Kültür Seyahat

16 Şubat 2022
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2022

Son birkaç yılda adını sıkça duyduğumuz bir kavram Z kuşağı. Aşağı yukarı 1997 – 2012 yılları arasında doğan genç nesli kapsayan Z kuşağı, hayata farklı bakış açıları, bireysel tavırları ve daha özgür düşünceleriyle dikkat çekiyor. Bu kuşaktaki gençlerin birçoğu artık üniversiteden mezun olmaya başlıyor ve hedeflerini, hayallerini somut olarak gerçekleştirmeyi planlıyor. Teknolojinin ve yapay zekanın gelişmesiyle kolaylıkların yanında birtakım zorluklarla da baş başa kalan bu gençler, kendi özgür düşüncelerinin daha kolay ifade edilebildiği, yaşam kolaylığının daha fazla olduğu ve nispeten zorlukların üstesinden daha kolay gelebilecekleri dünya şehirlerinde yaşamaya ilgi gösteriyor. Ayrıca bu kuşak özellikle sosyal eşitlik gibi toplumsal konulara hassasiyeti ile de öne çıkıyor. Bu konuda Z kuşağının çoğunlukla yaşamak istediği şehirlere dair araştırmalar da yapıldı. Biz de sizler için Z kuşağının yaşamak istediği 10 dünya kentini ele aldık. Eğer hazırsanız başlayalım!

1- Vancouver

Eşitliği ve özgürlüğü savunan bir felsefeye sahip olan Kanada’nın Vancouver şehri, farklı etnik grupların bir arada yaşadığı, özellikle doğaya olan hassasiyet ile bilinen ve Z kuşağının radarında olan bir şehir. Özellikle eğitim seviyesinin kalitesi ve her zaman canlı ve sosyal bir şehir olması nedeniyle de gençlerin sevdiği ve tercih ettiği bir şehir olarak biliniyor. 

Görsel kaldırıldı.

2- Amsterdam

Bu listede Hollanda ve özellikle Amsterdam olmasa olmazdı. Amsterdam, insan hakları yönünde izlediği politikalar ve çevre dostu çalışmalarıyla bilinen adeta bir eşitlik şehridir. Z kuşağı, özellikle eşitlik, girişimcilikteki imkanlar, çevreyi koruma, gelişmiş yenilikçilik gibi kriterlerden dolayı yaşamak için Amsterdam’ı uygun bir şehir olarak kabul ediyor. 

3- Berlin

Listemizin üçüncü sırasında Almanya’nın başkenti Berlin yer alıyor. Berlin’in Z kuşağının radarında olmasının en önemli nedenlerinden biri de yaşam maliyetinin diğer şehirlere göre daha düşük olması. Ayrıca çok kültürlü bir şehir olan Berlin, birçok saygın üniversitesiyle de öne çıkıyor. 

4- Stockholm

Z kuşağının İskandinav ülkelerine ve şehirlerine yoğun bir ilgisi bulunuyor. Özellikle İsveç, Norveç ve Finlandiya gibi ülkeler birçok kriterden dolayı gençler için cezbedici ülkeler olarak biliniyor. İsveç’in başkenti Stockholm da özellikle harika doğası ve coğrafyasıyla kuşkusuz yaşamak veya gezip görmek için dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Özellikle cinsiyet eşitliği konusundaki politikaları, çevreye ve doğaya karşı alınan önlem ve sosyal duyarlılık, genç nesillere sağlanan iş imkanları gibi sebeplerden genç kesimin yaşamak istediği harika bir şehir. Ayrıca Stockholm da dahil olmak üzere İskandinav şehirlerinden görülen büyüleyici kuzey ışıkları bile başlı başına bu şehre hayran olmanın ve yaşamak istemenin nedeni!

Görsel kaldırıldı.

5- Kopenhag

Danimarka’nın başkenti Kopenhag, renkli gece hayatı, yeme içme kültürü, yüksek refah seviyesi, sosyal eşitlik gibi sebeplerden dolayı genç neslin ilgi gösterdiği bir şehir. Ayrıca yapılan birçok araştırmada dünyanın en mutlu şehirleri arasında zirvede yer almayı başarmıştır.

6- Londra

Dünyanın en önemli metropollerinden biri olan Londra, şüphesiz Z kuşağının yaşamayı en çok arzuladığı bir şehir. Yüksek kalitedeki eğitimin yanında iş imkanları ile de öne çıkmayı başarıyor. İngiltere başkentini en cazip kılan özelliklerden biri ise sosyal yaşamdaki etkinliklerin fazlalığı ve kalitesidir. Londra, dünyanın en büyük festivallerine ve etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Çok uluslu, çok dilli ve çok kültürlü bir merkez olan Londra, sadece Z kuşağının da değil, her kuşaktan insanın en sevdiği şehirlerden biri.

7- New York

Amerika’nın en öne çıkan ve en görkemli şehirlerinden biri olan New York, yüksek yaşam seviyesi, gençlerin yönelmek istediği birçok dalda yüksek kalitede eğitim veren sanat okulları, Columbia ve NYU gibi dünyanın önde gelen üniversiteleri ve her daim capcanlı yaşayan bir şehir olması nedeniyle Z kuşağının radarında her zaman yer alan bir şehir. “Hiç uyumayan şehir” olarak bilinen New York, dünyanın en gelişmiş şehri ve abartısız her gün kendinizi apayrı bir etkinlikte, bir konserde bulabileceğiniz bir metropol

Görsel kaldırıldı.

8- Barselona

İspanya’nın en önemli şehirlerinden biri olan Barselona, görkemli gece hayatı, benzersiz tatil bölgeleri, tarihi yapısı ve yeme içme kültürü nedeniyle z kuşağının radarında yer alıyor. Özellikle futbol kültürünün başkenti sayılması nedeniyle de genç neslin ilgisini çekiyor. Aynı zamanda Barselona sanat düşkünleri tarafından da yoğun ilgi görüyor. Şehrin, Picasso Müzesi, Gaudi Müzesi, Futbol Müzesi ve Dali Müzesi gibi onlarca öne çıkan müzesi bulunmaktadır.

9- San Francisco

Z kuşağının teknoloji çağındaki gençler olduğunu biliyoruz. San Francisco, özellikle teknoloji düşkünü olan ve teknolojiden bir dakika bile olsun ayrılamayan gençler için en üst sırada yer alıyor. Genç nesli girişimciliğe teşvik eden şehir, Z kuşağının ilgi duyduğu ve yoğun olarak takip ettiği yapay zeka ve robotik gibi gelişmelerin merkezi konumunda. 

10- Toronto 

Son olarak yine bir Kanada şehri ile devam ediyoruz. Toronto, aynı Vancouver gibi sosyal eşitlik, ifade özgürlüğü, çevre duyarlılığı gibi konularla öne çıkıyor. Z kuşağının en yaşanılabilir ülkelerden gördüğü Kanada’nın bütün özellikleri Toronto’da ön planda. Özellikle farklı uluslardaki bireylere gösterilen misafirperverlik de şehrin sevilmesinde büyük ölçüde rol oynuyor. 

Görsel kaldırıldı.

Montreal Gezilecek Yerler-0
Kültür Seyahat

Montreal'de Yapılacak En Popüler 9 Etkinlik

Montreal 24 saat canlı sokakları, mekanları ve kültürel değerleri ile bir cazibe noktası. Eğer Montreal’e seyahat planınız varsa ve ne gibi…

Devamını Oku
Vancouver-0
Kültür Seyahat

Z Kuşağının Yaşamak İstediği 10 Dünya Kenti

Son birkaç yılda adını sıkça duyduğumuz bir kavram Z kuşağı. Aşağı yukarı 1997 – 2012 yılları arasında doğan genç nesli kapsayan Z kuşağı, hayata…

Devamını Oku
fanad head-0
Kültür Seyahat

Dünyanın Dört bir Yanından Muhteşem Deniz Fenerleri

Antik dönemlerde dâhi dünyanın 7 harikasından birini oluşturmuş, umudun en büyük simgeleşmiş yapılarından Deniz Fenerleri, masmavi suların…

Devamını Oku