Kültür Seyahat

3 Ocak 2023

Geçtiğimiz sene içerisinde hangi şehirler diğerlerine göre daha fazla tercih edilmiş merak ediyor musunuz? 2022'nin en popüler şehirleri, turistlerin tercihleri doğrultusunda belirlenmiş durumda.

Şehrin ekonomik ve ticari performansı, verilen turizm hizmetleri, fiyat istikrarı, ilgi çekici yerlerinin fazlalığı, ulaşım kolaylığı, konaklamada çeşitlilik, kültürel alanlar, eğlence mekanları ve tabi sosyal medya etkisi bu tercihlerin oluşmasındaki kilit faktörlerden bazıları.

O zaman bu kriterlerde ziyaretçilerden tam not almış olan 2022'nin yıldız şehirlerini tanımaya başlayalım.

Paris

Zamansız cazibesi, sanatı, alışverişi ve mutfağıyla dünya çapında sevilen Paris 2022’de en çok tercih edilen şehirlerin başında geliyor. Paris’te elbette ilk görmeniz gereken yer, şehrin olmazsa olmaz simgesi Eyfel Kulesi’dir. Fransız Devrimi'nin yüzüncü yılını anmak için Gustave Eiffel tarafından inşa edilen ve 1889 Paris Evrensel Sergisi’nde sunulan yapı yılda yaklaşık yedi milyon ziyaretçi ile dünyanın en çok ziyaret edilen yeri olmayı hak ediyor. Paris’in bir diğer sembol yapısı ise dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi olan Louvre Müzesi’dir. Burası 200 yıl boyunca kraliyet sarayı olarak kullanılmış ve daha sonra müzeye dönüştürülmüştür. İçerisinde birbirinden farklı sergiler vardır. Paris’e gitmişken görmeniz gereken bir diğer bina 1345’te tamamlanmış Roma Katolik katedrali olan Notre-Dame Katedrali’dir. Burası Fransa ve Avrupa'daki Fransız Gotik mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilir. “La Ville Lumiere” Işık Şehri Paris, altyapıyı daha da iyileştirerek ve mutlak konfora sahip yeni oteller inşa ederek 2024 Olimpiyatlarına da hazırlanıyor.

2022 Yıldızı Paris

İstanbul

Dünyada en çok ziyaret edilen şehirler arasında tabii ki İstanbul olmazsa olmaz. İstanbul’a gittiğinizde ilk görmeniz gereken yapı şüphesiz Ayasofya. 1.500 yıllık katedral, İstanbul'un sembollerinden biridir. Bizans İmparatoru Justinian, bir zamanlar antik dünyanın en büyük kilisesini yaptırdı. İstanbul'un fethinden sonra Osmanlılar Ayasofya'yı camiye çevirdiler. Atatürk tarafından müzeye çevrilmiş olsa da bugün yine camidir. Bir diğer gezilip görülmesi gereken yer ise Topkapı Sarayı. Topkapı Sarayı, İstanbul'un fethinden sonra 600 yıl boyunca Osmanlı padişahlarına, ailelerine ve haremlerine ev sahipliği yapmıştır. Sarayda padişahın yaşadığı mahalleyi, haremi, Osmanlı altın hazinesinin bir bölümünü, İslami emanetleri görecek ve eski İstanbul'daki saray hayatı hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz. İstanbul Boğazı’nda gezinti yapmadan İstanbul’a gittim denmemeli. 30 km uzunluğundaki İstanbul Boğazı, güneyde Marmara Denizi ile İstanbul'un kuzeyinde Karadeniz'i birbirine bağlar. İstanbul Boğazı aynı zamanda Avrupa ve Asya kıtalarını da birbirinden ayırır. İstanbul'da boğaz turunu kesinlikle kaçırmamalısınız!

2022 Yıldızı İstanbul

Roma

İtalya'nın en turistik kentlerinden olan Roma, listemizin tam ortasına yerleşmiş. Roma’da herkesin gidip görmesi gereken Kolezyum MS 72 ve 80 yılları arasında inşa edilmiştir. Antik çağda inşa edilmiş en büyük amfitiyatro, günümüzün Roma sembolü ve turistler için bir mıknatıs. Bina tüm dünyada bilindiği ve antik Romalıların yüksek mimari seviyesinin bir kanıtı olduğu için şaşılacak bir şey yok. Roma'daki tüm turistler Trevi Çeşmesi'nde buluşuyor. Yoğun sezonda yoğun saatlerde geçmek neredeyse imkânsızdır. Anita Ekberg'in 1960 yılında Fellini'nin La Dolce Vita filminde gece burada banyo yapmasından bu yana ziyaretçi sayısı istikrarlı bir şekilde arttı. Çeşme, dünyanın en ünlü çeşmelerinden biridir ve 26 metre yüksekliği ve 50 metre genişliği ile Roma'nın en büyük çeşmesidir. 1732 ile 1762 yılları arasında Nicola Salvi'nin tasarımına göre inşa edilmiştir. Efsaneye göre sağ omzunuzun üzerinden çeşmeye bozuk para atan kişi Roma'ya geri döner. 2019 sayımına göre bölgede sadece 825 kişilik resmi nüfusuyla dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan'a yapacağınız gezileri kesinlikle kaçırmamalısınız. Aziz Petrus Meydanı'nda durmak bile etkileyici ama Aziz Petrus Bazilikası'nın kubbesinden tüm Roma'yı hayranlıkla izlediğinizde buradaki ziyarete kesinlikle değdiğini anlıyorsunuz. Vatikan Müzeleri'ni de ziyaret etmelisiniz. Burada dünyanın en büyük ve en önemlilerinden biri olan papalık sanat koleksiyonunu bulacaksınız. Ziyaretin en ünlü kısmı ise Sistina Şapeli.

2022 Yıldızı Roma

Amsterdam

Hollanda'nın merkezindeki tatilinizi unutulmaz kılmak için seyahatinizde Amsterdam'da yapılacak bir dizi harika şey sizi bekliyor. Rembrandt veya Vermeer gibi ünlü ressamların eserlerinin yer aldığı Rijksmuseum'da Hollanda sanat tarihinin önemli bölümlerine hayran kalabilirsiniz. 1885 yılında açılan müze, Hollanda'nın en büyük ve en önemli müzesidir ve Amsterdam Zuid semtinde yer almaktadır. Kanallar, Amsterdam şehir merkezinin cazibesini oluşturuyor ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. Küçük kanalları yepyeni bir şekilde deneyimlemek için bir kanal gezisine çıkabilirsiniz: Amsterdam'ın pitoresk eski kentinde yavaş bir hızda gezinecek ve yerel tur rehberinizden heyecan verici gerçekler öğreneceksiniz. Bunların dışında şehri bisikletle keşfedebilirsiniz. Çeşitli bisiklet kiralama hizmetleri sayesinde, yerel halkın yaptığını siz de yapabilirsiniz yani Hollanda metropolünü iki tekerlek üzerinde keşfedebilirsiniz. Ayrıca sadece bisikletle şehirde daha hızlı hareket etmekle kalmazsınız. Bazı kiralama şirketleri, Amsterdam'da rehberli bisiklet turları bile sunuyor. Rehberinizin size modern mimariyi veya anıtları göstermesine izin verin veya bir mutfak keşif yolculuğuna başlayın.

2022 Yıldızı Amsterdam

Dubai

Birleşik Arap Emirlikleri'nin gösterişli yıldızı Dubai dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden bir diğeri. Ana turizm sezonu Ekim ve Kasım aylarıdır. Bu yüzden bu aylar daha kalabalık olacaktır. Haziran'dan Ağustos'a kadar dayanılmaz derecede sıcaktır ancak konaklama daha ucuzdur. Dubai’de ziyaret etmeniz gereken yerlerden ilki Burj Khalifa’dır. Şu anda 828 m ile dünyanın en yüksek binası ve Dubai'nin en popüler cazibe merkezlerinden biri. Ancak buraya öylece gidip asansörle gözlem güvertesine çıkamazsınız. Burj Khalifa turu için bilet almanız gerekiyor ve bu bileti çok önceden almak en iyisi olacaktır. Tur yaklaşık 90 dakika sürüyor. Dubai Çeşmesi şehir merkezindeki bir diğer en gözde cazibe merkezi. Burası dünyanın en büyük çeşmesidir ve hatta bu özelliğiyle Guinness Dünya Rekorları listesine girmiştir. Saat 18:00'den itibaren her yarım saatte bir su müzikle dans ederken harika vakit geçireceksiniz. Dubai, Mart 2022’de geleceğin kültürel kutlamalarının damgasını vurduğu milyarlarca dolarlık bir sergi olan Expo 2020'ye de ev sahipliği yaptı. Gelecekten bahsetmişken, dünyanın bir sonraki en yüksek binası olan Dubai Koyu Kulesi yakında tamamlanacaktır.

2022 Yıldızı Dubai

İstanbul'un Enleri-0
Kültür Seyahat

İstanbul'un En'leri

En'lerin şehri İstanbul, zengin tarihiyle, kültürüyle, sosyal yaşamıyla dünyanın en gözde turistik metropollerinden biri. Ve hala onun hakkında…

Devamını Oku
İstanbul’un Sesleri
Kültür Seyahat

İstanbul’un Sesleri: The Soundsslike Project

Yolu İstanbul’dan geçen herkes bu şehirde görmesi ya da tatması gerekenleri bilir. Ne var ki, 24 saat susmayan bu şehri çoğu zaman dinlemeyiz.…

Devamını Oku
Dünyanın En İyi 10 Oteli-0
Kültür Seyahat

Gezginlerin Seçimi ile Dünyanın En İyi 10 Oteli

Coşkulu geçen bir turizm sezonunu geride bıraktık. Peki bu sene gezginlerin favori konaklama yerleri nereler oldu merak ediyor musunuz? Hadi dünyanın…

Devamını Oku