Yeme İçme

31 Aralık 2023

Yemek ve biraz da gastronomi ile ilgiliysek muhakkak Michelin yıldızı terimini hayatımızda en az bir kez duymuşuzdur. Peki, Michelin yıldızı tam olarak nedir? Michelin yıldızları, dünya çapında gastronomi dünyasının en prestijli ödüllerinden biridir. Sadece olağanüstü yemekler sunan restoranlara verilen bu ödüller, restoranların kalitesini ve prestijini bir anda artırmaktadır. Elbette, her restoran Michelin yıldızına sahip olamıyor, bunun için beş önemli kriter var. Bunların başında malzemelerin kalitesi geliyor. Bu şu anlama denk geliyor. Restoranların kullandığı malzemelerin taze, mevsimsel ve kaliteli olması. Tatların uyumu yani yemeklerin lezzetlerinin birbirini tamamlaması ise başka bir diğer kriter. Üçüncü kriter ise yemeklerin hazırlanmasında kullanılan tekniklerin ustalıkla uygulanması. Bir diğeri, şefin kendi kişiliğinden parçaları yemeğine aktarabilmesi, kendini belli edebilmesi. Son olarak ise tutarlılık. Restoranın yemek kalitesi, zaman içinde istikrarlı olmalıdır. 

Bu kadar özel yıldızlar elbette sadece yurt dışındaki restoranlara özel bir ayrıcalık değil. Türkiye’de de birçok restoran Michelin yıldızına sahiptir.

michelin star-1.jpg

TURK FATİH TUTAK, İstanbul

Listeye iki yıldızlı ve aynı zamanda tek iki yıldızlı bir Michelin restoranı ile başlayalım. Normalde en fazla kazanabileceğiniz Michelin yıldızı üç iken, TURK FATİH TUTAK restoranı iki yıldız ile harikalar yaratıyor. Şişli’de bulunan restoran yemeklerinde bölgesel malzemelere ve yerel üreticilere büyük önem veriyor. Menüsünde, mevsiminde yetişen taze sebze ve meyveler, yerel balık ve etler, geleneksel Türk baharatları ve otları yer alıyor. Bu malzemeleri kullanarak, Türk mutfağının asırlık geleneklerini, modern bir yorumla yeniden yaratıyor. Restoranın yemeklerinde, hassas asitlik ve dumanlı tatlar ön plana çıkıyor. Örneğin, ızgara kuzu, fermente sebze suyuyla, uskumru konfit ise kaffir limonu ile tatlandırılıyor. Böreği ise, ince dilim haşlanmış enginar, soğan kreması, tuzlu peynir ve havyarla yapılıyor.Tatlılar da yemekleri kadar başarılı. Tatlı servisi için, açık mutfağa davet ediliyorsunuz. Burada, aşçıların sihirlerini yaparken izliyorsunuz.

Neolokal, İstanbul

Neolokal Beyoğlu’nda bulunan bir Michelin yıldızlı restorandır. Neolokal, Türk mutfağının zenginliğini ve çeşitliliğini, modern tekniklerle harmanlayarak, özgün bir lezzete kavuşturan bir restorandır. Restoran, Türk mutfak geleneklerine saygı duyuyor ve bu gelenekleri, çağdaş fikir ve tekniklerle yeniden yorumluyor. Şef Maksut Aşkar ve ekibi, mutfak mirasını koruyor ve heyecan verici mutfaklarıyla onu geleceğe taşıyor. Örneğin, etli hamur tatlısı, hafif baharatlarla tatlandırılmış kıyma ve bulgur, çam fıstığı ve fındıktan oluşuyor. Kırmızı biber ve maydanoz yağı ile yoğurttan oluşan kremsi köpük, bu hafif, orijinal yemeği güzel bir şekilde tamamlıyor. Bu restoran aynı zamanda yeşil yıldız da almıştır. Bu da restoranın sürdürülebilirlik konusundaki hassasiyetine dikkat çekmekte, bunun sebebi restoranın yakındaki tedarikçilerle çalışıyor olması.

michelin star-2

Sankai by Nagaya, İstanbul

Bebek'teki Sankai by Nagaya, Boğaz'ın muhteşem manzarasını sunan, şık bir Michelin yıldızlı Japon restoranıdır. Restoran, Japon özgünlüğünü Avrupa etkileriyle zarif bir şekilde birleştirmektedir. Nagaya'nın yemekleri, malzemelerin kalitesi ve lezzeti ile dikkat çekmektedir. Örneğin, etler, 48 saat boyunca çok düşük sıcaklıkta pişirilerek ve daha sonra fasulye, ponzu mayonezi, toz sirke ve susam ile servis ediliyor. Sankai'de ayrıca harika suşi de bulabilirsiniz. Hiroko Shibata tarafından hazırlanan suşi, yerel sulardan elde edilen taze balıklar kullanılarak titizlikle hazırlanmaktadır. Restoranın lüks atmosferi, lezzetli yemekleri ve Boğaz manzarası, misafirlere unutulmaz bir deneyim sunmaktadır.

Maçakızı, Bodrum

Bodrum’da bulunan bir Michelin yıldızlı Maçakızı’nda Şef Aret Sahakyan ve ekibi, Ege mutfağını yeniden keşfederek duyularınızı harekete geçiriyor. Yemekleri, mangalda çipuraya nefis bir derinlik katan tereyağlı balık füme gibi zengin soslarda açıkça görülen klasik köklerini sergiliyor. Ancak şeflerin yaratıcılığı burada bitmiyor. Tazeliğe olan tutkuları, baharatlı turşu sebze salsa ve fermente keçi peynirinin yanı sıra al dente kalamar ve kremalı humus gibi yaratıcı garnitürlerde de öne çıkıyor. Şampanya meraklıları için de oldukça etkileyici bir şarap listesi de mevcut. 

michelin star-3

Teruar Urla, İzmir

Urla’da bulunan bir Michelin yıldızlı restoran üzüm bağları boyunca yapacağınız yolculuğun sonunu daha da güzel bir hale getiriyor. Şef Osman Serdaroğlu, sadeliğin lezzetini bilen bir şef. Yerel malzemeleri, İtalyan mutfağının inceliğiyle harmanlıyor. Kızarmış kabak ve keçi peyniri kreması gibi basit malzemelerle bile, her zaman şaşırtıcı lezzetler yaratmayı başarıyor. Kuzu saltimbocca gibi klasik İtalyan yemeklerini de kendi yorumuyla yeniden yorumluyor. Şarap listesinde ise ağırlıklı olarak Türk şarapları bulunuyor.

Vino Locale, İzmir

Yine Urla’da bulunan ve bir Michelin yıldızı ve de yeşil yıldıza sahip olan restoran Ozan ve Seray Kumbasar tarafından yönetiliyor. Şefler, kendisinin yetiştiremediği ürünleri yerel çiftçilerden almayı seviyor ve altı haftada bir değişen mevsimsel menüler, mevsimlerin kendisinden ilham alıyor. Şefin imza yemeklerinden, tereyağlı ve keçi peyniri kremalı ızgarada kuzugöbeği var. Beraberindeki hafif asidik soğan kreması ise yemeğe başka bir zenginlik ve derinlik katıyor. Vino Locale'deki ürünler, şefin Tayland ve İtalyan mutfağına olan sevgisini, bu ülkelere olan tutkusunu ima eden ince detaylarla yansıtıyor. Vino Locale'de yemekler sadece lezzetli değil, aynı zamanda şefin kendisine ilham veren farklı kültürlere olan sevgisine saygı gösteren bir sanat eseri.

michelin star-2

Kitchen, Bodrum

Bir Michelin yıldızlı Kitchen, Osman Sezener ve ekibi tarafından, yerel kaynaklı ürünlere odaklanarak, tazelik ve lezzet garantisiyle Türk mutfağına benzersiz ve uluslararası bir dokunuş sunuyor. Yemekler belki diğer restoranlar kadar karmaşık değil ama kesinlikle etkileyici. Mükemmel bir şekilde kızartılmış somon filetosu, Beurre Blanc, istiridye sosu ve zengin otlarla hazırlanmış sosla zenginleştiriliyor. Başka bir örnek ise taze bitkilerden oluşan salsa verde, kömürde pişirilmiş ahtapotun lezzetini güzel bir şekilde tamamlıyor. Yemekler harika olsa da rolü birazda tesisin ve çevresindeki körfezin nefes kesen manzarası çalıyor.

2024 yılında ziyaret edebileceğiniz bir Michelin yıldızlı diğer restoranlar ise İstanbul’da bulunan Mikla, Nicole, Araka, Arkestra ve İzmir’de bulunan OD Urla’dır.

Seyahat kozmetikleri
İyi Yaşam

Seyahatlerin En Favori Kozmetik Ürünleri

Valizinizi hazırlarken bazen seyahatte ihtiyaç duyabileceğimiz şeyleri es geçebiliriz, bu da bir parça tadımızı kaçırabilir. Hele söz konusu olan…

Devamını Oku
Bikepacking-0
Kültür Seyahat

Türkiye’nin En Güzel Bikepacking Rotaları

Bisikletle yeni yerler keşfetmeyi seviyorsanız, Türkiye'nin eşsiz bikepacking rotalarına mutlaka göz atmalısınız. Tek yapmanız gereken size en…

Devamını Oku
dogu-ekspres-liste
Kültür Seyahat

Masalsı Bir Rota: Ankara-Kars Doğu Ekspresi

Doğu Ekspresi, Türkiye’nin en çok ilgi gören seyahat trendlerinden. Ankara-Kars arasında faaliyet gösteren sefer, her gün bu eşsiz güzergahı…

Devamını Oku