Kültür Seyahat

14 Ocak 2024

Fransa'nın güneybatısında yer alan Toulouse inanılmaz sanatsal, kültürel, peyzaj, gastronomi mirası ve en önemlisi UNESCO tarafından müzik şehri seçilmesiyle hafızanızda kalacak bir şehir. 

Toulouse-1

Peki UNESCO'nun Müzik Şehri olmak ne demek?

UNESCO’nun bir programı olan Yaratıcı Şehirler Ağı’nın arasında bulunan Toulouse aralık 2023 de UNESCO tarafından “Müzik Şehri” seçildi. UNESCO tarafından resmi olarak Müzik Şehri olarak tanınabilmek için seçilen şehirlerin belirli kriterleri karşılaması gerekiyor. Bu kriterler arasında müzikal yaratım ve etkinlik konusunda tanınmış bir merkez olmak, müzik festivalleri ve etkinliklerine ev sahipliği yapma deneyimi ve müzik endüstrisinin tanıtımı yer alıyor. Ayrıca, UNESCO Müzik Şehirleri olarak belirlenen şehirlerde genellikle müzik okulları, konservatuarlar, akademiler ve müziğe adanmış yüksek öğretim kurumları bulunmakta. Dahası amatör korolar ve orkestralar gibi müzik eğitimi için resmi olmayan yapılara ve belirli müzik türlerine veya diğer ülkelerden gelen müziklere adanmış yerel veya uluslararası platformlara da sahip olabilirler. Bunlar dışında şehirlerde açık hava oditoryumları gibi müzik yapmaya ve müzik dinlemeye uygun kültürel alanlar da bulunmalıdır. Bu ortak özellikler belirlenen şehirlere UNESCO Müzik Şehirleri unvanını kazandırırlar. 

Dünyada kültürel açıdan bu kadar değerli olan bu şehirde gelin nereleri gezebileceksiniz bakalım.

Place du Capitol

Toulouse turunun ilk durağı bu güzel şehrin kalbi olan ikonik Place du Capitol olacaktır. Her ikisi de Barok tarzda inşa edilmiş olan etkileyici Belediye Binası ve ulusal tiyatro meydana görkemli ve muhteşem bir görünüm kazandırmaktadır. Meydan aynı zamanda sulu boya tablolar ve antika kitaplar sergileyen sokak satıcılarına ve revakların altında dış mekân masaları bulunan çok sayıda büyüleyici bistroya da ev sahipliği yapıyor ve bu da burayı hareketli bir etkinlik merkezi haline getiriyor. Halka açık Belediye Binası tarihi 12. yüzyıla kadar uzanan ancak 18. yüzyılda yeniden inşa edilen gerçek bir mimari harikasıdır. Görkemli binanın içinde ziyaretçiler büyük bir merdiveni ve şehrin en seçkin vatandaşlarının büstleriyle süslenmiş "şanlı salon" adı verilen büyük bir salonu keşfedebilirler. Gervais odası, etkileyici bir empresyonist eser koleksiyonu da dâhil olmak üzere, birkaç yüzyıla yayılan çarpıcı freskli tonozlar ve tablolarla Belediye Binası'nın en önemli noktasıdır.

Place du Capitol

Notre Dame de Taur

Toulouse'un birçok mimari harikası arasında yer alan Notre Dame de Taur eşsiz tarihi, çarpıcı Gotik tarzı ve dudak uçuklatan orguyla mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir destinasyon. Bu görkemli Gotik kilise bir Hıristiyan şehidi olan San Saturnino'nun cesedinin, parçalara ayrılana kadar koşan bir boğaya bağlandığı yere inşa edilmiştir. Notre Dame de Taur'un cephesi, onu çevreleyen kırmızı renkli evlerle neredeyse bütünleşerek görsel olarak büyüleyici bir kontrast yaratıyor. Heybetli yapısı ve karmaşık detayları ise hemen dikkati çekiyor. Ancak Notre Dame de Taur'un asıl öne çıkan kısmı görkemli bir orgun gururla ve merkezde durduğu iç kısımda yatıyor. Bu tarihi org yüzlerce borusu ve kilometrelerce öteden duyulabilen zengin ve dolgun sesiyle adeta bir teknoloji harikası.

Toulouse

Saint-Sernin Bazilikası

Saint-Sernin, Toulouse'daki Piazza del Campidoglio'ya sadece birkaç yüz metre uzaklıkta yer alan tarihi bir bazilika ve aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Alanı. 67 metre yüksekliğindeki heybetli sekizgen çan kulesi uzaktan görülebilen çarpıcı ve ikonik bir simge yapıdır. Toulouse'un Santiago de Compostela'ya seyahat eden hacılar için kilit şehirlerden biri haline geldiği dönemde bazilikanın önemi artmıştır. Bu olay Aziz James'e yapılan birçok atıfta ve kilisenin içinde bulunabilen hac sembollerinde yansıtılmaktadır. Bazilika çarpıcı gotik tarzı cephesi, karmaşık vitray pencereleri ve dudak uçuklatan orgu gibi dikkate değer özellikleriyle mimari, sanat ve tarihin bir hazinesidir. Toulouse'un zengin kültürel mirasını deneyimlemek isteyen gezginler için Saint- Sernin Bazilikası mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. Dinin, sanatın ve tarihin gücünün bir kanıtı olan bu yapı ziyaretçilere şehrin zengin geçmişine ve kültürel zenginliğine dair çarpıcı bir bakış sunuyor.

Saint-Sernin

Garonne Nehri

Toulouse'un canlı nehir kıyısını keşfetmeye karar verirseniz dolaşmak ve açık havada eğlenmek için en iyi yerlerden birinin Garonne nehir kıyısı olduğunu göreceksiniz. Burası yalnızca egzersiz yapmak ve sosyalleşmek için popüler bir yer değil aynı zamanda muhteşem manzaraları ile de göz kamaştırıyor. Şehirde burada dolaşırken hafta sonları canlı müzik bile dinleyebilirsiniz. Nehrin tadını farklı bir açıdan çıkarmak için Garonne'nin üzerinden geçen ve manzarayı seyretmek için önemli bir görüş noktası sağlayan Neuf Köprüsü'nü de mutlaka ziyaret edin.

garonne

Victor Hugo Marketi

Toulouse'un kapalı pazarlarından birini özellikle de popüler Marché Victor Hugo'yu ziyaret etmek önemli bir deneyim yaratacaktır. Bu hareketli pazar çeşitli taze meyve ve sebzeler, kurutulmuş etler ve balık satan geniş tezgâh yelpazesiyle tanınır. Kaçırılmaması gereken bol miktarda şarap ve istiridye eşleşmesi de mevcut. Şehirdeki diğer pazarlar arasında Marché Saint Cyprien ve Marché des Carmes yer alıyor ancak Marché Victor Hugo ziyaretçiler için en iyi seçenek olarak kabul ediliyor. Enerjik atmosferiyle yerel yemek ortamına lezzetli bir bakış atmak için Toulouse'da mutlaka görülmesi gereken bir yer.

Fransa'nın Romantik Şehirleri-0
Kültür Seyahat

Fransa'nın En Romantik Şehirleri

Aşkın ve aşıkların ülkesi Fransa, unutulmaz tatiller geçirebileceğiniz bir destinasyon. Fransa'nın buram buram romantizm kokan şehirlerini…

Devamını Oku
Snowboard Pistleri-0
Kültür Seyahat

Dünyanın En İyi Snowboard Pistleri

Kış sezonu geride kalırken bütün snowboardçuların kırık kalplerini bir nebze tamir edebilmek için, dünyanın en iyi snowboard pistlerinden bazılarına…

Devamını Oku
Paris mon amour-0
Yeme İçme

Gastronomi Turizminde Öne Çıkan Ülkeler'23

2023 senesinde muhteşem yemekleriyle ön plana çıkan ve yemek tutkunları için en iyi seyahat destinasyonları arasına girmiş olan ülkelerin bir…

Devamını Oku