Kültür Seyahat

24 Eylül 2020
Güncelleme Tarihi: 5 Haziran 2022

Hindistan’ın sembolü haline gelmiş olan Tac Mahal’in bulunduğu Agra şehri, ülkenin en çok turist çeken kentlerinden biri! Tatil için rotasını Hindistan’a çeviren gezginler, mutlaka Agra’yı da görmeli. Bu yazımızda Agra’ya gitmeden önce mutlaka bilmeniz gereken bilgileri sizler için derledik.

Tac Mahal

Dikkat: Trafik!

Genellikle Hindistan tatili yapanların ilk gittiği şehir Yeni Delhi oluyor. Eğer siz de Agra’ya Delhi’den geçmeyi planlıyorsanız yaklaşık 6-7 saat sürecek bir otobüs yolcuğuna hazır olun. Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesindesiniz! 

Gezi saatlerinizi özenle seçin.

Hindistan’ın oldukça sıcak bir ülke olduğunu göz önünde bulundurursak, Tac Mahal’i görmek için en uygun zaman gün batımı olacaktır. Eşsiz manzara karşısında mükemmel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

Tac Mahal’a giriş için bilet kuyruğuna hazır olun.

Evet, yanlış okumadınız. Tac Mahal, tarihi bir yapı olduğu için bu benzersiz yapıyı yakından görebilmek için giriş ücreti ödemelisiniz. Hangi mevsimde giderseniz gidin, epey uzun bir bilet kuyruğu sizi bekliyor olacak.

Tek ulaşım alternatifiniz otobüs.

Hindistan’ın birçok şehrinde gelişmiş metro ve tren ağları olsa da Agra’da ne yazık ki bu ulaşım imkanları yok. Ulaşımınızı yalnızca otobüse ile sağlayacaksınız. Bu nedenle şehir içi ulaşıma biraz zamanınız gidecek.

Klasik turistik yerlerin aksine gece hayatı yok.

Batı ülkelerinin aksine, Agra’da gece eğlenme kültürü yoktur. Gece saatlerinde açık eğlence mekanlarına bu şehirde rastlamanız mümkün değil. Bu nedenle Agra seyahatini eğlence amacı ile değil kültürel amaçla yapıyorsanız gerçekten keyif alabilirsiniz. 

Agra’nın en popüler restoranları yine geleneksel Hint mutfağı örneklerinden.

Gece hayatı yok dedik ancak özellikle otellerin restoranlarında santur dinletisine denk gelebilirsiniz. Yemekleri bol baharatlı ve soğanlı. Eğer soslu yemekleri seviyorsanız, geleneksel Hint mutfağından mutlaka denemelisiniz. Sokak lezzetleri de baharat ve sos anlamında restorandakileri aratmıyor. Aloo Tikki (baharatlı patates kızartması), Aloo Chaat (patates cipsi), Lassi (yoğurtlu ve baharatlı bir tür içecek) ve Falooda (şehriyeli ve gül şuruplu dondurma) en turistik lezzetler arasında.

blog

Otelinizi mutlaka önceden ayarlayın.

Eğer turistik bir bölgede veya cazibe merkezlerine olabildiğince yakın bir otel seçmek niyetindeyseniz, fiyatların oldukça yüksek olacağını şimdiden söyleyelim. Hele ki yüksek sezonda gittiyseniz. Bizim size önerimiz yine şık ve konforlu ancak Tac Mahal’den biraz daha uzak mesafedeki ekonomik fiyatlı otelleri seçmeniz olacak.

Tac Mahal dışında gezilecek nereler var?

Agra, bildiğiniz üzre Jaipur ve Delhi’den sonra Altın Üçgen’in üçüncü ayağı. Hindistan’da hızlı bir turistik gezi için mutlaka bu üç şehrin gezilmesi öneriliyor. Dünyanın yeni 7 harikasından biri olan Tac Mahal da bu rotanın tam göbeğinde.

Agra, tarihi açıdan Hindistan’ın en zengin şehridir. Bu nedenle birçok eski yapının korunarak bugüne geldiğini görebilirsiniz. Tac Mahal’den sonra şehirde mutlaka görmeniz gereken yapı kesinlikle Agra Kalesi’dir. Babürlere ait bu kale, içerisine girdiğinde sizi adeta büyüleyecek. Moti Cami, Ekber Şah Türbesi, Jama Cami gibi birçok dini turistik yapı da var. “Tac Mahal’in kız kardeşi” de denen Agra Kalesi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor ve ülkenin önemli cazibe merkezlerinden biri konumunda.

Hindistan’daki fillerin durumu malum. Neyse ki onlar için farkındalık kampanyaları düzenleyerek sağlıklı yaşamaları için çalışan dernekler de var. “Wildlife SOS Elephant Conversation and Care Center” bunlardan biri. Eğer Hindistan’da fillerin hangi koşullarla karşı karşıya olduklarını bir de yakından görmek ve yetkililerden bilgi almak isterseniz burayı ziyaret etmenizi öneririz.

Agra geziniz için bizim size önerimiz Fatehpur Sikri olacak. Devasa bir alan üzerine yapılmış olan bu mimari yapı, bir şehir; bir hayal şehir! En gizemli gezi deneyimlerinizden biri olacağına eminiz! 

Agra'ya gitmek için ideal zaman hangisidir, direkt uçak seferleri bulunuyor mu, vize isteniyor mu gibi soruların yanıtları için buraya  tıklayabilirsiniz.

Baharatların İzinde Dünya Seyahati
Yeme İçme

Baharatların İzinde Dünya Seyahati

Asırlardır küresel ticaretin en değerli ürünü olan baharatlar, gastronomi dünyasının yanı sıra kokularıyla kozmetik ve ilaç endüstrisini büyülemeye…

Devamını Oku
Agra’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Kültür Seyahat

Agra’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Hindistan’ın sembolü haline gelmiş olan Tac Mahal’in bulunduğu Agra şehri, ülkenin en çok turist çeken kentlerinden biri! Tatil için rotasını…

Devamını Oku
Agra’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Kültür Seyahat

Agra’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Hindistan’ın sembolü haline gelmiş olan Tac Mahal’in bulunduğu Agra şehri, ülkenin en çok turist çeken kentlerinden biri! Tatil için rotasını…

Devamını Oku