Kültür Seyahat

17 Haziran 2022

1910’lu yıllarda Amerikalı bir çocuk olan Sonora Smart Dodd, tıpkı annelerin olduğu gibi babaların da özel bir günü hak ettiklerini düşünmüş ve babasının doğum günü olan 5 Haziran’ın Babalar Günü ilan edilmesi için çalışmalara başlamış. İstediği tarihe yetişmemiş belki ama bu isteği gayet yerinde bulunarak haziran ayının üçüncü pazar gününde ilk Babalar Günü’nü Washington’da kutlatmayı başarmış. Dodd’un bu önerisi tüm Amerika Birleşik Devletleri’nde öyle benimsenmiş ki resmi olarak da bu kutlamaların gelenekselleşeceğine dair bir bildiri yayınlanmış. O gün bugündür de sadece Amerika’da değil tüm dünyada hatırlanan ve kutlanan bir gün haline gelmiş.

Ülkemizde de her haziran ayının üçüncü pazarı geleneksel olarak kutladığımız Babalar Günü geldi çattı yine. Babalarımız kaç yaşında olursak olalım bizim süper kahramanlarımız. Siz bu pazar için ne planlıyorsunuz bilmiyoruz ama gelin bugüne dek aldığınız kravatları, gömlekleri, parfümleri bir kenara bırakın ve bu kez süper kahramanların da yorulabileceğini, tüm yılın stresini atmaya ihtiyaçları olabileceğini düşünerek, onunla baş başa bir gezi planlayın.

Özgün tatlar denemeyi seven ve maceracı ruhlarını hiç kaybetmeyen babalarımıza özel gezi rotası önerilerimizi sizin için derledik. İlham olması dileğiyle. Babalar Günü’müz şimdiden kutlu olsun.

Babalar Günü

Abant

Babanızla baş başa sakin bir hafta sonu tatili için rotanızı Abant’a çevirebilirsiniz. Bolu’nun sembolü Abant Gölü çevresinde keyifli yürüyüşler yapabilir, muhteşem doğasında huzur dolu bir leziz bir köy kahvaltısı gerçekleştirebilirsiniz. Gün içerisinde Yedigöller Milli Parkı ve Abant Müzesi’ni ziyaret edebilir, doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Akşam yemeklerinde Abant mutfağına özgü Abant Kebabı, İnebolu etli ekmek, Mengen Pilavı pek çok lezzeti tadabilir, gezinize renk katabilirsiniz. 

Gaziantep 

Gaziantep tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra gurme lezzetleriyle vazgeçilmez rotalar arasında yer alır. Dünyaca ünlü Antep mutfağında her lezzetin tadı damağınızda kalacaktır. Bakırcılar Çarşısı, bedestenler, Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep Kalesi gibi tarihi gezilerden sonra günün yorgunluğunu Gaziantep lezzetleri ile atabilirsiniz. Saymakla bitmeyen meşhur yöresel lezzetler arasında Yuvalama çorbası, Gaziantep’e özel lahmacun, Alinazik Kebabı, patlıcan kebabı, Antep usulü zeytinyağlı dolma, küşleme, baklava gibi pek çok lezzeti yerinde deneyebilirsiniz. 

Uzungöl 

Yemyeşil doğasıyla göz kamaştıran Trabzon’da maviyle yeşilin buluştuğu Uzungöl'de babanızla yapacağınız uzun bir yürüyüş ve kahvaltı sizi huzurlu hissettirecektir. Kartpostalları andıran eşsiz doğasına şahit olabileceğiniz ve tertemiz havasını soluyacağınız Uzungöl’de gölün çevresinde sakin bir yürüyüş yapabilirsiniz. Göl çevresinde yer alan restoran ve kafelerde Uzungöl’ün yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz. Cennetten bir köşe olan bu yerde Şekersu Yaylası, Demirkapı Yaylası’nı gezebilir, benzersiz manzaralara ev sahipliği yapan Uzungöl ve Balıklıgöl çevresinde doğa yürüyüşlerine katılarak doğa ile iç içe bir tatil yapabilirsiniz.

Babalar Günü-2

Cunda Adası

Yaz mevsiminin en güzel tatil rotaları arasında yer alan Cunda Adası, sakin atmosferi, renkli kafeleri ve sokakları, masmavi berrak denizi, tarihi Rum evleri ve doğal güzellikleriyle ailenizi mest edecektir. Cunda Sahili, ada meydanı, Taş Kahve, Ayışığı Manastırı, Taksiyarhis Kilisesi, Ayvalık Merkezi ziyaret edebilir, Cunda’nın eşsiz lezzetlerini sunan restoranları deneyebilirsiniz. Özellikle Taş Kahve’de Türk kahvesi içmenizi tavsiye ederiz. Tertemiz koyları ve plajlarında masmavi denizin keyfini çıkarabilir, taze balıkların yanı sıra deniz börülcesi, kabak çiçeği dolması, lor kurabiyesi gibi yöresel lezzetleri Cunda’da yer alan restoranlarda tadabilirsiniz. 

Şanlıurfa

Fırat ve Dicle nehirlerinin buluştuğu konumda Mezopotamya uygarlığının beşiği olarak adlandırılan Şanlıurfa, tarihi yapıları ve gastronomi yönünden oldukça zengindir. Her milletten insanın ve birçok gezi noktasının yer aldığı Şanlıurfa’da şehrin ikonik noktası olan Balıklıgöl, Göbeklitepe, Atatürk Barajı, Şanlıurfa Kalesi, Harran Evleri’nde tarihi ve kültürel bir gezintiye çıkarak şehrin olağanüstü güzelliklerine şahit olabilirsiniz. Hafta sonu Balıklıgöl’de yapabileceğiniz gezinin ardından şehrin eşsiz manzarasını sunan Gümrük Han’da lezzetli bir Menengiç kahvesi içebilirsiniz. Meşhur sıra gecelerine katılarak gezinizi burada sonlandırabilirsiniz. 

Kapadokya

Eşsiz manzarası ve mistik havası ile göz dolduran Kapadokya’da yeraltı şehri, mağara, manastır, kilise, görkemli peri bacaları ve daha birçok tarihi yapı görülmeye değerdir. Ailecek yapacağınız Kapadokya gezinizi Ihlara Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi ile başlatabilirsiniz. Kapadokya’nın büyüleyici yerlerinden biri olan Ihlara Vadisi’nde gün doğumunda balon turlarına katılarak güneşi selamlayabilirsiniz. Paşabağ’da yer alan peri bacalarının güzelliğine yakından şahit olabilir, güzel kareler yakalayabilirsiniz.  Bu keyifli aktivitelerin yanı sıra yürüyüş için trekking rotalarını keşfedebilirsiniz. Çanak, çömlek, seramik atölyelerine katılarak eğlenceli anlar geçirebilirsiniz. 

Babalar Günü-3

Muğla 

Tarihi ve doğal güzelliklerin iç içe olduğu Muğla’da tarihe düşkün, eğlenceli ve sportif babalar için pek çok seçeneğiniz var. Bodrum, Çeşme, Fethiye, Marmaris, Datça, Dalaman, Akyaka gibi pek çok tatil beldesinin yer aldığı Muğla’da deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyfini doyasıya çıkarabilir, antik kentlerinde tarihi bir keşfe çıkabilirsiniz. Adrenalin dolu bir aktivite gerçekleştirmek isterseniz, Fethiye Ölüdeniz’de yamaç paraşütü, Babadağ’da bungee jumping, Akyaka’da uçurtma sörfü, Likya Yolu’nda trekking yapabilir, heyecanlı bir rafting macerasına doğru yol alabilirsiniz. Babanızla birlikte keşfedeceğiniz yepyeni sportif bir deneyim, hem sizin hem de onun için gerçekten unutulmaz bir anı olacak.

Sadece sakinliğe mi ihtiyacınız var? O halde Göcek ve Marmaris’in sakin koylarında bir tekne turuna çıkabilir, Faralya Köyü’nden Kelebekler Vadisi’nin muhteşem manzarasını seyredebilir, Kabak Koyu’nun sakin atmosferinde kafa dinlemelik bir gün geçirebilirsiniz.  

Konya

Mevlana Şehri olarak adlandırılan Konya’da ailenizin gezip göreceği birçok doğal ve tarihi güzellik bulunur. Tarih boyunca birçok farklı medeniyete, Anadolu Selçuklu Devleti ve Türk Beyliklerine ev sahipliği yapmıştır. Konya’da gezilecek yerler arasında Mevlana Meydanı, dünyada ilk yerleşim yeri olan Çatalhöyük Neolitik Kenti, Karatay Medresesi, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan ülkemizin ikinci büyük gölü unvanına sahip Tuz Gölü, Mevlana Türbesi ve Müzesi Nasreddin Hoca Türbesi görülmeye değerdir. Tarihi ve kültürel gezinizi tamamladıktan sonra Konya’nın tarihi çarşılarında alışveriş yapabilirsiniz. Konya mutfağına özgü meşhur etli ekmeği ve bamya çorbası lezzetlerini tadabilirsiniz. 

Türk kahvaltısı-0
Yeme İçme

Türkiye'nin Kahvaltı Haritası: Hangi Bölge Ne Yiyor?

Ciğerden boyoza, katmerden kuymağa, soğanlı hamur işinden yöresel peynirlere... Türkiye'nin her bir köşesi, güne bambaşka lezzetlerle başlıyor.…

Devamını Oku
Bikepacking-0
Kültür Seyahat

Türkiye’nin En Güzel Bikepacking Rotaları

Bisikletle yeni yerler keşfetmeyi seviyorsanız, Türkiye'nin eşsiz bikepacking rotalarına mutlaka göz atmalısınız. Tek yapmanız gereken size en…

Devamını Oku
Salda Gölü-0
Kültür Seyahat

Yakınımızdaki Maldivler: Salda Gölü

Aslında Maldivleri aramak için kilometrelerce uzaktaki Hint Okyanusu’nun içinde kaybolmuş bir cennete gitmemize gerek yok. Bu cennet gerçekten…

Devamını Oku