Kültür Seyahat

29 Temmuz 2022

Almanya deyince, pek çok gezecek yer akıllara gelir. Berlin’den Munich’e, Frankfurt’tan Stuttgart’a kadar, gezilecek tarihi yerler, yemyeşil parklar ve doğal güzellikler, masalsı kaleler ve şatolar, muhteşem şarap bağları, aklınıza gelen gelmeyen her türlü gezilecek nokta, bu ülkede gezginleri ve seyahat tutkunlarını bekliyor. Gelin birlikte, Almanya’nın farklı bir rotası ve en masalsı yolu olan meşhur Romantik Yol’un detaylarına bir göz atalım.

Almanya’nın Romantik Yol'u Nereden Başlar ve Nerede Sonlanır?

Kuzeyden güneye ya da güneyden kuzeye olmak üzere iki şekilde de keşfedilebilen rotanın en popüleri klasik bir Orta Çağ şehri olan Wurzburg'dan başlamak ve Walt Disney’den ilham alan Neuschwanstein Şatosu’nun bulunduğu Bavyera eyaletine bağlı Fussen şehrinde sonlandırmak.

Almanya Romantik Yol (1).jpg

Romantik Yol'a Dahil Olan Şehirler

Main Nehri kıyısındaki Würzburg, sevimli kasaba Tauberbischofsheim, yeşilliklerin içindeki Lauda- Königshofen, sevimli Bad Mergentheim, Tauber Vadisi’ndeki Creglingen, turistik bir Orta Çağ şehri Rothenburg ob der Tauber, Orta Frankonya'da bulunan tarihi kasaba Dinkelsbühl, tarihi pazar meydanı ile Nördlingen, Hamburg, renkli binaları ile Donauwörth, Romalı bir şaheser Augsburg, Lech Nehri manzaralı Landsberg am Lech, Alpler yakınındaki Schongau, yemyeşil doğası ile Pfaffenwinkel (Rottenbuch), hayran olacağınız Neuschwanstein Kalesi ile Schwangau ve Füssen, romantik yolun keşfedilecek efsane cevherlerindendir. Yaklaşık 450 kilometreyi aşkın toplamda 28 şehirden oluşan bir rotadan söz ediyoruz.

Romantik Yol'un Tarihçesi

Savaş sonrası zamanlarda Almanya, turizm sektörünü tekrar canlandırma konusunda oldukça ümitsiz sayılırdı ve bu 1950’lerde ortaya çıkan romantik yol fikri, bu amacın hayat bulmasıyla sonuçlandı ve romantik yol yaratılmış oldu. (Federal Almanya Cumhuriyeti'nin kurulmasından ve askeri işgalin sona ermesinden kısa bir süre sonra). Böylece romantik yol rotası, tarihe ve geleneklere bağlı olarak neredeyse bir pazarlama fikri olarak modern bir keşif olarak meydana çıktı.

Almanya Romantik Yol (2).jpg

Almanya’nın Romantik Yol'u Nasıl Gezilebilir?

Otobüs Ya da Tren ile Romantik Yol'u Keşfetmek

Genel olarak bakıldığında Almanya’nın meşhur romantik yol rotası, trenle, otobüsle ya da bisikletle ve hatta yürüyerek bile keşfetmek mümkün. Burada tren ve otobüs rotaları için önceden planlama yapmanız, durakları öğrenmeniz ve aktarmaları kaçırmamanız önem taşıyor. Özellikle bahsedeceğimiz bu otobüs yolculuğu, aslında tam bir toplu taşıma olmasa da daha çekici bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Rotanın çoğu noktasına ulaşım sağlayan bu otobüs hizmeti, özel bir Romantik Yol servisidir. ‘Europabus Romantische Strasse’ sabah Würzburg’ta başlayıp aynı günün akşamına Füssen’de sona eriyor. Ya da tam tersi, daha erken bir saatten Füssen’de başlayıp yine daha erken bir saatte Würzburg’ta sona eriyor.

Bisiklet ile Romantik Yol'u Devirmek

Almanya’nın romantik yollarını keşfetmenin en özel yollarından birisi de bisiklet ile bu diyarları gezip tanımaktır. yoğun ana yollardan uzakta bir dizi bağlantılı bisiklet yolu olması sonucu bu rotayı, bisikletle keşfetmek kolaylaşmıştır. Aslına bakarsanız Alplerin eteklerine gitmesine rağmen, 600 metrenin altında genel olarak rakım farkı çok yüksek olmamakla birlikte çoğu etabı nispeten düz ova olan rotanın mesafesi 440 kilometre kadardır. Esas tırmanışların olduğu bölüm Rothenburg ob der Tauber’de yer alır ve yemyeşil doğası ile dikkat çeken Pfaffenwinkel'in engebeli hayatına kadar sürer.

Yürüyerek Romantik Yolu Arşınlamak

Eğer bisikletle keşif, size yeterince enerjik gelmediyse, cesaretiniz ve vaktiniz varsa adım adım bu yolu keşfedebilirsiniz. Romantik Yol rotası boyunca uzanan uzun yürüyüş parkuru, 13 etaba ayrılarak 24 günde 450 kilometrenin üzerinde bir mesafeyi kapsıyor. Tabii ki çoğu gezgin, üç haftanın tamamı bir kısmını yürüyerek bir kısmınız diğer alternatiflerle değerlendirmeyi seçebilir. Çünkü yürüyerek geçirilecek zaman ile birlikte görülecek ve gezilecek pek çok yeri es geçmek mümkün.

Almanya Romantik Yol (3).jpg

Almanya’nın Romantik Yolu’nun En Can Alıcı Noktaları

Romantik ve Ortaçağ Esintileri ile Rothenburg ob der Tauber

Etrafı şehrin duvarları ile çevrilmiş romantik Rothenburg ob der Tauber, bu rotanın ilgi çekici noktalarından. Daracık ve taşlı yolları, özellikle geceye karışan romantik ruhu, ortaçağ suçlarını anlatan Ortaçağ Suç Müzesi (Medivial Crime Museum), Saint James Kilisesi görülmesi gerekenlerden.

Enfes Manzaraları ile Würzburg

Main Nehri’ne olan kıyısı ile Würzburg, görülmesi gereken Romantik Yol lokasyonlarından. Ortaçağdan kalan Eski Köprü, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Rezidans Würzburg Kalesi, Sanat ve tarih müzesinin yer aldığı Marienberg Fortress Kalesi, atlanmayacak noktalardan sadece bazıları.

Görkemli Şatoları ile Schwangau

Turun en renkli ve masalsı diyarların biridir Schwangau. Bavyera eyaletine bağlı olan Fussen şehrinin yakınlarındaki Neuschwanstein Kalesi, Walt Disney Stüdyoları'nın meşhur kalesinin neredeyse tıpatıp aynısıdır ve Walt Disney’in ilham aldığı söylenir. Yemyeşil ormanın ve masmavi gökyüzüne uzanan kaleleri ve kuleleri ile bu şatoyu görmeyi asla ıskalamayın. 

Almanya Romantik Yol (4).jpg

Romantik Yolu Gezerken İhmal Edilmemesi Gerekenler

  • Tauber Vadisi’nde enfes şarap turları,
  • Tarihi 1510’lara kadar uzanan ve hala günümüzde kullanılan dünyanın en eski sosyal konut kompleksi Fuggerei’nin bulunduğu Ausburg,
  • Şehri ikiye bölen Lech nehrinin eşsiz manzarası ile Landsberg am Lech,
  • Spa ve termal suları ile Bad Mergentheim,
  • Rönesans’a ait sarayı Schloss Weikersheim ile Weikersheim,
  • Dünyada türünün tek örneği olarak adlandırılan Yüksük Müzesi ile Creglingen,
  • İhtişamlı Wieskirche Kilisesi ile Pfaffenwinkel,
  • Tarihi şehir Donauwörth,
  • Eski lokomotif kulübelerinin sergilendiği demiryolu müzesi ile Nördlingen,
  • Ortaçağ motifleri ile bezenmiş Harburg Kalesi’nin bulunduğu Harbug,

Almanya’nın Romantik Yol rotasında, kesinlikle ihmal edilmemesi gerekenlerden.

Almanya Romantik Yol (5).jpg

Almanya’nın eşsiz Romantik Yol rotasının, ülkeyi ilk kez ziyaret edecek gezginler için son derece ideal olduğunu söyleyebiliriz. Dünyanın en iyi turistik rotalarından biri sayılan Romantik Yol, kesinlikle görülmesi gereken bir rota.

Dünyanın En Büyüleyici Şatoları-0
Kültür Seyahat

Dünyanın En Büyüleyici Şatoları

Peri masallarının vazgeçilmez başrolleri şatolar, büyüleyici atmosferleri ile her daim turistlerin gözdesi. Hadi gelin bu şatoların dünyadaki…

Devamını Oku
ikonik kış tren yolculukları-0
Kültür Seyahat

Avrupa'nın En İyi 8 Kış Tren Yolculuğu

Tren yolculuğu diğer araçlarla yapılan yolculuklardan çok daha farklı ve özel. Çünkü tren yolculuklarında çok daha fazla yer görme, çok daha fazla…

Devamını Oku
Münih’in ‘Tatlı’ Mekânları
Yeme İçme

Münih’in "Tatlı" Mekânları

Alman şehirleri kendilerine has karakterleriyle bilinirler. Hamburg hareketlidir, Frankfurt bir finans merkezi olmanın soğukluğunu taşır, Berlin…

Devamını Oku