Kültür Seyahat

29 Mart 2023

Davut Heykeli Tarihi: Michelangelo'nun Eseri Nerede?

İngilizce adı David of Michelangelo olarak bilinen Davut Heykeli, İtalyan Rönesans sanatçısı Michelangelo’nun en iyi iki heykellerinden birisi olarak nam salıyor. Aynı zamanda eser, Rönesans dönemi heykellerinin adeta bir başyapıtı olarak kabul ediliyor. Öte yandan heykel, dünya çapında ikonik olabilmeyi başarabilmiş nadir eserlerden birisi olarak önemli ölçüde dikkat çekiyor. Bu bağlamda nadide eserin sergilenmiş olduğu İtalya Floransa’daki Akademi Galerisi, her sene milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. Michelangelo eserinin nerede olduğunu öğrendiysek sırada oldukça derin ve merak edilen bir sorunun cevabını yanıtlamak kalıyor! Davut Heykeli tarihi… Dilerseniz gelin, hep birlikte bu tarihi heykelin derinliklerine göz atalım.

David of Michelangelo

Davut Heykeli, Floransa Katedrali'ne konulmak üzere Michelangelo’ya özel olarak sipariş edilmiş. Ancak yapımından sonra Piazzo Signoria Meydanı’na yerleştirilerek burada faaliyet göstermiş. Çünkü eser o kadar çok beğenilip gelen ziyaretçilerin ayaklarını yerden kesmiş ki herkesin görebileceği bir yerde sergilenmek istenmiş. Ancak eser, yine açık alanda zarar görmemesi için 1873 yılında Galeri Akademisi’ne taşınmış. Bunca alınan tedbire rağmen bir saldırgan, heykele çekiç ile vurarak heykelin sol ayak parmağını kırmış. Heykel, günümüzde halen Akademi Galerisi’nde sergilenmek ile birlikte Piazza Signoria Meydanı’nda da ayrıca bir kopyasını bulunduruyor.

Michelangel

Bu noktada birçok kişi Davut Heykeli’nin yapılış tarihine istinaden akıllarında soru işaretleri ile dolaşıyor. Aklınızda soru işareti bırakmayalım. Davut Heykeli’nin yapımına 1501 yılında başlanmış. Bu bağlamda heykel de 1504 yılında tamamlanmış. Ayrıyeten bu meşhur heykel, 5.17 metre yüksekliğinde ve tek blok mermer şeklinde sergileniyor. Öte yandan Davut Heykeli, ilahi yaratılışı taklit ettiğinden dolayı “mükemmel insanı” tasvir ediyor. Bununla beraber erkek form bilgisi temel alınarak disegno sanatsal disiplini ile özel olarak şekillendirilmiş. Peki, bu disiplin ne anlama geliyor? Bu sanatsal disipline göre; heykel sanatı en iyi sanat şekli olarak geçer. Dolayısıyla Michelangelo’nun bu disipline bağlığı eser incelendiğinde açıkça ve net bir şekilde görülebilir. Bütün bunların yanı sıra, Michelangelo oldukça gerçekçi ve detay barındıran bir anatomi ile hazırladığı eserini gözler önüne serip sanatında ne denli başarılı olduğunu açık bir şekilde kanıtlamış.

David of Michelangelo-2

Heykel, her ne kadar mükemmel insanı betimliyor olsa da oranları ortalama normal bir insana göre üç kat daha fazla! Üstelik yalnızca bununla da sınırlı değil. Heykelin başı ve üst vücudu, alt vücuduna oranla daha büyük. Bunun sebebi ise heykelin katedralde oldukça yüksek bir kaidenin üzerine oturtulmak üzere yapılmış olması diyebiliriz. Eğer bu eşsiz eser katedralde oturtulmuş bir vaziyette sergilenseydi, karşıdan bakıldığı zaman orantılı bir duruşta gözükecekti. Buna ek olarak, bu heykelin sağ elinin bütün vücuduna oranla daha büyük olduğu da gözle görülür bir gerçek. Bu asimetrik görünüşün ana sebebinin Michelangolo’nun “güçlü el” takma adından kaynaklandığı öne sürülüyor. Bütün bunlara istinaden Davut Heykeli, Rönesans dönemindeki diğer çoğu eser gibi dini birbirinden farklı anlamlar içeriyor. Aynı zamanda Michelangelo, eski Ahit’te geçen mitolojik karakterler olan Davut ve Golyat’ın hikayesini de birebir olarak tasvir ediyor. Bu bağlamda sanatçı, Filistinli genç Davut ile İsrailli dev Golyat’ın düellosunu farklı bir bakış açısını ele alarak betimliyor. Ayrıyeten Davut, henüz çocuk yaşta olmasına rağmen güçlü ve dev bir savaşçı olan Golyat’ı mağlup ederek büyük bir galibiyet kazanmış. Filistin’i adeta özgürlüğüne kavuşturan Davut, daha sonra da İsrail Krallığı’nın başına geçerek faaliyet göstermiş.

David of Michelangelo-3

Bütün bu olanlardan sonra Davut’un Kudüs fethinin 3000. yılı vasıtasıyla heykelin sonradan yapılan bir kopyası da Kudüs’e armağan olarak gönderilmiş. Fakat ne yazık ki bu armağan pek de ılımlı karşılanmamış. Görünüş açısından Davut Heykeli, çıplak bir figür olması sebebiyle kabul görmemiş. Bu olayın sonrasında Davut Heykeli yerine başka bir “giyinik” heykel gönderilerek uzlaşma ve anlaşma sağlanarak tatlıya bağlanmış. Kudüs’e gönderilen bu kopyanın yanı sıra, İngiltere’de, Avustralya ve Amerika’da da heykelin kopyaları yer alıyor. Bu noktada heykelin tek bir yerde olduğunu söylemek mümkün değil. Orijinalinin dışında birçok farklı varyasyonu bulunan bu meşhur heykel, her geçen gün yer aldığı konumlarda birçok farklı kişi tarafından ziyaret edilerek araştırılıyor.

Yedi Harika-0
Kültür Seyahat

Dünyanın Yedi Yeni Harikası

Dünyanın yeni yedi harikasıyla tanıştınız mı? Modern dünyanın nefes kesici eserleri, 7 Temmuz 2007'den bu yana resmi olarak "Dünyanın yedi…

Devamını Oku
Pisa-0
Kültür Seyahat

Pisa Gezi Rehberi

Nefes kesen mimarisi, zengin tarihi ve canlı kültürü ile İtalya'nın en sevilen tatil destinasyonlarından olan Pisa, sanat ve tarih tutkunları…

Devamını Oku
Toledo metrosu
Kültür Seyahat

Dünyanın En Güzel 10 Metro İstasyonu

Tasarımları ve farklı mimari stilleri ile başlı başına birer sanat eseri olan bazı metro istasyonları, bulundukları şehirlerin ünlü turistik yerleri…

Devamını Oku