Yeme İçme

19 Temmuz 2021
Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2022

Cicchetti 

Venedik’in geleneksel aperatiflerinden en ünlüsü olan Cicchetti’nin, Latincede küçük miktar anlamına gelen “ciccus” kelimesinden türediği söylenir. Adından da anlaşılacağı gibi “küçük” bir atıştırmalık olan Cicchetti sıklıkla İspanyol tapaslarıyla karıştırılır. Hem doyurucu hem de ekonomik bir seçenek olan bu tuzlu atıştırmalıklara Venedik’in hemen her yerinde kolaylıkla ulaşılabiliyor. İster ringa filetosu ile doldurulmuş ya da sirke ile marine edilmiş hamsiyle birlikte lüks bir restoranda; ister yanında bir kadeh ombra adı verilen yerel şarapla birlikte salaş bir kafede; ister bir sokak satıcısının tezgahında. Hem ucuz hem de gerçekten doyurucu olan bu geleneksel atıştırmalık, mutlaka denenmesi gereken Venedik lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

1

Baccalà Mantecato 

Baccalà mantecato ya da kremalı morina, adından da anlaşılacağı üzere, morina balığından yapılmış bir yemektir ancak Venedik’te muadili Norveç balıklarıyla yapılmış haline de sık rastlanır. Balığın tuzda bekletilmesiyle hazırlanan Baccalà mantecato, bir aperatif olarak yemeklerden önce sunulabileceği gibi, ince bir dilim ekmeğin üzerine sürülerek pekala bir kahvaltılık olarak da karşımıza çıkabilir. 

Venedik mutfağının ikonik yemeklerinden biri olan morina balığı ezmesi, balığın haşlanıp kılçıklarından ayrıldıktan sonra püre haline getirilmesi ve sonrasında tuz, sarımsak, çeşitli baharatlar ve sızma zeytinyağı ile harmanlanması sonucu elde edilir. Özellikle kuzey bölgelerde, tam bir karbonhidrat bombası olan Polenta ile birlikte servis edilir ama siz Baccalà mantecato yemek için şık bir restoranı tercih edecekseniz yanında güzel bir risotto söyleyebilirsiniz.

 Polenta

Venedik’teki birçok yemeğin yancısı, sofraların olmazsa olmazı Polenta, aslında bizim için oldukça tanıdık. Hiç Venedik’e gidip Polenta sipariş etmemiş olabilirsiniz ama yolunuz bizim Karadeniz yöresinin meşhur mıhlamasıyla kesişmiştir. Eski zamanlarda yoksulların başlıca yemeği olarak bilinen bu kalori ve lezzet bombası, bugün Venedik başta olmak üzere tüm İtalya’da son derece popüler ve de turistik bir yemek. Polenta elde etmek için yapılacak şey ise çok basit; kaynar suya mısır irmiğini katıp durmadan karıştırmak ve Venedik’in nefis peynirlerini de ekledikten sonra ortaya çıkan lezzeti afiyetle yemek. Bu yemeğe lezzetini veren en güzel peynirin Fontina peyniri olduğu söyleniyor ancak eriyebilen her peynir bizce uygundur.

Sarde in Saor

Genellikle bayramlarda ve kutlamalarda bir şölen yemeği olarak karşımıza çıkan Sarde in saor, klasik bir Venedik yemeği. Orijinal tarifinin kökeni çok eskilere dayanan Sarde in Saor, bugün birçok evde güncellenmiş ve revize edilmiş tariflerle pişiriliyor. Şöyle ki; sardalyeler sirke ve soğanla marine edilip kızartıldıktan sonra çam fıstığı ve kuru üzümle taçlandırılıyor. Ancak burada hemen Venedikli büyükannelerin yemek kitaplarından bir püf noktasını paylaşalım; yemeğe asıl lezzetini veren soğanın oranı, mutlaka kullanılacak balığın iki katı olmalı. Sirke de mümkünse beyaz şaraptan yapılmalı. 

 Bigoli in Salsa

İtalya’nın yemeklerinden bahsederken makarnayı es geçmek olmaz. Salsa di Bigoli, Venedik’te bulabileceğiniz en özel yemeklerden. Bir kere Bigoli adı verilen makarnası bizim bildiklerimizden biraz daha farklı; karabuğdaydan yapılmış ve sosu daha kolay emebilmesi için sert ve spagettiden daha kalın bir dokuya sahip. 

Bigoli in Salsa temelde hamsili ve soğanlı bir sosla servis edilen spagettidir ve hikayesinin 16. yüzyılda başladığı, ilk Bigoli’nin ise Marco Polo tarafından Venedik’e getirildiği söylenir. Bugün hala Venediklilerin yemeyi de servis etmeyi de en sevdikleri yemeklerin başında gelen bu enfes spagettinin en güzel eşlikçisi de soğuk bir kadeh beyaz şaraptır.

2
1
Kültür Seyahat

Gelenekselden Çağdaşa, Venedik'in En İyi Otelleri

İtalya’nın ve tüm Avrupa’nın en gözde şehirlerinden birisi hiç kuşkusuz Venedik’tir. Eşsiz doğal ve kültürel güzellikleri ile büyüleyen Venedik her…

Devamını Oku
1
Yeme İçme

Venedik'te Tadına Bakmanız Gereken 5 Lezzet

Makarnaları, aperatifleri, kahvaltılıkları... Venedik'i ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, bu lezzetlerin tadına bakmadan kesinlikle geri dönmeyin.

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Venedik Gondol Gezisi Hakkında Bilgiler

Venedik denince akla ilk gelen şey olan gondol gezileri, hemen her turistin yoğun ilgisini çekiyor. Öyleyse Venedik gondol gezisini deneyimlemek…

Devamını Oku