Kültür Seyahat

15 Mayıs 2023

Türkiye’de ilk Anneler Günü’nün 1955’te kutlandığını ve Nene Hatun’un yılın annesi seçildiğini biliyor muydunuz?

O günden bugüne dek, baharın müjdecisi mayıs ayının her ikinci pazar günü Anneler Günü’nü kutluyor, bize bu hayata getirerek armağanların en güzelini veren annelerimizi sevgiyle kucaklıyoruz. Her ülkenin ve her kültürün kutlama günleri, biçimleri, gelenekleri farklı olsa da değişmeyen tek şey annemize olan derin sevgimiz. 

Günümüz dünyasında artık üretim-tüketim ilişkileri çerçevesinde öne çıkarılan bu özel günde her yerde çeşitli “indirimler” ve “kampanyalar” görmek mümkün. Ama gelin bu Anneler Günü’nde farklı bir şeyler yapın ve geçirdiğiniz güzel anlara yenilerini eklemek üzere onunla baş başa bir tatile çıkın. Bugünü çok özel kılacak gezi planı önerilerimize geçmeden önce, dünyanın tüm annelerini sevgiyle selamlıyoruz.

1. Sağlığına Özen Gösteren Anneler İçin: Sapanca-Maşukiye  

Mis gibi bir hava, doğal ve şifalı termal sular. Son zamanlarda özellikle ailelerin tercih ettiği Sapanca, annenizle baş başa sağlık dolu bir hafta sonu geçirmeniz için oldukça ideal. Termal sularda şifalandıktan ve doğa içerisinde şehrin yorgunluğundan arındıktan sonra bir bisiklet turuna çıkabilir, Sapanca Gölü manzaralı cam teras gezisi yapabilir veya annenize güzel bir masaj seansı hediye edebilirsiniz.

Anneler Günü-1.jpg

Peki böylesine özel bir gün, dört başı mamur bir sofraya oturmadan tamamlanmış olur mu? Elbette olmaz. Öncelikle güne, mıhlama, börek, bal kaymak gibi bol çeşitli bir serpme köy kahvaltısıyla başlamanızı öneriyoruz. Temiz havada gezerken mideniz kazınmaya başladığında Maşukiye’de sıralanmış gözlemeciler bunun için biçilmiş kaftan olacaktır. Akşam seçenekleri ise yine bol; yöresel ıslama köfte, kiremitte taze alabalık, Sapanca’nın meşhur Çerkes tavuğu, isli peynir, etli ve mantarlı Karadeniz pidesi, barbunya ve karalahana ezmesi ve yanında mis gibi mısır ekmeği, akşam yemeğinizi şenlendirecek lezzetler.

Sapanca’yı çok sevdik, burada bir gün daha geçirelim derseniz konaklama için bungalowları seçmenizi öneririz. Ertesi günün gezi planına Sapanca’nın çarşısını eklemeyi unutmayın. Bakır ve ağaç işlemeli ürünler, dokumacılık örnekleri ve el işçiliği pabuçların annenizin incelemekten keyif alacağı hediyeliklerden olacağına eminiz.

2. Midesine Düşkün Anneler İçin: Antep Gurme Turu

Annenizle yapacağınız gezide başrolde yemekler olsun derseniz, Türkiye’nin gastronomi başkenti Antep’ten daha iyi bir seçenek aklımıza gelmiyor. Dünyaca ünlü dillere destan mutfağıyla Antep sizi envai çeşit kebap kokularıyla karşıladığında, zaten doğru yere geldiğinizi anlamış olacaksınız. O zaman hiç zaman kaybetmeden etleri anlatmakla başlayalım işe. Kuzu bonfile olarak bilinen Küşleme, kebapların hası Ali Nazik, kuşbaşı ve simit kebabı, en kocamanından lahmacunlar, alışkanlık yapan içli köfteler, beyran… Yanında da kebap dostu Firik pilavı, nohut dürüm, Antep usulü zeytinyağlı dolma, yuvalama…

Anneler Günü-2.jpg

Gerçekten sadece bahsetmek ile karnımızın acıkmasına neden oluyor ama söz konusu Antep olunca durabilmek ne mümkün? Daha o meşhuur baklavalarından bahsetmedik bile😊

Tatlılar ve kebaplar ile birlikte beş yüze yakın yemek türünün olduğu Antep’te yemeğe de tatlıya da doymak garanti. Ama siz siz olun, katmerinin ve baklavasının tadına bakmadan Antep turunuzu tamamlamayın.

Bu arada, yemek yemekten fırsat kalırsa gezilecek birkaç yer bilgisini de ekleyelim. Şaka bir yana, Antep yemekleriyle olduğu kadar kültürüyle de büyüleyici bir şehir. Antep Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı, Zincirli Bedesten, Tarihi Naib Hamamı ve elbette Zeugma Mozaik Müzesi, annenizle birlikte gezmekten son derece keyif alacağınız yerlerden sadece bazıları.

3. Yeşilin Her Tonuna Tutkun Anneler İçin: Artvin 

Yayla havası ve Karadeniz mi dediniz? Yeşile doyacağınız ve annenizi mest edecek bir lokasyon var sırada. Karadeniz Bölgesi’nin en güzellerinden Artvin ve enfes yaylalarındayız bu sefer. Cennet misali gezilecek yerleri, tadılacak yerel lezzetleri ile Artvin, Anneler Günü’nde keşfedilmeyi bekliyor.

Anneler Günü-3

Borçka Karagöl’den başlayıp Bilbilan Yaylaları'na uzanan serüven, Artvin’de devam ediyor. Kayak sevenlerin uğrak yeri Atabarı Kayak Merkezi ve Mersivan Yaylası, boğa güreşlerinin yapıldığı Kafkasör Yaylası, çok çeşitli bitkilerin barındığı Hatila Vadisi Milli Parkı ve burada bulunan Cam Teras, trekking için son derece ideal Beyaz su Yaylası, yine yeşilliğin hakim olduğu Camili Gorgit Tabiat Koruma Alanı, tescilli bir konak olan Hopa Kültür Evi, film setlerini andıran Cehennem Deresi Kanyonu, bir dünya harikası olarak tanımlanan ve 6 köyden oluşan Macahel, önemli tarihi yapılardan biri Artvin Kalesi, Karadeniz’in incisi olan Artvin’de görülmesi gereken önemli yerler arasında yer alıyor.  

4. Ruhu Her Daim Genç Anneler İçin: Alaçatı

İzmir’in kalbi Çeşme’yse, Çeşme’de eğlencenin nabzı da Alaçatı’da atar. Arnavut kaldırımlı sokakları, taş evleri, begonvilleri ile bambaşka bir diyarda gezindiğinizi hissettirecek egzotik atmosferi sizleri mest edecek, Maldivleri aratmayacak mavilikteki suları ise tüm aile bireylerini büyüleyecek. Mayıs, İzmirliler için deniz sezonunun da yavaş yavaş açılmaya başladığı aydır, bu nedenle eğer hava sıcaklığı da uygunsa Alaçatı tatilinize mutlaka o muhteşem plajlarından birinde başlamanızı öneririz.

Anneler Günü-4

Akşam, sahildeki restoranlardan birinde bir balık ziyafeti çektikten sonra mutlaka soluğu o meşhur dondurmacılarından birinde alın ve sakızlı dondurmasının tadına bakın. Sonra da ver elini gece pazarı; çeşit çeşit takılardan el yapımı çantalara ve şile bezi elbiselere kadar oldukça renkli olan gece pazarında sadece anneniz değil, muhtemelen siz de kendinizi kaybedeceksiniz. Eh, bu kadar geziden ve alışverişten sonra, Çeşme’nin gece hayatına da bir uğramadan olmaz, değil mi?

5. Keşfetmeyi Seven Anneler İçin: Kapadokya

Kapadokya deyince akan sular durur. Gökyüzünde uçuşan balonlardan tutun da vadi yamaçlarındaki mağara tipi otantik Kapadokya evlerine kadar, farklı alternatifler bu özel noktada sizleri bekliyor. Özellikle yeraltı şehirleri, bu mistik şehirde görülmesi gereken yerlerin en başında geliyor. Aşıklar Vadisi, Ihlara Vadisi, Ihlara Vadisi, Devrent Vadisi, Göreme Milli Parkı ve Göreme Açık Hava Müzesi gibi birbirinden farklı yerleri görmek için Kapadokya’da fazla vakit kaybetmeyin. Özellikle tortul ve volkanik kaya oluşumlarından meydana gelen Peri Bacaları, dünyaca ün yapmış ve her sene tonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Kapadokya, anneler günü için seçilebilecek nadide özel noktalardan.

Anneler Günü-5

Bu bölgeye özel Kapadokya Balon Turları, ailecek yapılabilecek en güzel aktivitelerden. Ayrıca Kapadokya’ya gelmişken, İç Anadolu mutfağını da ihmal etmemek lazım. Testi kebabı, çömlek fasulyesi, bölgeye özel yeraltı mahzenlerinde üretilen ve saklanan şaraplar, kuzu tandır, gözleme, mantı, su böreği, nohutlu yahni, un helvası, sütlaç gibi lezzetler, kesinlikle tadılması gereken lezzetlerden. 

0
Kültür Seyahat

Bana Burcunu Söyle, Sana İdeal Tatilini Söyleyeyim

Burçlar, hayatımızın pek çok alanında belirleyici; tabi tatil seçimlerimizde de. Hareketli partiler veya sessiz sakin balıkçı köyleri; herkesin…

Devamını Oku
dogu-ekspres-liste
Kültür Seyahat

Masalsı Bir Rota: Ankara-Kars Doğu Ekspresi

Doğu Ekspresi, Türkiye’nin en çok ilgi gören seyahat trendlerinden. Ankara-Kars arasında faaliyet gösteren sefer, her gün bu eşsiz güzergahı…

Devamını Oku
2023'ün en çok dinlenen kitapları-0
İyi Yaşam

2023’ün En Çok Dinlenen Kitapları

Türk edebiyatının unutulmaz örneklerinden dünya klasiklerine kadar birçok kitap, geçtiğimiz sene içerisinde yine insanların en güzel eşlikçilerinden…

Devamını Oku