Yeme İçme

4 Eylül 2020
Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2022
Baharatların İzinde Dünya Seyahati

Asırlardır küresel ticaretin en değerli ürünü olan baharatlar, gastronomi dünyasının yanı sıra kokularıyla kozmetik ve ilaç endüstrisini büyülemeye devam ediyor. Geçmişte ticaret yoluna ismini veren baharatlar, geleneksel ve güçlü kokularıyla beş duyumuza birden hitap ediyor.

MISIR-Tarçın

Günümüzde kahve ve tatlılarda bolca kullandığımız tarçın binlerce yıl boyunca alternatif tedavilerin başrolünde de olmuş bir baharat. Başta Mısır olmak üzere birçok ülkede bulunan cinnamomum isimli bir ağacın iç kabuğundan elde edilen tarçının ilk kullanımı da Mısır’a dayanıyor. O zamanlar tarçın, yalnızca krallar tarafından kullanılabilen çok değerli, nadir ve pahalı bir ürün ve hediyeydi. Kokusunun zihin açtığı, konsantrasyonu artırdığı düşünülüyordu. 

TÜRKİYE-Kimyon

İki bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilen kimyon, Hint Yarımadası'nın ve bazı diğer Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin mutfaklarında çeşni veya baharat olarak yaygın bir şekilde kullanılıyor. Özellikle Türk yemeklerinde sıkça karşımıza çıkan ve hem tadı hem de kokusuyla yemeklere farklı bir dokunuş ekleyen kimyon sağlığımıza da oldukça yararlı. Kokusuyla sinirleri yatıştıran, stres seviyesini düşüren, enerji veren, uykusuzluğa iyi gelen, zihin açıcı etkisi olduğu bilinen kimyondan daha hızlı faydalanmak için yemeklerde kullanmak yerine çay olarak tüketebilirsiniz.

İRAN-Safran 

Tadı, rengi ve kokusuyla özellikle İran mutfağının vazgeçilmezi olan safran, elde edilmesi oldukça zahmetli bir baharat. Sadece yarım kilo kadar bir miktarda safran elde etmek için 75 bin çiçeğin 225 bin tepeciğinin tek tek elle toplanması gerekiyor. Bu nedenle oldukça pahalı bir baharat olan safran; gıda, parfümeri, ilaç ve tekstildeki endüstriyel kullanımları dışında binlerce yıldır şifa verici bir bitki olarak tüketiliyor. 

HİNDİSTAN-Köri

Her geçen gün kullanımı hızla yayılan köri, Hint mutfağından dünyaya dağılan ve bu mutfağın lezzetinin sırrı hâline gelmiş baharat karışımı. Özellikle tavuk ve kırmızı et yemeklerinin eşsiz lezzeti olan köri baharatı kullanıldığında hem çok hoş bir renk hem de tat vermesinin yanı sıra kokusuyla da herkesi cezbeder. Oldukça köklü bir tarihe sahip olan ve 1300’lü yıllarda dahi kullanıldığı tahmin edilen körinin rengi ve kökeni ne olursa olsun, genelde içinde zerdeçal, zencefil, kimyon tohumu, çemen, tarçın, kişniş, kakule, kırmızı biber, kara biber, hardal tohumu ve muskat bulunuyor. 

ENDONEZYA-Karanfil

 Endonezya kökenli bir ağaç olan ve sürekli yeşil kalmasıyla bilinen bir ağaçtan elde edilen karanfil, çok eski çağlardan itibaren bilinen ve hastalıkların tedavisi için kullanılan bir baharat. Çok fazla uçucu yağ içerdiği için oldukça yoğun ve etkili bir kokuya sahiptir.          

Tac Mahal-0
Kültür Seyahat

Ölümsüz Bir Aşkın Anıtı: Tac Mahal

Hindistan’ın büyüleyici yapılarından biri olan Tac Mahal, sadece mimari bir şaheser değil, aynı zamanda tarihin en dokunaklı aşk hikayelerinden…

Devamını Oku
Baharatların İzinde Dünya Seyahati
Yeme İçme

Baharatların İzinde Dünya Seyahati

Asırlardır küresel ticaretin en değerli ürünü olan baharatlar, gastronomi dünyasının yanı sıra kokularıyla kozmetik ve ilaç endüstrisini büyülemeye…

Devamını Oku
Agra’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Kültür Seyahat

Agra’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Hindistan’ın sembolü haline gelmiş olan Tac Mahal’in bulunduğu Agra şehri, ülkenin en çok turist çeken kentlerinden biri! Tatil için rotasını…

Devamını Oku