İpucu

30 Temmuz 2020
Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2024

1- Türkiye Cumhuriyeti

Türk Bayrağı, 1844’te Abdülmecit döneminde kabul edilmiştir ve 29 Mayıs 1936’da Türkiye Cumhuriyeti ulusal bayrağı olarak kanunlaştırılmıştır. Bayrağın anlamı ise verdiği kayıplardan gelmektedir.  Zemininde bulunan ve çoğunluğunu oluşturan kırmızı renk, şehitleri ve dökülen kanları temsil eder. Bir rivayete göre 1. Kosova Savaşında kaybettiğimiz askerlerin kanlarından bir göl meydana gelir ve gece vakti bu görüntünün üstünde ay ve yıldız, birlikte şu an ki Türk Bayrağı görüntüsünü oluşturur. 

1

2- Birleşik Krallık

Adından da anlaşılacağı gibi birçok krallığın birleşmesi sonucu meydana gelen bir bayraktır. 1 bayrak altındaki İngiltere, İskoçya, İrlanda, Galler gibi farklı Krallık Devletlerini simgeler. Ortasında bulunan çarpı, İngiltere Bayrağı’ndan gelen ve St.George’s Cross olarak bilinir.

Günümüzdeki haliyle Birleşik Krallığı simgeleyen lacivert, kırmızı ve beyaz renkli bayrak, ortasında bulunan St.George’s Cross ile birlikte 13 eyaletini temsil etmektedir. 

3- Fransa Bayrağı

Tarih boyunca birçok farklı bayrağa sahip olan Fransa’nın bayrağında sırasıyla mavi, beyaz ve kırmızı renkler kullanılmıştır. Bayrağın anlamı Fransız Devrimi’ne kadar gitmektedir. Bayrakta bulunan renklerin anlamı ise bu devrimin ülkeye kattıkları ile alakalıdır örneğin;

Mavi: Devrimdeki özgürlük, hürriyet ve liberalizm ile ilişkilendirilir.

Beyaz: Devrimdeki eşitlik, barış ve halkçılık

Kırmızı: Devrimdeki kan, savaş, cesaret ve milliyetçilik ile ilişkilendirilir. 

2

4- İsviçre Bayrağı

İsviçre Bayrağı kare bayraklı 2 ülkeden biridir. Arka plandaki kırmızı renk, iktidar, inanç ve güven anlamlarına gelmektedir. Ortasındaki beyaz haç ise dinsel olarak zengin bir devlet olduğunu gösterir. Ülke olarak da barışı ve demokrasiyi temsil eden bir duruşu olduğunu belirtelim.

5- İrlanda Bayrağı

Diziliş olarak yeşil, beyaz ve turuncu renge sahip olan bayrak dini bir sembolü temsil eder. Bayraktaki yeşil renk Katolikleri, turuncu renk Protestanları, ortadaki beyaz renk iki ayrı grubun huzur içinde yaşamasını temsil eder. 

6- Almanya Bayrağı

Bayrak yatay olarak siyah, kırmızı ve altın renginden oluşur. Hikayesi ise 1813 yılındaki Napolyon savaşına dayanır. O dönem askerî açıdan sıkıntı yaşayan Lützow, üniversite öğrencilerinin ağırlıkta olduğu bir birlik kurar. Bu askerlere maddi imkansızlıklardan dolayı verilen üniformalar baştan aşağı siyaha boyanır, sarı düğmelerin altında kırmızı işaretler boyanamaz ve kırmızı kalır. Günümüzde de Almanya bayrağının renkleri böylece şekillenmiş olur. 

7- Belçika Bayrağı

Belçika bayrağı 1792 yılında Avusturya ile olan zafer ve kazanılan özgürlük sonrası kullanılmaya başlanmıştır. Renkler olarak siyah, sarı ve kırmızı renkler seçilmiştir. Renklerin anlamı ise içinde bulundurduğu şehirlerin aslanlarını temsil etmektedir. Örneğin;

Siyah: Flamber şehrinin siyah aslanını,

Sarı: Blavha şehrinin sarı aslanını,

Kırmızı: Lüksemburg şehrinin kırmızı aslanını temsil eder.

İlk başta yatay olan bu renk dizilimleri 1831 Fransız bayrağından esinlenerek dikey olarak düzeltilmiştir.

3

8- Rusya Bayrağı

Rusya yatay olarak sıralanmış beyaz, mavi ve kırmızı renklerinden oluşur. Renkler genel olarak Slav birliğini temsil eder. Beyaz, samimiyeti ve cömertliği; mavi, içtenliği ve bilgeliği; kırmızı ise yürekliliği temsil eder. 

9- Yeni Zelanda Bayrağı

Yeni Zelanda bayrağı Birleşik Krallığı’n sembolünü taşıyan bir bayrağa sahiptir. Sol üst tarafta Birleşik Krallık sembolü yer alır, sağ tarafta ise Güney Takımyıldızı biçiminde 4 adet, 5 köşeli, beyaz ve ince çerçeveli yıldızlar bulunur. Arka planın maviliği ise bulunduğu coğrafi konumunun zenginliği belirten denizlerini ve gökyüzünü temsil eder.

10- Çin Bayrağı 

Çin bayrağının üzerinde 4 küçük, 1 büyük olmak üzere 5 adet yıldız bulunmaktadır. Bu yıldızların arasındaki en büyük yıldız Çin Komünist Partisini, diğer küçük yıldızlar ise halkı temsil etmektedir. Zemin renginde bulunan kırmızı renk devrimi, rejimi simgelemektedir. 

11- Amerika Birleşik Devletleri

ABD bayrağında beyaz, kırmızı olarak sıralanmış 13 adet şerit ve sol üst tarafında mavi bir dikdörtgen içinde 50 adet yıldız bulunmaktadır. Bu 13 şerit, Birleşik Krallığı reddeden ve ABD’yi kuran 13 koloniyi simgeler. Mavi dikdörtgenin içindeki 50 yıldız ise ülkede bulunan her bir eyaleti temsil eder. 

Bayrama özel
Yeme İçme

Mideler Bayram Etsin: Bayrama Özel Et Yemekleri

Kurban Bayramı'nın neşesi birbirinden leziz et yemekleriyle birleşince, ortaya da tadına ve keyfine doyulmaz sofralar çıkıyor. Pratik…

Devamını Oku
Jeep Safari (0).jpg
Kültür Seyahat

Maceracı Ruhlara İlaç Niyetine: Toroslarda Jeep Safari

Bugünlerde maceraya doymak için bir etkinlik arayışında mısınız? Sizi doyasıya tatmin edecek belki zaten denediğiniz veya yeni tanışmak için…

Devamını Oku
2023 UNESCO (0)
Kültür Seyahat

2023'te Eklenen En Yeni UNESCO Dünya Mirası Alanları

“Birinin kaybı tüm insanların hafızasının kaybıdır” mottosu ile yola çıkarak hazırlanmış olan UNESCO Dünya Mirasları Listesi, güncellenmiş hali ile…

Devamını Oku