Kültür Seyahat

9 Eylül 2023

Şatolar tarihi geçmişleri bir yana hem filmleri hem de peri masallarını süsleyen yegâne yapılardır. Öyle ki büyüleyici atmosferleri, zengin öyküleri ile görenleri her daim heyecanlandırmayı başarıyor. Dünya üzerinde pek çok şato bulunuyor. Bunların bir kısmı turistlere açık ve her sene sayısız ziyaretçi kabul ediyor. Bazıları ise gizemlerini hala koruyor. Peki, dünya üzerinde görülmeye değer şatolar hangileri?

Burghausen Kalesi

Almanya’da yer alan Burghausen Kalesi oldukça popüler bir tarihi yapıdır. Bu kalenin en büyük özelliklerinden bir tanesi 1043 metre uzunluğu ile Avrupa’nın en uzun kalesi statüsünde olmasıdır. Yeri tam olarak Avusturya sınırında bulunan Burghausen kasabasıdır. Kasabanın üzerinde tüm ihtişamı ile yükselen kale görenleri kendisine hayran bırakır. Kale o kadar büyüktür ki altı ayrı avluya bölünmüştür. Bu avlular ise rastgele bölünmemiştir. Her birinin kendisine has özellikleri bulunur. Bu kale saray görevlilerinden ambar bekçilerine kadar her sınıftan insanı içerisine alıyordu.

Burghausen

Leeds Kalesi

İngiltere’de Maidstone’un 8 km güneydoğusunda bulunan Leeds Kalesi de tarihi açıdan önemli bir yapıdır. 1086 yılında yapılmış kale elden ele geçmiş ve en sonunda VIII. Henry’nin karısı Catherine Aragon’a konut olması için armağan edilmiştir. Görenleri kendisine hayran bırakan kale mazgallı külleri, rengarenk taşları, hendekleriyle kusursuz bir manzara sunar. 500 dönümlük bahçe ve parkında yürüyüşler yapmak mümkündür. Ayrıca kale içerisinde yine ziyaretçilerin oldukça ilgi gösterdiği Köpek Tasması Müzesi yer alır.

Kronborg Kalesi

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bulunan bu ihtişamlı kale William Shakespeare'in meşhur eseri "Hamlet" adlı eserinde geçmektedir. Oldukça popüler olan kale her sene sayısız turiste ev sahipliği yapmakta. Bu meşhur kalenin yapımı ise 1420 yılına dayanıyor. Danimarka Kralı Eric tarafından Baltık Denizi'nin kontrolü için yaptırılan kale günümüze kadar sağlam gelebilmiş önemli bir yapı. Kopenhag merkezden 40 km gibi kısa bir mesafede bulunan kale 19 senedir UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alıyor.

Kronborg

Chambord Şatosu

Chambord Şatosu, Fransa’daki Loire Vadisi'nde yer alıyor. Yapımı ise M.S. 1519’a dayanıyor. İlk olarak Fransa Kralı I. Francis aslında sadece av hayvanlarının peşinden gidebilmesi için av köşkü olarak yaptırılmış olsa da sonradan tüm ihtişamıyla insanları büyüleyen büyük bir şato statüsüne gelmiştir. Bu şatonun en önemli özelliklerinden bir tanesi yenilikçi bir tasarıma sahip olması. Görenleri kendisine hayran bırakan bu görkemli şato da UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'nde yerini almıştır.

Chambord

Castel Del Monte Şatosu

İtalya'nın Apulia bölgesinde yer alan bu şato 13. Yüzyıldan kalma tarihi bir yapı. İmparator II. Frederick tarafından 1240'lı yıllarda yaptırılmış olan şato Avrupa’nın en görkemli şatolarından bir tanesi olarak görülmekte. "Frederick II tarafından yaptırılan en büyüleyici kale" olarak tarihe not düşülmüş olup insanların her yıl görmek için sıraya girdiği bir ihtişama sahip.

Neuschwanstein Şatosu

Bavyera Alpleri’nde, Hohenschwangau vadisine hâkim bir tepe üzerinde yapılmış olan Neuschwanstein Şatosu, görsel güzelliği ile dillere destan olan Schwansee (Kuğu Gölü) kıyısında konumlanır. 1869 senesinde Bavyera Kralı II. Ludwig emriyle yapılmış olan şato bugün Almanya’nın en sık ziyaret alan tarihi yapısıdır. Bu şato aynı zamanda Avrupa genelindeki en popüler ve bilindik şatolardan bir tanesidir. Verilere göre şatoyu her sene 1,3 milyondan fazla kişi ziyaret etmektedir. Özellikle bahar ve yaz aylarında günlük ziyaretçi sayısının 6 bin kişi olduğu söylenmektedir. Bu şato özellikle kalelerin artık stratejik ve savunma amaçlı kullanılmadığı 19. Yüzyılda yapıldığı için estetik anlamda göze son derece iyi bir şekilde hitap etmektedir.

Neuschwanstein

Bled Şatosu

Slovenya’nın kuzeybatısında Bled kasabasında yer alan görkemli Bled şatosu 1011 senesinde inşa edilmiş. Uçurum kenarında görkemli bir manzaraya sahip olan kale ilk olarak savunma amaçlı inşa edilmiş. Her ne kadar 1511 senesinde şiddetli bir deprem ile zarar görse de kale sonradan restore edilmiş ve günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Şatonun avlusundan Bled Gölü manzarası ise görenleri büyülüyor. İçerisinde hem sanat hem de sergi salonu bulunan bu görmeye değer şato her sene sayısız turisti ağırlıyor.

Bled Castle

Pena Sarayı

Portekiz sınırları içerisinde bulunan Pena Sarayı Lizbon yakınlarında konumlanıyor. Yapılışı 19. Yüzyıla dayanan saray Rönesansın izlerini en iyi şekilde taşıyor. Orta çağda şapel olarak kullanıldığı bilinen saray 1493 senesi itibarıyla kraliyet ailesinin kullanımına geçmiştir. Yıllar boyunca saray doğal afetler nedeniyle pek çok kez zarar görmüş olsa da günümüze kadar gelmeyi başarabilmiştir. 1995 senesinde ise 1995’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.

Windsor Şatosu

Londra’nın 40 km uzağında bulunan Windsor Şatosu 11. Yüzyılda I. William tarafından hem kraliyet ailesinin ikametgâh yeri hem de ülkenin savunması için yaptırılmış. Yakın geçmişte Prens Harry ve Meghan Markle’nin düğün törenlerinin yapıldığı yer olan bu şato bu anlamda da turistlerin ilgisini çekmekte. Kale pek çok kompleks yapıda oluşuyor ve içerisinde kraliyet odası, hendek odası, özel oda, bebek evi gibi görülmeye değer bölümler yer alıyor.

Windsor castle

UNESCO Avrupa-0
Kültür Seyahat

Avrupa'da Mutlaka Görülmesi Gereken 10 UNESCO Mirası

Dünyanın her yerinde UNESCO koruması altında pek çok doğa ve kültür varlığı bulunmaktadır. Bu yazımızda Avrupa'da mutlaka görülmesi gereken…

Devamını Oku
Şampiyonlar Ligi-0
Kültür Seyahat

Şampiyonlar Ligi'nin Öne Çıkan Şehirleri

Yıllar geçse de unutulamayan maçların adresi Şampiyonlar Ligi, futbolun nabzının attığı Avrupa şehirleriyle de çok konuşulmaya devam ediyor. İşte o…

Devamını Oku
Münih’in ‘Tatlı’ Mekânları
Yeme İçme

Münih’in "Tatlı" Mekânları

Alman şehirleri kendilerine has karakterleriyle bilinirler. Hamburg hareketlidir, Frankfurt bir finans merkezi olmanın soğukluğunu taşır, Berlin…

Devamını Oku