Kültür Seyahat

24 Nisan 2023

Bugün, Atamız tarafından dünyada çocuklara armağan edilen ilk gün. Haydi, çocuklar bugün sizin gününüz! Lunaparklarda zıplamak, hoplamak, pamuk şekerleri yemek ve dahasını fazlasıyla hak ediyorsunuz. Peki, eğlencenin tadına bu güzel günde hangi şehirlerde ve nasıl bakabiliriz? Sizler için 23 Nisan’da şehirlere göre çocuklarla yapılabilecek aktiviteleri derledik. İyi okumalar dileriz.

​​​​Çocuk Bayram-1

Konya

Anadolu’nun kalbindeki kadim şehrimiz Konya’da Kyoto Japon Parkı eminiz ki çocukların ilgisini çekebilecek türden. Hem de dünyanın bir diğer ucuna ait bir medeniyeti yakınımızda bulmak mümkün. Hem de fazlasıyla ferah.

Türk Yıldızları Parkı ise gerçekten nefes kesici. Ankara Yolu’nda toplam 321 bin metrekarelik alana kurulmuş bu temaparkın içinde restoran hizmeti veren 50 metre kanat genişliğine sahip Airbus A300 Tipi Uçak, bir çocuğun uçsuz bucaksız hayalleriyle örtüşebilecek kadar sıradışı.

Konya’nın bir diğer alamet-i farikası ise 80 Binde Devr-i Âlem Parkı. Konya’nın Disneyland’i diyebileceğimiz bu temaparkta çocukların arayacağı her şey mevcut. Dinozorlar, masal karakterleri ve çok daha fazlası. Burası Konya için bulunmaz bir kaftan.

Antalya

Eğlencenin sihirli dünyasına hoş geldiniz! Aktur Park’ın bu sihirli dünyanın başkentlerinden biri olduğu şüphesiz. Bu Lunapark’ta çocuklarla çocuklar gibi eğlenebilirsiniz.

Aksu’daki her şeyin yer çekimine zıt olarak tasarlandığı Ters Ev ise sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de oldukça ilgi çekici olsa gerek. Aynı şekilde Muratpaşa’da bulunan Oyuncak Müzesi de oldukça etkileyici ki, bünyesinde 1860’lı yıllardan 1990’lara kadar olan zaman dilimine ait 3 bin oyuncak sergileniyor.

Kemer’de Akdeniz’in Portakal kokulu doğasının kalbindeki Dinopark ise çocuklar için bir harikalar diyarı. Doğayla iç içe vakit geçirmekten kendinizi alamayacağınız Dinopark, dinozor temalı bir temaparktır. 65 milyon yıl önce gezegenimizi terk eden dinozorlarla çocuklar bu parkta buluşuyor.

Antalya Akvaryumu ise eşsiz bir sualtı bahçesi. Burası Türkiye’deki turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında ilk beş sıraya girmiş ve Türkiye’nin en uzun tünel akvaryumunu da bünyesinde barındırıyor. Kayıp Balık Nemo’nun arkadaşları burada tüm canlılığıyla maceraperest çocukları bekliyor.

​​çocuk bayram-3

Bursa

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi ise arabalarla yatıp, arabalarla kalkan çocuklarla muhakkak gezilmesi gereken bir müze. Yıldırım ilçesindeki bu müze at arabasından otomobile giden evrimi capcanlı bir şekilde bizlere sunuyor.

Çekirge’de yer alan Karagöz Müzesi ise yüzyıllardır, yediden yetmişe güldürürken düşündüren Karagöz ile Hacivat’a adanmış. Hacivat ve Karagöz evrenine ait her şey bu şirin müzeye sığdırılmıştır. 

Ve Bursa Kültürpark. 393 bin metrekarelik bu alanda, sandallarla gezinebilen gölet, eşsiz eserleriyle Arkeoloji Müzesi, Açıkhava Tiyatrosu ve Lunapark tam anlamıyla bir Bursa klasiğidir. Çocuklara adanan bu kutlu günde, çocuklarınızla beraber bahar havasının tatlı serinliğini iliklerinizde hissetmenin verdiği huzur eminiz ki tarif edilemez.

İzmir

Gelelim Ege’nin incisine. Bir İzmir vazgeçilmezi olan İzmir Enternasyonal Fuarı’ndan başlayalım. İzmir için adeta bir nimet niteliğine sahip İzmir Enternasyonal Fuarı’nın efsanevi Lunapark’ı her İzmirli çocuğun hatıralarında güzel bir yere sahip. 48 yıldır 7’den 70’e herkesi eğlendirmeyi başarmış bu Lunapark’ta çılgınlar gibi eğlenmek mümkün.

İzmir ve çocuklar denilince ilk akla gelen yerlerden biri de şüphesiz Çiğli’deki Doğal Yaşam Parkı. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen hayvanlar Doğal Yaşam Parkı’nda buluşuyor. Asya filleri, Afrika savanları, aslanlar, kaplanlar, yırtıcı kuşlar ve daha niceleri. Burada zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacaksınız.

Bu sefer Karşıyaka’dayız. 23 Nisan’ın biraz da verimli geçmesini istiyoruz. Bilim Müzesi’ne hoş geldiniz. Ege Bölgesi’nin tek, Türkiye’nin ise ikinci bilim müzesinde 60 adet öğrenme istasyonu, 100’den fazla deney düzeneği, 15 interaktif kiosk bulunuyor. Burası çocuklarla beraber yetişkinlerin de oldukça ilgisini çekiyor.

Çocuk Bayramı-2

Ankara

Şimdi Başkentimizdeyiz. Öncelikle bu günü çocuklara adayan atamızı ziyaret etmek bu kutlu günde yapılabilecek en manalı ve manevi ziyaret olsa gerek. Bu vesileyle rotamızı Anıtkabir’e çevirdik. Atamızı mezarı başında saygıyla andıktan sonra Kurtuluş Savaşı Müzesini de gezmek, çocuklara bu ülkenin tarihi hakkında doğal bir izlenim ve bilgi bırakacaktır şüphesiz.

Bir sonraki rotamız ise Ankara’daki bir diğer önemli müzelerden biri, Rahmi Koç Müzesi. Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı Rüstem Paşa tarafından yaptırılan Çengel Han’da yer alan müze binasında Türkiye’de 1850’li yıllardan itibaren kullanılan ilk sanayi ürünleri yer almakta. İlk daktilolar, ilk televizyonlar ve özellikle arabalar fazla ilgi çekici. Aynı zamanda Türkiye’nin iş dünyasındaki öncüsü olan, Vehbi Koç’un ticarete atıldığı dükkân da buradadır. Kesinlikle gezilip görülmesi gerekir.

Birinci ve İkinci Meclis Müzeleri, çocuklara cumhuriyeti tanıtmak ve değerini anlatmak için bu günde oluşturulan en güzel rotaların başında geliyor. Etnografya Müzesi’nin de bu güne güzel bir anlam katacağı ortada. Ve tabi ki bahar ayında açmaya başlayan çiçeklerin etrafında, çocuklarla Eğmir Gölü’nde vakit geçirmek kesinlikle bu güne eğlence katan ve huzur veren bir diğer aktivitenin olacağından eminiz.

İstanbul

Şehirlerimizin arasındaki en büyüğüne geldik. 16 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan bu şehrin asla tek bir şehirden ibaret olduğunu söyleyemeyiz. Bunca insana ev sahipliği yapan bu kadim şehirde ve bu manalı günde çocuklarla yapılabilecek aktivitelerden ilk akla gelenlerden birinin anahtarı, kapımızı tarihi yarımadada açsa gerek. Topkapı Sarayı, Ayasofya, At Meydanı, sarnıçlar, Bizans, Osmanlı, Roma ve birçok tarihi bölge. Kendi hayal dünyasını yaratan çocuğunuz bile sıkılmaz. Burası o kadar kadim.

Miniatürk eminiz ki çocuğunuzun merak iştahını kabartacak. Her yapıyı büyük bir zevkle inceleyecek. Bu maketlerin yapılışını hayal edip, içinden bu maketlerin nasıl yapıldığını anlamaya çalışıp, şaşkınlıklarla bakacak. Biz yetişkinler ise maketlerden ziyade orijinallerinin nasıl yapıldığını anlamaya çalışacağız.

İstanbul’daki bir önemli durağımız ise Sunay Akın’ın meşhur uluslararası ödüllü Oyuncak Müzesi. Kadıköy, Göztepe’deki bu müze dünyadaki en kapsamlı oyuncak müzelerinden biri. Çocuğunuzun asla sıkılmayacağını garanti edebiliriz. Rahmi Koç Müzesi ise Türkiye’deki bir diğer önemli ve ilgi çekici müzelerden. Müzedeki denizaltı eminiz ki çocuğunuzun çok ilgisini çekecek. Üsküdar’da yer alan Türkiye’nin ilk ve tek uçurtma müzesi de güne başka bir anlam katacak.

Varlığından güç aldığımız çocuklarımız ve gençlerimiz, bu konudaki en büyük teminatımızı oluşturmaktadır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun!

Çocuk Bayramı-4

Dağ Evleri-0
Kültür Seyahat

Ankara'ya Yakın Uygun Fiyatlı Dağ Evleri

Sevdiklerinizle karlı günlerin tadını çıkarmak için Ankara'ya yakın bir yer arıyorsanız bu yazımız size rehberlik edebilir. Bu yazımızda…

Devamını Oku
Ankara-0
Kültür Seyahat

Ankara'nın En İyi Öğrenci Mekanları

Ankara ilk bakışta soluk bir şehir gibi gelse de, biraz zaman geçirince öğrenciler için de eğlence ve kafa dağıtma imkanı sunan renkli bir şehir…

Devamını Oku
Ankara-0
Kültür Seyahat

Bir Kültür Başkenti: Ankara'nın Tarihi ve Sanatsal Zenginlikleri

Ankara, zamanın sırlarını taşıyan bir şehir. Tarihi ve sanatsal çekiciliği, sizi mistik bir yolculuğa davet eder, geçmişin büyüsünü hissettirir.

Devamını Oku