Kültür Seyahat

9 Kasım 2023
Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2024

Vizesiz rahat bir şekilde gezip görülebilecek, hoşça vakit geçirilebilecek yerlerden bir tanesi zengin kültürel mirasları ile Kırgızistan’ın başkenti Bişkek. Kırgızistan’ın en büyük şehri olan Bişkek orta Asya’da, karalarla çevrili bir lokasyonda bulunuyor. Şehir Özbekistan, Tacikistan ve Çin ile sınır komşusu. Kırgızistan’ın keşfedilmeyi bekleyen bu güzel şehri deyim yerindeyse Avrupa şehirlerini aratmayan türden. Özellikle muazzam bir şehir planlaması var. SSCB’den kalma pek çok heykel dikkat çekiyor. 

Rus nüfusu ise doğal olarak buranın %30’luk bir kısmını oluşturuyor. Yani gezi esnasında sıklıkla Rusça konuşanlara tanık olmak mümkün. Peki, bu güzel şehirde nereler mutlaka görülmeli? İşte vizesiz keşif Bişkek’te mutlaka görmenizi önerdiğimiz yerler.

Ala Too Meydanı

Şehrin en önemli noktalarından bir tanesi hiç şüphesiz Ala Too Meydanı. Bu meydanda neredeyse günün her saati renkli bir kalabalık görmek mümkündür. Eskiden “Lenin Meydanı” adı ile anılan bu meydanın ismi 1991 senesinde değişmiş. Her sene bağımsızlık günü kutlamalarına, farklı festival ve konserlere ev sahipliği yapan bu meydan şehrin tarihi açısından da çok önemli. Eğer Bişkek seyahati planlıyorsanız bu görkemli meydanı da mutlaka görmelisiniz. 

bishkek-1

Ala Archa Ulusal Parkı

Şehrin en önemli parklarından bir tanesi Ala Archa Ulusal Parkı hem yürüyüş yapmak hem de doğa manzarası seyretmek isteyenlerin mutlaka listesinde olmalı. Bu park başkentin sadece 40 km güneyinde yer alıyor. Yerli halk burayı daha çok hafta sonları dolduruyor. Çünkü piknik yapmak için oldukça elverişli. Hem kolay hem de zorlu yürüyüş parkurları bulunan parkta ayrıca temiz havayı içinize çekebilirsiniz. Ayrıca çevrede bulunan buzul kanyonlarda da mutlaka fotoğraf çektirmelisiniz.

Burana Kalesi

Geçmişi 1800’lü yılların başına dayanan bu tarihi kale İpek Yolu üzerinde bulunuyordu. 9. yüzyılda Karahanlılar tarafından kurulan Balasagun şehrinde yer alan bu kalede bazı sur kalıntıları ve türbe kalıntıları bulunuyor. Yukarıya çıkan uzun bir merdivenle kaleye tırmanmak mümkün. Minarenin hemen yanında eski şehir kalıntılarının sergilendiği bir müze de bulunuyor. Kaleye çıkmışken müzeyi de ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Bishkek Burana

Manas Heykeli

Bişkek seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılardan bir tanesi de Manas Heykeli. Manas Destanını duymayan yoktur herhalde. Kırgız kültürünün en önemli parçası olan bu destan aynı zamanda dünyadaki en uzun destan şiiri olarak da biliniyor. Bu destanda savaşçı Manas, oğlu ve torununun hayatına dair kesitler bulunuyor. Merkezde bulunan bu büyük heykeli de görmek isteyeceğinize eminiz.

Rus ve Kırgız Sanatı Müzesi

Yaklaşık bir asırdır Kırgızistan’ın zengin tarihinin muhafaza edildiği bu müze Gapar Aitiev’in adını taşımaktadır. Kırgızistan’ın merkez sanatsal müzesidir. Kırgız Ulusal Sanat Müzesi adı ise sonradan Kırgız Devlet Güzel Sanatlar Müzesi olarak değiştirilmiş. 1 Ocak 1935’den beri ziyaretçi kabul eden müzeye özellikle ülkenin tarihini merak edenler mutlaka uğramalı diyoruz.

Zafer Meydanı

Bişkek’in bir diğer önemli meydanı olan Zafer Meydanı Büyük Vatanseverlik Savaşı’nın zaferini onurlandırmak adına kurulmuş. 1984 senesinde inşa edilen bu meydan ülkenin en ünlü anıt meydanlarından bir tanesidir. Meydanda turistlerin büyük ilgi gösterdiği Zafer Anıtı bulunmaktadır. Kocasının savaştan dönmesini bekleyen bir Kırgız kadının tasvir edildiği heykel meydanda bulunuyor. Aynı zamanda kırmızı granitten yapılmış üç eğik sütun da İkinci Dünya Savaşı’nın 40. yılı adına inşa edilmiş. Bişkek, Nazi Almanya’sından kurtulmak için çok fazla bedel ödemiş bir şehir. Bu sebeple bu anıtın da yerliler için anlamı oldukça büyük. Bişkek ziyaretinizde bu meşhur meydanı da görmek isteyebilirsiniz. 

Panfilov

Panfilov Parkı

Bişkek’in merkezinde bulunan bu park, şehrin en kalabalık en popüler parklarından bir tanesi. Ünlü Kırgız anıtının hemen yanında bulunan bu parkta her yaşa uygun bir aktivite bulmak mümkün. Küçük çocuklar için eğlenceli parklar, yetişkinler için bisiklet ve yürüyüş parkurları yer alıyor. Parkın en önemli özelliklerinden bir tanesi her daim serin olması. Yaz aylarının en sıcak günlerinde insanlar serinlemek için özellikle bu parkı tercih ediyor. Yeşilliğe doyacağınız, keyifli zaman geçirebileceğiniz bu park da aklınızda bulunsun. 

Ata Turk Parkı

Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e adanmış olan bu parkı Bişkek’e gelmişken mutlaka görmelisiniz. Parkın açılışı 1998 senesinde gerçekleşmiş. Parkın ortasındaki Atatürk heykeli gurur verici türden. Ayrıca park içerisinde ağaçlarla çevrili yürüyüş yolu, su yolu ve küçük çeşmeler bulunuyor. Park içerisinde çocukların eğlenceli vakit geçirebileceği oyun alanları da bulunuyor. Bişkek’i gezerken bu parkı da mutlaka gezip görmeye çalışın diyoruz.

Altyn Arashan

Kırgızistan’ın doğusunda yer alan ve “Altın Kaynaklar” anlamına gelen Altyn Arashan göz alabildiğine uzanan gösterişli bir vadi. Bu vadi muhteşem manzaralara tanık olabileceğiniz nitelikte olduğundan bol bol fotoğraf çektirmek isteyebilirsiniz. Yürüyüş yollarının bazıları zorlu olsa da sonunda sizleri bekleyen manzarayı gördüğünüzde bu zorluğa değdiğini de göreceksiniz. Kaplıcalara giderken ise sizleri çam ağaçları, büyük çiçekli meralar karşılayacak. Arashan Nehri boyunca hem maceralı hem de egzotik bir yolculuk sizleri bekliyor olacak. Patikanın zirvesine vardığınızda karlarla kaplı nefis bir manzara ile karşılaşacaksınız. Bu manzaranın tadını çıkarıp doya doya fotoğraf çekip anı biriktirebilirsiniz. 

bishkek-2

Fitness (0).jpg
Tips

Instagram'ın En İyi 20 Kadın Fitness Influencer'ı

Sosyal medyadan önce fitness ve sağlıklı yaşam hiç bu kadar popüler olmamıştı. Motivasyon tazelemenin tam zamanı dedirten işte o influencerları sizin…

Devamını Oku
1
Tips

Hamilelikte Seyahat Konusunda Bilmeniz Gerekenler

Kulağa pek mümkün değilmiş gibi gelse de hamilelikte seyahat etmek aslında oldukça normal. Önemli olan zamanlamayı ve koşulları doğru ayarlamak. Bu…

Devamını Oku
solo travel-0
İyi Yaşam

Yepyeni bir Seyahat Trendi: Solo Travel

Gelin bugün birlikte bildiğimiz seyahat planlarının dışında kalan, kişinin kendisiyle baş başa kaldığı ‘’Solo Travel’’ yani “Tek Başına Seyahat”…

Devamını Oku