Yeme İçme

13 Haziran 2023

Ciğerden boyoza, katmerden kuymağa, soğanlı hamur işinden yöresel peynirlere... Türkiye'nin her bir köşesi, güne bambaşka lezzetlerle başlıyor. Sizin favoriniz hangisi?

Her bölgeye has kahvaltı kültürü farklıdır. Bu bağlamda sizler için çeşitli kültürlere istinaden duyduğunuzda hem çok şaşıracağınız hem de canınızın çekeceği birbirinden farklı bölgesel kahvaltı çeşitlerini derledik! O halde gelin, hep birlikte hangi bölge kahvaltıda ne yiyor öğrenelim…

Türk kahvaltısı

Adana: Etin ve Hamur İşinin Mucidi

İlk durağımız Adana! Evet, Adana’da güne ciğer yiyerek başlama geleneği yüzyıllardır süregeliyor. Fakat söylemeden geçmek olmaz; eğer bir gün yolunuz Adana’ya düşerse ve güne ciğerle başlayacaksanız elinizi çabuk tutmanızı öneririz. Çünkü kahvaltı yapabileceğiniz ciğercilerin birçoğu öğlen olmadan kapanabilir. Güne ciğerle başlamak bana ağır gelir diye düşünüyorsanız da sakın üzülmeyin. Geleneksel Adana kahvaltısında sizi bekleyen birbirinden farklı ve enfes lezzet var.

Öte yandan Adana’nın en popüler kahvaltılıklarından olan peynirli soğanlı leziz bir iç harçla hazırlanmış olan hamur işi sıkma, ayağınızı yerden kesecektir. Durun, yalnızca bununla da sınırlı değil. Uzayıp giden peyniri sayesinde aklınızı başınızdan alan Adana usulü su böreği de tam ağzınıza layık. Bu bağlamda içinde birbirinden farklı çeşidi ve aromayı barındıran Adana kahvaltısını mutlaka denemelisiniz.

Erzurum: Tuzlu ve Peynir Cenneti

Sıradaki durağımız lezzetleriyle her geçen gün büyülemeye devam eden Erzurum oluyor. Geleneksel Erzurum kahvaltısının yen büyük öncülerinden biri olan kuymakla omlet arası bir lezzetten bahsedeceğiz. Taze civil peyniri ile yapılan eşsiz peynir kuymağı! Bununla beraber bahar aylarında yüksek dağlarda yetişen çaşır otu kullanılarak ve genellikle etli olarak yapılan ot kavurması da Erzurum yöresinin olmazsa olmazlarından. Hatta hafif ısıtıldığı zaman bambaşka bir lezzete kapı aralayan tuzlu peynir helvası ve soğanlı yumurtalı kavurma çullaması da Erzurum’un kahvaltıcılarında revaçta. Genel anlamda çeşitli peynirlerin ve tuzlu tatların tüketildiği bu kahvaltı sofrasına siz de mutlaka gitmelisiniz.

Türk kahvaltısı2

Konya: Otantik Aromalar ve Tahin

Kahvaltı denildiği zaman Konya’dan bahsetmek olmaz. Konya kahvaltısının yıldızı ne diye merak ediyorsanız tabi ki benzersiz lezzetiyle küflü peynir ve Konya usulü otlu peynirli börek deriz. Yufka ekmeği ile hazırlanan Konya sıkması da eşsiz lezzetler kategorisine dahil. Yine küflü peynirden yapılan sündürme de Konya kahvaltılarının vazgeçilmezi konumunda.

Her ne kadar Konya denildiği zaman aklınıza ilk etli ekmek gelse de Konya kahvaltılarında tahinli, sebzeli veya peynirli gibi birbirinden farklı pide çeşidini bulmanız mümkün. Bu bağlamda damak zevkinizi şenlendirmek istiyorsanız sizi Konya’nın kahvaltı sofrasına alalım.

Türk kahvaltısı 5

İzmir: Boyozun ve Kumrunun İncisi

Ege’nin incisi İzmir’den bahsetmemek olmaz. Hiç kuşkusuz ki İzmir’de kahvaltı denildiği zaman hepimizin aklına boyoz geliyor. Her ne kadar boyoz yemenin usulü yanında haşlanmış yumurta ile yemek olsa da İzmir’in o meşhur tulum peyniri ile birlikte de muhteşem bir lezzet yakalamak mümkün. Özellikle fırından yeni çıkmış sımsıcak ve çıtır çıtır bir boyoz alırsanız ayaklarınız yerden kesilebilir! Bütün bunların yanı sıra kendimi şımartayım, bol kalorili güzel bir kahvaltı yapmak istiyorum derseniz en güzel alternatifiniz elbette ki kumru. İçinde birbirinden çeşitli şarküteri ürünlerinin yer aldığı ve içine pek çok malzeme alıp özel bir ekmeğe hazırlanan kumru, İzmir kahvaltılarının en lezzetli ve popüler olan lezzetleri arasında yer alıyor. Bu noktada İzmir’e yolunuz düşerse bu tatları denemeden dönmeyin.

Türk kahvaltısı 4

Kilis: Baharat Diyarı

Şimdi sizi bambaşka ve pek bilinmeyen bir lezzet sofrasına götüreceğiz. Her ne kadar bölgenin diğer illeri kadar revaçta olmasa da Kilis’in geleneksel kahvaltı sofrasının da birbirinden lezzetli özel tatları var. Kahvaltı bakımından oldukça zengin olan Kilis, sabahların öne çıkan lezzetleri arasında birçok farklı ürünü barındırıyor. Bu bağlamda yoğurtlu yumurtalı lezzet şöleni mıkla, fıstıklı katmer, Hatay’dan meşhur olan zahter, çeşit çeşit gözleme, kerebiç olarak da adlandırılan ve bir tür kurabiye olarak nam salan gerebiç ve tazecik ekmeğinize bol bol banmalık mis gibi bir zeytinyağı Kilis’in kahvaltı sofralarında yerini alıyor. Benzersiz bir kahvaltı deneyimi yaşamak istiyorsanız Kilis’i mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Adana-ciğer 2

Diyarbakır: Etin ve Ezmelerin Eşsiz Uyumu

Kapanışı aşır bir kahvaltı geleneğiyle yapmaya ne dersiniz? Geleneksel Diyarbakır kahvaltısında girizgah genellikle ciğerle yapılıyor. Bununla beraber son yıllarda popülerliğini gitgide artıran serpme kahvaltı kültürü de Diyarbakır’ı etkisi altına almış durumda. Peki Diyarbakır usulü serpme kahvaltıda birbirinden lezzetli onlarca çeşit peynir, zeytin gibi klasik ve süregelen kahvaltılıklar haricinde neler var dersiniz?

Ağzınızda dağılan benzersiz lezzetli bir kavurma, yerli pastırma, geleneksel ve yöreye ait hamur işleri, Diyarbakır usulü eşsiz soğuk güveç, özel olarak hazırlanmış patlıcan ezmesi, Diyarbakır serpme kahvaltılarının önde gelen ürünlerinden sadece birkaç tanesi! Bu noktada envayi çeşit kahvaltılık ürünüyle damak zevkinizi arşa çıkartacak olan Diyarbakır kahvaltısı, yedikçe doyamayacağınız türden. Kendi kültürüne has çeşitleriyle nam salan Diyarbakır, kahvaltı bakımından benzerlerini adeta bozguna uğratacak cinsten. Siz de kendinizi şımartmak istiyorsanız rotanıza mutlaka Diyarbakır’ı eklemelisiniz.

 

2024 konserleri-0
Kültür Seyahat

2024 Yılının Öne Çıkan Konserleri

2024, dünyaca ünlü pek çok grubu ve müzisyeni ülkemizdeki müzikseverlerle buluşturacak dolu dolu bir yıl olacağa benziyor. İşte 2024'ün sizin…

Devamını Oku
2
Kültür Seyahat

Koronavirüs-Seyahat Kısıtlamalarında Son Durum

Seyahat kısıtlamalarıyla alakalı gelişmelerden biri AB ülkelerinde yaşandı. AB, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle bazı ülkelere seyahat…

Devamını Oku
Balayı-0
Kültür Seyahat

Kış Mevsiminin En Güzel Balayı Şehirleri

Kışın evlenenler ve mutluluğa yeni bir adım atanlar için ülkemizde cennet misali balayı yapılacak pek çok güzel lokasyon bulunuyor. Kış mevsiminde…

Devamını Oku