parkı'dır. İzlanda aynı zamanda açık hava macera fırsatlarıyla doğa tutkunları için de mükemmel bir destinasyondur. 

İzlanda

6- Kuzey Rusya'nın Kola Yarımadası'nı Ziyaret Edin

Kuzey Rusya'daki Murmansk şehrinin yakınında bulunan Kola Yarımadası, muhteşem Kuzey Işıkları’nı izlemek için mükemmel bir yerdir. Kuzey Rusya, karanlık gökyüzü ve soğuk iklimiyle bu doğa harikasını hayranlıkla izlemek için sayısız fırsat sunuyor. Eşsiz konumu ve ideal görüntüleme koşullarının birleşimi Kuzey Rusya'yı dünya çapındaki kutup ışıkları gözlemcileri için popüler bir yer haline getiriyor.

7- Finlandiya'da Bir İgloo'da Kalın

Muhteşem Kuzey Işıkları’na tanık olmak istiyorsanız Finlandiya sizin için mükemmel bir başka destinasyon. Ziyaret edilecek en popüler yerlerden biri ışıklar başladığında uyarı sesinin duyulduğu Luosto'dur. Yakındaki Sodanklya Kasabası Işıklar görüldüğünde bölgedeki otellere mesaj sağlayan Kuzey Işıkları Araştırma Merkezi'ne ev sahipliği yapıyor. Finlandiya’da Norveç ve İsveç arasında yer alan Lapland bölgesinde Kuzey Işıkları’nı hayranlıkla izlemek için atlı kızak gezilerine bile katılabilir, bu muazzam deneyimi taçlandırmak için gece boyunca bir igloo'da konaklayabilirsiniz.

Finland iglo

8- Kanada'da Bir Tura Katılın

Kanada'da Ontario'daki Superior Gölü ile Kuzey Kanada'daki tundra arasındaki bölge Kuzey Işıkları’nın izlenebileceği en güzel bölge olarak kabul ediliyor. Bu doğa harikasını tüm ihtişamıyla görmek istiyorsanız gidilecek yer Yukon Bölgesi'ndeki Whitehorse Kasabası’dır. Bu inanılmaz konuma ulaşma yolculuğu uzun ve lüks olabilir ancak Kuzey Işıkları’nı avlamak için bir tur rezervasyonu yaptırmaya değer. 

9- Abisko'da Kamp Yapın

İsveç Laponyası'nda bulunan Abisko, Aurora’ya tanıklık etmek için bilimsel olarak kanıtlanmış en iyi yerdir. Abisko Milli Parkı gece etkinlikleri için muhteşem bir fon oluşturan 43 metre uzunluğundaki ünlü Abisko Mavi Delik Gölü'ne ev sahipliği yapıyor. Parkın uzun süreli karanlığa sahip mikro iklimi Kuzey Işıkları’nın inanılmaz manzaralarını görmemize olanak tanıyor. 

Abisko

10- Işıkları Dünyanın En Kuzeyinden İzleyin

Norveç özellikle Kuzey Kutup Dairesi ile Kuzey Işıkları bölgesi arasındaki bölgelerde bu ışık gösterisinin en çarpıcı manzaralarından bazılarını sunmaktadır. Dünyanın en kuzey enlemlerinde yer alan güzel liman kenti Tromsø, Kuzey Işıkları’nı gözlemlemek için popüler bir mekândır. Doğal manzaraları ile de bilinen Alta aynı zamanda bu ışık manzaralarını da sunuyor. Norveç anakarası ile Kuzey Kutbu arasında yer alan bir Arktik takımadası olan Svalbard ve kuzey Norveç'teki bir ilçe olan Finnmark Kuzey Işıkları’nı izlemek için şiddetle tavsiye edilen diğer yerler. 

Kuzey Işıkları-Igloo
Kültür Seyahat

Kuzey Işıkları'nı İzlemenin 10 Muhteşem Yolu

Kuzey Işıkları, insanın hayatında tanık olduğu en harika deneyimlerden biri. Gezginlerin seçimleri ile Kuzey Işıkları'nı izleyebileceğiniz 10…

Devamını Oku
Bergen 0
Kültür Seyahat

Bergen: Neden Ziyaret Etmelisiniz?

Norveç’in batısında yer alan Bergen şehri, Kuzey ülkeleri arasında en çok dikkat çeken yerlerden bir tanesi. Bunun nedeni hem doğası hem de kültürel…

Devamını Oku
Bergen 0
Kültür Seyahat

Bergen: Neden Ziyaret Etmelisiniz?

Norveç’in batısında yer alan Bergen şehri, Kuzey ülkeleri arasında en çok dikkat çeken yerlerden bir tanesi. Bunun nedeni hem doğası hem de kültürel…

Devamını Oku