Kültür Seyahat

10 Ocak 2024

Arjantin’in ikinci büyük şehri olan Cordoba (Provincia de Córdoba), Güney Amerika’nın en dikkat çeken turistik cazibe noktalarından bir tanesi. Arjantin’in aynı zamanda başkenti olan bu şehir vizesiz gidilebildiği için de ayrıca dikkate değer bir lokasyon. 90 gün süreyle misafirler için vize muafiyeti olduğundan yurt dışı tatili planlayanlar için de değerlendirebilecek bir yer. 

Cordoba, Buenos Aires’ten sonra en büyük şehir. Özellikle müziği, gece hayatı, ralli yarışları ve birbirinden farklı lezzetli içecekleri ile her insanın keyif alabileceği bir şehir. Arjantinliler için futbolun bir tutku olduğunu söylemeye bile gerek yok. Ancak bu yer Dünya Ralli Şampiyonası'nın da bir parçası olduğu için de ayrıca önemli. Her sene Nisan ayında düzenlenen bu ralli şampiyonasını tarihine denk getirebilirseniz izlemenizi öneririz. 

Cordoba-0

Sierra Dağları eteğinde yer alan bu şehrin Arjantin kültürü ve tarihi üzerinde çok önemli etkileri vardır. Geçmişi 1500’lü yıllara dayanıyor ve 1900 senesindeki Üniversite Devrimi sonrasında adeta bir uyanış yaşıyor. Muhafazakâr kalıplardan kurtularak özgürlükler ve eğlence şehri olan bu yeri ziyaret etmek için pek çok nedeniniz var. Vizesiz keşfedebileceğiniz ve listenizde mutlaka bulunmasını önerdiğimiz bu şehirde görmek isteyeceğiniz pek çok yer var. İşte Cordoba ziyaretinizde görülmesi gereken yerler.

Cordoba Katedrali

Hemen meydanda yer alan tarihi ve görkemli bir yapı olan Córdoba Katedrali, Arjantin’de aralıksız hizmet veren en köklü kilise olma özelliğine sahip. Kilisenin yapımı 1582 yılında başlanmış ancak bazı aksaklıklardan dolayı tamamlanması uzun zaman almıştır. Pek çok farklı mimarın çalışması neticesinde nihayet 1709 senesinde katedral tamamen bitirilmiş. Katedral sadece şehrin değil ülkenin de sembollerinden bir tanesi olduğundan turistler tarafından büyük ilgi görmektedir.

Cordoba-1

Plaza General San Martin

Şehrin tam kalbinde yer alan Plaza General San Martin büyük bir meydandan oluşuyor. Meydanda ilk dikkatinizi çekecek olan büyük bir heykel olacaktır. Bu heykel ülkenin kurtarıcısı olan ünlü General Jose de San Martin’in bir anıtı. İspanyol koloni şehirlerindeki klasik yapı burada da görülüyor. Meydanın çevresine baktığınızda hükümet binası, katedral ve devlet yerleşkelerini görebilirsiniz. 

Cabildo

Kültür merkezi olarak geçen Cabildo yıllar önce eski hükümet konağı, polis istasyonu gibi farklı amaçlarla kullanılmış. Şimdilerde turistlerin de ilgisini çeken bir yapı halinde. Yapının iç kısımları duvar resimleri ve freskeler ile donatılmış. Bu güzel sanat eserlerinin sahipleri ise Emilio Caraffa, Carlos Camilloni ve Manuel Cardeñosa. Şehri gezmeye merkezden başlarsanız Cabildo’ya da uğramayı ihmal etmeyin.

Cripta Jesuitica

Çok köklü bir yapı olan Cripta Jesuitica, 18. yüzyılın başlarında inşa edilmiş. Kullanım amacı ise esasen acemilerin faydalanabileceği bir manastırmış. Bir süre sonra ise krematoryum ve mezar odasına dönüştürülmüş. Cizvitlerin Güney Amerika’dan gönderilmesinden sonra ise terk edilmiş bir bina olarak kalmış. Zaman içerisinde herkesin unuttuğu bir bina olan bu yapı 1989 senesinde bir inşaat çalışması sırasında yeniden canlandırılmış. Şimdilerde ise müzik, konser, tiyatro gösterilerinin sergilendiği bir bina olmuş. Şehri gezerken listenize Cripta Jesuitica’yı da eklemeyi ihmal etmeyin. 

Cripta Jesuitica

Jesuit Block

Yine şehrin tam merkezinde yer alan Jesuit Block toplamda 4 bölümden oluşan bir Cizvit merkezidir. İçerisinde pek çok farklı alanı vardır. Colegio Maximo bunlardan bir tanesidir ve din adamı yetiştirmek için kullanılmıştır. Günümüzde ise Cordoba Ulusal Üniversitesi’nin bir parçası haline gelmiştir. Kilise kısmı ise turistik geziler için açıktır. 

Merkez Alışveriş Çarşısı

Meydanda gördüğünüz büyük alan genellikle çarşı olarak tarif ediliyor. Meydanın çevresindeki çoğu yer trafiğe kapalı. Günün neredeyse her saati oldukça kalabalık olan bu meydan çarşısında dükkân ve mağazalara uğrayarak hediyelik bir şeyler almak isteyebilirsiniz. Yaya yürüme yolu olduğundan ağaçların altında özgürce dolaşabiliyorsunuz. Rengârenk bir atmosferi bulacağınız bu yer yine şehrin en önemli noktalarından bir tanesi. 

Cordoba-2

Los Capuchinos Kilisesi

Güney Amerika’nın en canlı en renkli kiliselerinden biri olan Los Capuchinos Kilisesi, Katoliklerin bir kolu olan Kapusenler (Capuchinos) tarafından kullanılmış. Mezhep, kendilerine ait bir kilise yapmak istemişler ve 1926 senesinde bu tarihi kiliseyi inşa etmişler. Kilise adeta canlı bir tarih yatıyor. Eğer açık günlerine denk getirebilirseniz bu dışarıdan sizi kendisine hayran bırakacak kilisenin içini de görmelisiniz. 

Sarmiento Parkı

Cordoba’da bulunan Sarmiento aslında parklar ve müzeler bölgesi olarak biliniyor. Burada şehrin tarihine yakından tanık olabileceğiniz müzeler ve doğal güzellikleri bir arada buluşturan yemyeşil parklar yer alıyor. Yeşillikler içerisindeki parkta farklı çiçek çeşitlerini görebileceğiniz bahçeler, büyük yapay bir göl, amfi tiyatro, hayvanat bahçesi gibi bölümler bulunuyor. Kısacası burada oldukça keyifli vakit geçirebilirsiniz. 

Sarmiento

Cordoba Müzeleri

Müze gezmeyi seviyorsanız şehrin en önemli müzelerinden Museo de Antropología de la Universidad de Córdoba Antropoloji Müzesi’ne uğramanızı öneriyoruz. Bir diğer ilgi çeken müze ise Fosil müzesi olarak ziyaretçilere kapılarını açan Museo Provincial de Ciencias Naturales Dr Arturo Umberto Illía. Müzelere girişte ise oldukça ucuz bir meblağ isteniyor. Yani vaktiniz varsa hem bu müzeleri hem de yine bölgede bulunan 2 farklı güzel sanatlar müzesini ziyaret edebilirsiniz. 

Arjantin-0
Kültür Seyahat

Arjantin Gezilecek Yerler

Hem doğal güzellikleri hem de kültür mirasları ile gezginlerin en sevdiği destinasyonlardan olan Arjantin, tartışmasız Güney Amerika'nın en…

Devamını Oku
La Boca-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Buenos Aires

Arjantin'in başkenti Buenos Aires, her şeyden önce mimarisiyle kanıtlanan, gerçekten görkemli geçmişe sahip bir şehir. Buenos Aires'in…

Devamını Oku
Arjantin-0
Kültür Seyahat

Arjantin Gezilecek Yerler

Hem doğal güzellikleri hem de kültür mirasları ile gezginlerin en sevdiği destinasyonlardan olan Arjantin, tartışmasız Güney Amerika'nın en…

Devamını Oku