Kültür Seyahat

29 Nisan 2022

Avrupa’nın en güçlü ülkelerinden biri olan Almanya, tarihi ve kültürel varlıkları ile seyahatlerinizin bir numarası olabilir. Dünyanın en büyük dört ekonomisinden birine sahip olduğu için gelişmişlik seviyesi de oldukça yüksek. Dış ticaret, endüstriyel üretim, otomotiv, gıda, tarım, hayvancılık, turizm gibi geçim kaynakları sayesinde Japonya’dan sonra en fazla ihracat yapan ülke olma özelliğine de sahiptir. Almanya; özellikle Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesiyle seyahat ülkesi olma yolunda ilerleme kat etti. Ülkedeki katedraller, şatolar, kaleler ve müzeler en çok rağbet gören yerler arasında. Bu yüzden biz de başkent Berlin’den başlayarak diğer şehirlerde bulunan gezi noktalarını da sizlere aktaracağız. Hadi başlayalım. 

Berlin  

Almanya’nın başkenti ve en büyük şehri olan Berlin’in anlatacak çok şeyi var. Geçmişte Prusya ve Almanya İmparatorluğu’nun başkenti olma özelliğini taşıyordu. Soğuk Savaş Dönemini ve Nazi Almanyası'nı görüp geçirmiş olmasına rağmen hâlâ ülkenin en sağlam duruşuna sahip şehridir. Dünya tarihinde oldukça önemli bir yeri vardır. Onca yaşanmış kötü şeyin ardından Berlin gelişmeye odaklanmış ve tarihin izlerini sanat ve kültürle silmeye çalışmıştır.

Berlin.jpg

Günümüzde dans, müzik, resim, gastronomi gibi alanlarda büyük bir sanat akımına sahip Berlin'de, tüm yıl boyunca çeşitli konserler, partiler ve festivaller düzenlenerek kültürel bir takvim oluşturulmaya çalışılır. Siz de Berlin’e gezmeye geldiğinizde elbette tarihi yapıları ve turistik mekânları gezin ancak en önemlisi bu tür etkinliklere katılmadan şehirden ayrılmayın.

Bahsettiğimiz tarihi yerler ve mekânlar; Brandenburg Kapısı, Berlin Katedrali, Doğu Yakası Galerisi, Soykırım Anıtı, Yahudi Müzesi, Bergama Müzesi, Eski ve Yeni Müze gibi yerler. Berlin’deki gezinizde buralara giderek şehri tanıyabilirsiniz. 

Hamburg

Almanya’nın en kalabalık ikinci şehri olan Hamburg’da gece hayatı çok meşhurdur. Gece hayatı kadar liman şehri olmasıyla da ünlüdür. Çünkü Hamburg, Avrupa’nın en büyük ikinci limanına sahip. Elbe Nehri kıyısına kurulduğu için şehirde birçok köprü bulunur. Hatta bu sebeple Avrupa'nın en fazla köprüsüne sahip şehri olarak bilinir.

Hamburg.jpg

Gelelim şehirdeki etkinliklere. Tıpkı diğer şehirlerde olduğu gibi Hamburg’da da birden fazla festival düzenlenir. Bunlar; Dom Festivali (Mart, Ağustos, Kasım), Japon Kiraz Çiçeği Festivali (Mayıs), Uluslararası Havai Fişek Gösterisi (Ağustos), Reepherbahn Müzik Festivali (Eylül), Elbjazz Festivali (Haziran). Eğer Hamburg’a ne zaman gideceğinizi düşünüyorsanız bu tarihleri göz önünde bulundurabilirsiniz. Bunların dışında şehirde Hamburg City Hall, Miniatur Wunderland, St. Micheal Kilisesi, Elbphilharmonie gibi yerleri gezebilirsiniz. 

Münih 

Almanya’nın en büyük üçüncü şehridir. Ülkenin güneydoğusundaki bir eyaleti olan Bayern’in başkentidir. İkinci Dünya Savaşı’nı ağır hasarlarla atlatmış olmasına rağmen tarihi ve kültürel dokusunu korumayı başarmıştır. Bu sebeple Almanya’nın en sevilen yerlerinden bir tanesidir. 17 Eylül ve 3 Ekim tarihleri arasında yapılan Oktoberfest ile anılan Münih’e bu tarihlerde gitmenizi öneririz. Dünyanın en büyük bira festivali burada yapılır. Bunun gibi çeşitli etkinlikleri ve gezilecek müzeleri sayesinde en az Berlin ve Hamburg kadar hareketlidir.

Münih.jpg

BMW ve Siemens gibi ünlü Alman markalarının doğum yeri olduğundan dolayı koleksiyon meraklıları için de oldukça önemli bir yere sahiptir. Marienplatz, Frauenkirche, St. Peter Kilisesi, BMW Müzesi, Münih İngiliz Bahçesi ve Olimpiyat Parkı gibi yerleri gezerek Münih turunuza son verebilirsiniz. 

Köln

Almanya’nın dördüncü en büyük şehridir. Ren Nehri çevresinde kurulu olan şehirde gotik mimari ve modern alışveriş merkezleri dikkat çekiyor. Buraya geldiğinizde gotik mimarinin en önemli sembolü ve Köln’ün simgesi hâline gelmiş olan Köln Katedrali’ni mutlaka görmelisiniz. Bu tarihi yapının inşası 1248 yılında başlamış ve yaklaşık 600 yıl sürmüş. 1880 yılında yapımı tamamlanan katedral UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Köln.jpg

Katedralin hemen yakınındaki Hohenzollern Köprüsü’nü de mutlaka görmelisiniz çünkü bu köprü Köln’deki 7 köprüden en ünlü olanı ve oldukça ihtişamlı. İnsanlar bu köprüye renkli kilitler astıkları için Aşk Kilidi Köprüsü olarak da anılır. Ayrıca nehir kenarında bulunan Çikolata Müzesi (Schokoladenmuseum) de ilginizi çekebilir. Bunların dışında şehirdeki Roma Germen Müzesi (Römisch-Germanisches Museum), Köln Hayvanat Bahçesi, Kolumba Müzesi, Köln Merkez Camii gibi yerleri gezebilirsiniz. 

Stuttgart

Ülkenin en dağlık şehri olan Stuttgart’ın üç tarafı da ormanlarla çevrilidir. Şehrin ortasından Neckar Nehri geçer. Endüstri ve ekonomi açısından Almanya’nın en gelişmiş yerlerinden bir tanesidir. Burada da çok güzel festivaller olur. Nisan’da Bahar Festivali, Temmuz’da Afrika Festivali, Eylül’de Weindorf Festivali düzenlenir. Tüm bunlara katılım oldukça fazladır. Bütün dünyanın tanıdığı Mercedes, SAP, Porsche ve Bosch gibi dev markaların üretim tesisleri Stuttgart’ta bulunur. Bu markaların meraklıları sebebiyle şehre milyonlarca turist geliyor. Şehirde gezebileceğiniz çok sayıda müze ve kale, yürüyebileceğiniz güzel caddeler vardır. Mercedes-Benz Müzesi, Porsche Müzesi, Stuttgart Sanat Müzesi (Kunstmuseum Stuttgart), Eski Kale (Altes Schloss) ve Kral Caddesi bunlara örnek verilebilir.

Stuttgart.jpg

Türkiye’den Almanya’ya hem havayolu hem de karayoluyla ulaşabilirsiniz. Daha rahat ve hızlı olması sebebiyle uçakla gitmenizi öneririz.  Bu sayede 2 saat 10 dakika gibi kısa bir sürede Almanya’ya varabilirsiniz. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’dan kalkan uçaklarla Düsseldorf, Berlin, Köln, Stuttgart, Frankfurt, Münih, Hamburg ve Nürnberg şehirlerine inmek mümkün. Eğer Almanya’ya gitmeyi düşünürseniz şimdiden iyi yolculuklar… 

ikonik kış tren yolculukları-0
Kültür Seyahat

Avrupa'nın En İyi 8 Kış Tren Yolculuğu

Tren yolculuğu diğer araçlarla yapılan yolculuklardan çok daha farklı ve özel. Çünkü tren yolculuklarında çok daha fazla yer görme, çok daha fazla…

Devamını Oku
Hamburg-00
Kültür Seyahat

Almanya'nın En Güzel Şehirleri

21. yüzyıl Avrupası'nın gerek yaşamak gerekse gezmek için en popüler ülkeleri arasında yer alan Almanya, Avrupa'nın yaşam tarzını ve…

Devamını Oku
Münih’in ‘Tatlı’ Mekânları
Yeme İçme

Münih’in "Tatlı" Mekânları

Alman şehirleri kendilerine has karakterleriyle bilinirler. Hamburg hareketlidir, Frankfurt bir finans merkezi olmanın soğukluğunu taşır, Berlin…

Devamını Oku