İyi Yaşam

22 Nisan 2022

Kitap okumayı seven insanlar meşgul oldukları zamanlarda okuyamadıkları her bir sayfa için üzüntü duyarlar. Siz de onlardan bir tanesi misiniz? Mesela elinizde bir işiniz varken sevdiğiniz kitabı birisi size okusa? İşte Storytel tam da bunun için var. Kitabı okuyacak vaktiniz yoksa veya sadece dinlemek istiyorsanız uygulamayı indirebilirsiniz. Ya da görme engeliniz varsa bu uygulamadan çokça faydalanabilirsiniz. Sonuçta kitaplar hepimizin öyle değil mi? Peki biraz da uygulama hakkında bilgi verelim. Storytel İsveç kökenli bir firma. 20’den fazla ülkede sesli ve e-kitap hizmeti veriyor. Bu kitapları aboneliğinizi oluşturduktan sonra çevrimdışı indirip mobil veriyi kullanmadan da dinleyebiliyorsunuz. Peki öyleyse, gelin sizlerle Storytel’deki en popüler sesli kitaplara bir göz atalım.

Storytell-1

Fareler ve İnsanlar, John Steinbeck

Kitapta, George Milton ve Lennie Small adlı iki zıt karakterdeki tarım işçisinin öyküsü anlatılıyor. Kitapta, toprak satın alıp hayatlarını kurtarma ve iyi yaşama hayalleri kuran bu ikilinin menfaatleri, doğa ve insanlarla olan ilişkileri ele alınıyor. Storytel’de klasikler kategorisinde yer alan kitabı ünlü şovmen Okan Bayülgen seslendiriyor. Toplamda 3 saat 31 dakikada biten kitabı siz de her an her yerde dinleme şansını yakalayabilirsiniz.

Şeker Portakalı, José Mauro de Vasconcelos

''Nen var Zeze?”

”Hiç. Şarkı söylüyordum.”

”Şarkı mı söylüyordun?”

”Evet.”

”Öyleyse ben sağır olmalıyım.”

İnsanın içinden de şarkı söyleyebildiğini bilmiyor muydu yoksa? Bir şey demedim. Bilmiyorsa bunu ona öğretmeyecektim.

Kitapta, aldığımız kesitten de görebileceğiniz gibi küçük Zeze’nin hikâyesi anlatılıyor. Tüm yoksulluğa, sefalete ve sevgisizliğe rağmen onun hayata olan inancı, saflığı, şefkati ile günden güne nasıl büyüdüğüne tanıklık ediyorsunuz. Storytel’de roman kategorisindeki kitabı 4 saat 27 dakikada dinleyip bitirebilirsiniz. Kitabı başarılı oyuncu Mert Fırat seslendiriyor.

Kürk Mantolu Madonna, Sabahattin Ali

Sabahattin Ali’nin kitaplarında insanların görünmeyen yüzlerini okumaya çok alışkınız. Bu kitapta da yine insanın içsel yolculuğunu anlatan bir hikâye var. Başkarakter Raif Efendi çalışmak için gittiği Berlin’de, sanat galerisinde gezerken bir tabloya hayran kalır. Tablodaki kadın figürüne âşık olur ve takıntı hâline getirir. Tablodaki yüzün sahibiyle gerçek hayatta karşılaşır. Okuyucu da böylelikle Raif Efendi’nin duygu durumlarına ve hislerine tanıklık eder. Kitabın konusunu kısaca bu şeklide özetleyebiliriz. Her daim en çok okunan kitaplar arasında olan Kürk Mantolu Madonna, bizi şaşırtmayıp Storytel’de de en çok dinlenen kitaplar arasına girmeyi başardı. Toplam 5 saat 44 dakika olan sesli kitabı Mert Fırat’ın sesinden dinleyebilirsiniz.

Storytell-2

Sofie’nin Dünyası, Jostein Gaarder

Felsefeye ilgili olan insanların başucu kitabı Sofie’nin Dünyası, tüm dünyada en çok okunan kitaplar arasında yer alıyor. İngilizce, Rusça, Arapça, Japonca gibi birçok dile çevrilen kitap, tüm ülkelerde “Çok Satanlar” listesinin başını çekiyor. Yazarın Oslo Üniversitesi’nde felsefe eğitimi alması ve öğretmenlik yapması sebebiyle kitapta felsefe tarihi başarılı bir şekilde işlenmiş. Felsefi kuramlar ve ekoller akıcı bir dille anlatılmış. Sofie adındaki bir genç kızın hocası Alberto Knox ile olan diyaloglarından oluşan kitabı okuması kadar dinlemesi de çok keyifli. Toplamda 19 saat 51 dakika olan sesli kitabı, ünlü tiyatro oyuncusu Tilbe Saran’ın seslendirmesiyle dinleyebilirsiniz.

Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı, Mark Manson

“Duygular sizi faydalı değişimlere yönelten biyolojik sinyallerdir.”

“Bütün dünya size karşıymış gibi hissediyorsanız, muhtemelen size karşı olan kendinizden başkası yoktur.”

“Mutsuzluğunuzun nedeni birçok kişi olabilir, ama sizden başka kimse mutsuzluğunuzdan sorumlu değildir. Çünkü şeyleri nasıl gördüğünüzü, nasıl tepki verdiğinizi, nasıl değerlendirdiğinizi siz seçersiniz. Deneyimlerinizi ölçecek ölçütü siz belirlersiniz.”

“Büyük güç büyük sorumluluklar getirir.”

Yukarıdaki alıntılardan da görebileceğiniz üzere kitap sıradan kişisel gelişim kitaplarından biraz daha farklı. Çünkü nasıl mutlu olunur ve hayata nasıl iyi yönden bakılır gibi saçmalıkları anlatmıyor. Bilakis her zaman mutlu olmaya çalışmanın yanlış bir şey olduğunu ve hayatın bazen çekilmeyecek kadar bile kötü olabileceğini açıkça belirtiyor. Bu durumda olumsuzlukları inkâr etmek yerine onları kabul etmeyi ve kafaya takmamayı öneriyor. Oyuncu ve tiyatrocu İbrahim Selim’in seslendirmesiyle kitabı 5 saat 52 dakikada bitirebilirsiniz.

Mutluluğu Kaybettiğin Yerde Arama, Beyhan Budak

İnsanların kendi potansiyellerini fark etmeleri ve özgüvenli olmaları için çabalayan Klinik Psikolog Beyhan Budak’ı biliyorsunuzdur. Kendisi esas mesleğinin yanı sıra hem yazarlık yapıyor hem de Youtube üzerinden psikoloji alanında videolar paylaşıyor. Onun Mutluluğu Kaybettiğin Yerde Arama kitabını okuduğunuzda neler anlatmak istediğini tam olarak kavrayacaksınız. Bu kitap da yine Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı kitabında olduğu gibi başınıza gelen kötü şeyleri nasıl göğüsleyeceğinizi anlatıyor. Kitabın ‘olan olduysa siz de olana göre hareket edeceksiniz’ tasvirini algılayarak daha farklı bir bakışı açısı kazanacaksınız.  Storytel’de kişisel gelişim kategorisinde yer alan kitabı Beyhan Budak’ın rahatlatıcı sesiyle dinleyebilirsiniz. 5 saat 57 dakikalık sesli kitap Storytel’de sizleri bekliyor.

Storytell-3

Ben Kirke, Madeline Miller

Odysseia’nın modern bir uyarlaması gibi olan Ben Kirke, adını Yunan mitolojisindeki tanrıça Kirke’den alıyor. Kirke’nin bir balıkçıyı tanrıya dönüştürdüğü anda kendi güçlerinin farkına varmasıyla kitap şekilleniyor. Çevresindeki insanların ona olan tepkisi, yargılamaları gösteriliyor. Yunan tanrıları ve mitolojisine ilgiliyseniz Kirke’nin mitolojik hayatı dikkatinizi çekebilir. 13 saat 26 dakikalık sesli kitabı bilim kurgu & fantastik kategorisinden bulabilirsiniz. Oyuncu Damla Sönmez’in sesinden Ben Kirke sizleri bekliyor. Keyifli dinlemeler…

Noel Filmleri-0
İyi Yaşam

Ne İzlesek: Yılbaşı Gecenize Eşlik Edecek Filmler

2023’e girmeye sayılı saatler kala, gecenizi çok daha güzelleştirecek film önerileriyle geldik. Eğer içlerinde izlemedikleriniz veya hatırlamak…

Devamını Oku
Her Uçakta Bulunan Kara Kutu Nedir ve Nasıl Çalışır?
Teknoloji

Her Uçakta Bulunan Kara Kutu Nedir ve Nasıl Çalışır?

Kara kutu, kokpit konuşmaları ve motor hızı gibi uçuş detaylarını kaydeden bir araçtır. İlk olarak 1957’de Avustralyalı bilim adamı David Warren…

Devamını Oku
podcast-0
Teknoloji

En Keyifli Podcast Önerileri

Yıllar geçtikçe eğlence şekil değiştirdi. Yeni türeyen eğlence türleri arasında en ilgi çekici olanları ise hiç şüphesiz podcast'ler. Bu alanda…

Devamını Oku