Kültür Seyahat

31 Aralık 2023
Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2024

Yurtdışı seyahati yapmayı eminiz çoğumuz istiyordur. Ancak, seyahat etmekteki en önemli faktör elbette ki maliyet ve ekonomi. Bunda gün içinde değişen kurlar da etkili oluyor. Şu sıralar euro biraz da olsa hayatımızı olumsuz etkilemişken, euro kullanmadan seyahat etmek isteyenler listemize bakabilirler.

Çekya

Çekya’da kullanılan para birimi Çek Korunası’dır. Sembolü Kč, kısaltılışı ise CZK şeklindedir. Ülkenin boyutunun küçük olmasına rağmen Çekya, herhangi bir ziyaretçinin beklentilerini aşacak çok sayıda doğal güzelliğe ve tarihi hazineye sahiptir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Prag, Eski Belediye Binası, Kafka’nın öykülerine ilham veren Yahudi Mahallesi ve Charles Köprüsü de dâhil olmak üzere keşfedilecek pek çok ilgi çekici yerin bulunduğu güzel bir şehirdir. 

Çekya

Güney Bohemya'da bulunan Český Krumlov, Gotik, Rönesans ve Barok tarzlara sahip, mutlaka görülmesi gereken, 13. yüzyıldan kalma muhteşem bir kaleye sahiptir. Karlovy Vary, bir zamanlar büyük bir gümüş madenine ev sahipliği yapıyordu ve şimdi güzel barok St. Barbara Katedrali ve Çek Gümüş Müzesi ile inanılmaz bir deneyim sunuyor. Bir diğer UNESCO Dünya Mirası Alanı olan Kutna Hora'da, ziyaretçiler Çek Gümüş Müzesi'nde madencilik endüstrisi hakkında bilgi edinebilir, barok St. Barbara Katedrali'ni görebilir ve Taş Ev'i keşfedebilirler. Kentin çıkışında da insan kemiklerinden yapılmış bir avizenin bulunduğu 15. yüzyıldan kalma bir şapel olan Sedlec Ossuary'yi bulabilirsiniz. Her ne kadar benzersiz ve ilgi çekici bir cazibe olsa da bazıları için rahatsız edici olabilir. 

Romanya

Romanya’da kullanılan para biri Rumen Leyi’dir. Kısaltılışı RON olan birimin tanımlamak için bir sembolü yoktur. Romanya'nın kültürü, antik şehirlerinde, pitoresk ortaçağ kalelerinde ve gelişen sanat topluluğunda görülebilen, Roma, Macar ve Osmanlı etkilerinin zengin bir dokusudur. Nefes kesen manzaralarıyla tanınan bu Avrupa ülkesi, ister tarihle, efsanelerle, ister sadece yeni yerleri keşfetmekle ilgileniyor olsun, her türden gezgin için bir şeyler sunuyor. 

Romanya

Başkent Bükreş, modern yapıları tarihi binalarla birleştiren dinamik bir şehir. Birçok kültürel mekâna ev sahipliği yapan yer iş ve sanat için harika bir merkezdir. Romanya'nın batısında bir şehir olan Timisoara, 11 kulesiyle tanınan ve değerli tablolara ev sahipliği yapan tarihi bir Ortodoks Katedrali'nin evidir. Aynı zamanda güzel ortaçağ mimarisiyle de tanınır. "Drakula'nın Şatosu" olarak da bilinen Bran Şatosu, ormanlık bir alanda bulunur ve burası vampir meraklılarının gözdesidir. Düzensiz şekilli kuleleri ve kırmızı kiremitli çatısıyla 14. yüzyılda inşa edilen kale, Romanya'nın geçmişine ilgi çekici bir bakış sunuyor.

Polonya

Polonya’da kullanılan para birimi Polonya Zlotisi’dir. Sembolü zł, kısaltılışı PLN şeklindedir. Güçlü bir kültürel tarihe ve nefes kesen doğal manzaralara sahip bir Doğu Avrupa ülkesi olan Polonya, hem tarih meraklıları hem de doğa tutkunları için popüler bir destinasyondur. Savaşlar ülkede bazı yaralar bırakmıştır ancak Polonya ruhunu korumuştur ve bugün şehirlerinde hareketli bir kültürel ortamın yanı sıra ortaçağ kasabaları ve büyüleyici ormanlar sunmaktadır. 

Polonya

Başkent Varşova, gelişen sanat ortamı ve birçok tarihi binasıyla bir kültür, tarih ve müzik merkezidir. Bialowieza Ormanı, Polonya ile Beyaz Rusya arasındaki sınır boyunca uzanan ve Avrupa bizonlarına, kurtlarına ve diğer vahşi hayvanlara ev sahipliği yapan bir ormandır. Poznań, yaz Tiyatro Festivali de dâhil olmak üzere birçok uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapan genç bir şehirdir. Ziyaretçiler, başlıca turistik mekânları görmek için Kraliyet-İmparatorluk Rotası boyunca yürüyüş yapabilir veya açık hava etkinlikleriyle geçirilecek bir gün için Malta Rezervuarı'na gidebilirler.

Macaristan

Macaristan’da kullanılan para birimi Macar Forinti’dir. Sembolü Ft, kısaltılışı HUF şeklindedir. Tarih, kültür ve doğal güzellikler açısından zengin bir ülke olan Macaristan, eşsiz bir seyahat deneyimi sunar. Romantik başkent Budapeşte, Macaristan'ın birçok kültürel ve mimari simge yapısını keşfetmek için bir başlangıç noktasıdır. Kentin Buda Kalesi, Parlamento Binası ve dünyanın ikinci büyük sinagogu buradaki ilgi çekici yerler arasında yer alıyor. Tuna Nehri ise şehri iki kısma ayırıyor ve akşam gezileri için muhteşem bir ortam sunuyor. Macaristan geziniz sırasında şehirden kaçmak istiyorsanız Avrupa'nın en büyük tatlı su gölü ve Macaristan'ın en popüler yaz tatili destinasyonu olan Balaton Gölü'nü ziyaret etmeyi unutmayın. Göl üzerinde küçük bir yarımada olan Tihany ise, muhteşem doğal manzaralarıyla en popüler turistik bölgelerden biri. Tihany'deki 1600'lerden kalma Benedictine Manastırı, özellikle mevsimsel çiçeklenme döneminde gölün etrafında harika bir manzara yaratıyor. 

Macaristan

Arnavutluk

Arnavutluk’da kullanılan para birimi Arnavutluk Leki’dir. Sembolü L, kısaltılışı ALL şeklindedir. Zengin kültürel mirası ve manzaralarıyla Arnavutluk, unutulmaz bir macera arayanlar için mutlaka görülmesi gereken bir destinasyon. Ülkenin şehirleri çarpıcı antik kaleler, Roma kalıntıları, camiler, Osmanlı döneminden kalma binalar ve daha fazlasıyla dolu olup, burayı keşfetmek için büyüleyici bir yer haline getirmektedir. Modern ve canlı başkent Tiran, komünist dönem mimarisi ile geleneksel mimarinin bir karışımını sunuyor. Nefes kesen sahil şeridi aynı zamanda küçük sahil beldelerini ve güzel plajları da sergiliyor. Dikkate değer bir arkeolojik alan olan Apollonia, bir tiyatroya, restore edilmiş idari merkeze ve çok daha fazlasına ev sahipliği yaparak burayı tarih ve arkeoloji meraklıları için mutlaka görülmesi gereken bir yer haline getiriyor. Koman Gölü'ndeki göl feribot gezisi aynı zamanda ülkedeki en nefes kesici tekne gezilerinden biridir ve Fierza dağ köyünün muhteşem manzarasını sunmaktadır.

Arnavutluk
Budapeşte-0
Kültür Seyahat

Euro Kullanmayan Ekonomik Yurtdışı Ülkeleri

Değişen kurlara aldırış etmeden yurt dışı seyahatinizi planlamak ister misiniz? Birazdan bahsedeceğimiz ülkeler Euro yerine kendi paralarını…

Devamını Oku
Erasmus Ekonomik Ülkeler (0)
Kültür Seyahat

Erasmus Yapmak İçin En Ucuz 10 Ülke

Erasmus programı, dünyadaki kültürel zenginlikleri deneyimlemek ve dil öğrenmek için en iyi yöntemlerden biri. Peki Erasmus'u düşük maliyetlerle…

Devamını Oku
Prag-0
Kültür Seyahat

Prag Gezi Rehberi

"Altın Şehir" ve "Yüz Kulenin Şehri" olarak bilinen Prag, zarif, etkileyici mimarisi ve zengin tarihiyle her zaman şaşırtmayı…

Devamını Oku