İyi Yaşam

26 Aralık 2022
Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2022

Öncelikle, Coğrafi İşaretli Ürün ne demek, ona bir göz atalım isterseniz. Bir ürünün, coğrafi ismi ve bulunduğu lokasyon ile tanınmasının kısa tanımıdır aslında. Yetiştiği yöre ile özdeşleşmiş, benzer ürünlerinden kalite olarak farklı, ulusal ya da uluslararası anlamda ün kazanmış ürünler, coğrafi işaretli ürünler olarak biliniyor. Avrupa Komisyonu tarafından coğrafi işaret tescili verilmiş olan Aydın İnciri, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Gaziantep Baklavası, Malatya Kayısısı en başta yer alıyor. Tüm bunlara ek olarak coğrafi işaretli ürünlerin, Menşe Adı ve Mahreç İşareti olarak tescil edildiğini belirtelim.

Coğrafi İşaretli Ürünlerde Menşe Nedir?

Menşe olarak coğrafi işaretli olan ürün, belli bir coğrafi bölgeye ait doğal ve beşeri kaynaklardan besleniyor demektir. Yani burada ürünün hayata gelebilmesi için geçen üretim, işlenme ve tüm işlemlerin bu adı geçen coğrafi bölgede yaşanıyor olması gerekmektedir.

Coğrafi İşaretli Ürünlerde Mahreç Nedir?

Mahreç olarak coğrafi işaretlenmiş üründe ise, üretim, işlenme ya da tüm diğer işlemlerden birinin, bu coğrafi bölgede yaşanmış olması gerekiyor. Ürün, ünü, belirli bir özelliği ile yaşadığı ve hayata geldiği coğrafi bölge ile bir anlamda iç içe olması gerekmektedir.

Akçaabat Köftesi, Trabzon

Dillere destan bir tattır Akçaabat Köftesi, 1940 senelerinden itibaren, hayata geçmiş enfes bir lezzettir. Dana etinden elde edilmiş kıyma, sarımsak, tuz, bayat ekmek, çember yağı ile hazırlanan Akçaabat Köftesi, ünü sadece ülke sınırlarımızla kalmayıp uluslararası üne de kavuşmuştur. (Mahreç İşareti)

Anamur Muzu, Mersin

Açık tarla tarımı ve örtü altı yetiştiricilik olmak üzere iki aşamalı üretimden geçen Anamur Muzu, yerli muz olarak meyve dünyasında haklı yerini almıştır. Çok iri bir yapısı olmamasına rağmen, son derece lezzetli olan Anamur Muzu, yiyenleri mest etmeyi başarıyor. (Menşe Adı)

Milas Zeytinyağı, Muğla

Zeytinyağının, vücuda ve beyne olan faydaları saymakla bitmez. Milas Zeytinyağı, cildin yaşlanmasını geciktirir, kalp sağılığı ve beyin fonksiyonlarındaki olumlu etkisi ise kesinlikle yadsınamaz. Kansere karşı koruma sağlayarak kilo alımını önler ve sağlık dolu bir yaşam vaad eder. (Menşe Adı)

asd

Urla Sakız Enginarı, İzmir

İzmir’in incilerinden Urla’da yetişen enginar, karaciğer dostu ve akıllara sığmayacak kadar sağlık dolu bir besindir. Mevsim olarak Urla ve İzmir’in ılıman iklimini seven enginarın, her sene Mayıs ayında bir de Enginar Festivali düzenlendiğini bilmeyenimiz yoktur. (Menşe Adı)

Aydın İnciri, Aydın

Yine ünü ülke sınırlarını aşmış bir ürün var sırada. Aydın İnciri, denilince akan sular durur. Enfes mi enfes bir lezzet yanı sıra son derece kaliteli bir incir olma yapısına sahiptir. Hem sağlıklı hem de leziz Aydın İnciri, kilo kontrolünde önemli rol oynayarak hücre yenilenmesine katkı sağlar. (Menşe Adı)

Antep Baklavası, Gaziantep

Listede en çok ürünleri bulunan illerden biri olan Gaziantep, listeye gurur vermenin en haklı mutluluğunu yaşıyor. Biber salçasından, baklavasına, lahmacunundan, kebabına kadar ne ararsanız Antep ilinin ününe ün katıyor. Antep Baklavası ile tam bir şölen. (Mahreç İşareti)

Kula Leblebisi, Manisa

Leblebi deyince akla gelen ilk bölgelerden biri olan Kula’da, sade, tuzlu, acılı, biberli, şekerli gibi birbirinden enfes çeşitli leblebi çeşitleri bulunur. Diyet listelerinde de tok tutmasıyla yerini alan bu leziz ürün, kan şekerini dengeler, kemik yapısını korur ve mide öz suyunu alarak rahatlatır. (Mahreç İşareti)

Maraş Dondurması, Kahramanmaraş

Efsane bir tat var sırada. Ülkemizde değil dünyaca ün kazanmayı başarmış olan Maraş Dondurması, özel yapımı, üretiminde kullanılan kaliteli malzemeleri ile muhteşem leziz bir üründür. En bilinen özelliği ile keçi sütünden yapılan Maraş Dondurması, güçlü yapısı ile zor erir. (Mahreç İşareti)

Malatya Kayısısı, Malatya

Neredeyse 100’ü aşkın ülkeye ihracatı yapılan bir ürün var sırada: Malatya Kayısısı. Dengeli ve sağlıklı beslenme listelerinde, üst sıralarda yer alan Malatya Kayısısı, kimyasal işlem görmeden sadece doğal güneşte kurutularak hayata gelmektedir. Tatmadan asla olmaz. (Menşe Adı)

Kars Kaşarı, Kars

Ağızları sulandıran Kaşara adını yeniden yazdıran Kars Kaşarı, peynir ve özellikle kaşar sevenlerin vazgeçilmezidir. Şehrin yüksek rakımlı bölgelerinde beslenen ineklerin sütünden elde edilen Kars Kaşarı, lezzeti ve kaliteli lezzeti ile tatmaya fazlasıyla değer. (Menşe Adı)

Ödemiş Patatesi, İzmir

İnce ve kolay soyulan yapısı ile Ödemiş ilçesinde yetişen bu patates türü, son derece sevilmektedir. Sağlıklı tohum kullanarak yaylalarda yetiştirilen patates, sarı rengi ve lezzeti ile patates sevenlerin favorisi. Mayıs ve Haziran aylarında dikilen ürünler, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir.

Taşköprü Sarımsağı, Kastamonu

Ülkemizde sarımsak denince akla ilk düşen olur Taşköprü Sarımsağı. Gerçek sarımsak kokusu ve tadına sahip olan Taşköprü Sarımsağı, yüksek tansiyonu düşürür, soğuk algınlıklarının baş düşmanıdır ve sağlam bir antioksidandır. (Menşe Adı)

Afyon Sucuğu, Afyonkarahisar

Kahvaltıların ya da mangalların vazgeçilmezi Afyon Sucuğu, kokusu ve lezzeti ile akılları baştan almaya yeter de artar bile. Tostlarda da kullanılan bu sucuk, kaliteli içeriği ve sunumu ile inanılmaz lezzetli bir seçenektir. (Mahreç İşareti)

Van Otlu Peyniri, Van

Van’a has otların peynire eklenmesiyle elde edilen Van Otlu Peyniri, Sirmo, kekik ve diğer otların eklenmesiyle tam anlamıyla bir vitamin deposudur. C vitamini açısından yüksek bir değere sahip olan peynir, antimikrobiyal etkisiyle de bilinmektedir. (Menşe Adı)

Adana Şalgamı, Adana

Adana ve içecek deyince akla geliveren Adana Şalgamı, turpgiller ailesine ait bir içecektir. Hammaddesi pancar ve siyah ya da mor havuç olan Şalgam, son derece önemli bir antioksidan kaynaklı içecektir. Kalp, kemik ve göz sağlığına son derece faydalıdır. (Mahreç İşareti)

1
Kültür Seyahat

Geri Sayım Başladı: Yeni Yıl Coşkusunu Yaşayabileceğiniz 5 Şehir

Herkesin sabırsızlıkla beklediği yeni yıl neredeyse gelmek üzere. Yeni yılla beraber herkesin gerçekleştirmek istediği birçok dilek var. Bu…

Devamını Oku
Babalar Günü-0
Kültür Seyahat

Babalar Günü’ne Özel Yurt İçi Gezi Rotaları

Bu sene Babalar Günü için planınız var mı? Gelin bugüne dek aldığınız kravatları, gömlekleri bir kenara bırakın; bizim size bambaşka önerilerimiz var.

Devamını Oku
Ekoturizm (0).jpg
Kültür Seyahat

Sürdürülebilir Tatil: Türkiye'den Ekoturizm Rotaları

Türkiye'de ekoturizm prensiplerin benimsemiş, alışılmış tatil anlayışının dışında bambaşka seçenekler sunan tatil rotalarını keşfetmeye ne…

Devamını Oku