Kültür Seyahat

20 Ocak 2023

Ufak bir seyahate çıkıp gününüzü güzelleştirmek ister misiniz? O halde doğru yerdesiniz. Sizler için bu yazımızda Türkiye’nin en iyi 6 kaplıcasını derledik. Yazının sonunda siz de kendiniz için en uygun kaplıcayı keşfedip rotanızı çizmeye başlayacaksınız. Gelin, hep birlikte gidenlerin ayaklarını yerden kesen kaplıcalara göz atalım.

Kaplıcalar-1

Güzellik İksiri: Sandıklı Kaplıcası (Hüdai) - Afyon

Kaplıca denildiği zaman Türkiye’nin ilk akla gelen şehirlerinden birisi olan Afyon, yalnızca ülke içinden değil, yurt dışından da rağbet görüyor. Aynı zamanda Afyon, her sene birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Bu bağlamda çok sayıda termal kaynağa sahip olan Afyon’un en ünlüsünün Sandıklı Kaplıcası olduğunu söyleyebiliriz. Su sıcaklığı ortalama olarak 42 ile 53 derece arasında değişen bu termal kaynak; felç, faranjit, deri hastalıkları başta olmak üzere birçok farklı hastalığa da şifa dağıttığı biliniyor. Sandıklı (Hüdai) Kaplıcası adına, termal suların en şifalısı olduğunun söylenmesi dışında yüksek kükürt oranıyla gençlik ve güzellik iksiri olarak da nam salıyor. Sandıklı Kaplıcası’nı diğer kaplıcalardan ayıran en önemli ve dikkat çekici özelliği ise, ünü dünyaya yayılmış olan çamur banyoları diyebiliriz. Tüm bunların dışında ortopedik operasyonlar ve spor yaralanmalarında da oldukça şaşırtıcı derece iyileştirici bir etkisi olduğu gözle görülür bir gerçek.

Dünyaca Ünlü: Pamukkale Travertenleri - Denizli

Sıradaki durağımız tüm dünyanın bildiği ve yerli-yabancı tüm turistlerin uğrak noktalarından birisi olarak nam salan Pamukkale, şifası sayesinde yüzyıllar önce keşfedilmiş, karstik alanlardan çıkan termal suların oluşturmuş olduğu pamuk görünümlü kalker tüfleriyle Denizli’nin en ünlü ve en popüler termal kaynağı olarak bilinmekte. Pamukkale merkeze yaklaşık olarak 18 km uzaklıkta bulunan travertenler, kireç çözeltisinin oluşturmuş olduğu görüntüsü sebebiyle de görenleri mest etmeye yetiyor. Pamukkale’nin kaplıca suyu; kalp-damar, dolaşım sistemi, romatizmal hastalıklar ve tüm bunların yanında astım hastalıklarında da tedavi amaçlı kullanıldığını söyleyebiliriz.

Kaplıcalar-2

Soğuğun İçindeki Sıcak: Diyadin Kaplıcaları - Ağrı

Şimdi de sırada Ağrı’nın Diyadin ilçesinde yer alan Diyadin Kaplıcaları var. Ağrı il merkezine yaklaşık olarak 60 km uzaklıkta bulunan bu kaplıca, son zamanlarda da oldukça rağbet görüyor. Tüm bunların dışında Ağrı’nın soğuk havasından sonra, şifa dağıtan sıcak sularında zaman geçirmek hem ruhunuzu hem vücudunuzu yenilemekle kalmayacak, aynı zamanda cilt hastalıkları, romatizma, kadın hastalıkları, kemik ve kireçlenme hastalıkları, siyatik ve metabolizma bozukluğu gibi birçok hastalıklarının tedavisinde yararlanılan Diyadin Kaplıcaları’nın benzersiz şifalı suyu, ayrıyeten maden suyu niteliğinde denilebilir.

İstanbul’un Termali: Tuzla Kaplıcaları – İstanbul

Şimdi de sizin ayaklarınızı yerden kesecek bambaşka bir kaplıcaya gideceğiz. Bu bağlamda özellikle İstanbul’da yaşayan kişiler tarafından, yakınlığı dolayısıyla da hafta sonları günübirlik geziler için dahi tercih edilen Tuzla Kaplıcaları, şifalı suları vesilesiyle yalnızca İstanbulluların değil, yerli ve yabancı her türlü turistin de önemli ölçüde dikkatini çekiyor. Sodyum oranı oldukça yüksek olan suyun, astım gibi üst solunum yolu hastalıklarının yanında bir de metabolizma ve cilt hastalıklarında da iyileştirici etkisinin olduğu biliniyor.

Kaplıcalar-3

Şifası Onaylı Olan: Karacasu Kaplıcaları - Bolu

Başlıktan da görebileceğiniz üzere şifası onaylı olan Karacasu Kaplıcaları, diğer kaplıcalar gibi şifa kaynağı olan bir yer olarak ön planda oluyor. Bu bağlamda Bolu’ya ortalama olarak 5 km uzaklıkta yer alan Karacasu Kaplıcaları, Büyük ve Küçük Kaplıca olmak üzere tam olarak iki kaplıcadan oluşuyor. Karadeniz’in benzersiz doğasının içinde, ormanlarla kaplı bir çevrede bulunan Karacasu Kaplıcaları’nın bulunduğu bu bölge “termal turizm merkezi” olarak seçilmiş olup; burada Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi yer alıyor. Kaplıcanın termal suyunun; beyin ve sinir cerrahisi sonrasında uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında, stres bozukluğu ve bununla birlikte spor yaralanmalarında tedavi edici etkisi olduğu bilinmekte. Tüm bunların dışında termomineral içeren bu suyun içme kürü olarak da iyileştirici etkisi olduğu söyleniyor. Ayrıyeten çok lezzetli ve şişelendiğinde uzun süre tadı bozulmadan saklanabilen bir su olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Karacasu Kaplıcası’na gittiğiniz zaman Karadeniz’in eşsiz doğasının da tadını çıkarmayı sakın unutmayın!

Suyu Tescilli Diyebileceğimiz: Gönen Kaplıcası - Balıkesir

Balıkesir’in Gönen ilçesinde konumlanmış olan Gönen Kaplıcası’nın suyundan hem içerek hem de banyo yaparak faydalanılabildiğini biliyor muydunuz? Sodyum sülfat ve sodyum bikarbonat açısından oldukça zengin değerlere sahip olan termal suyun sıcaklığı çok yüksek olduğundan dolayı, banyo için havuzlarda soğutulmuş su kullanıldığını söyleyelim. Gönen Kaplıcası’nın suyu 2012 yılında “dünyanın en mineralli suyu”olarak tescillendiğini belirtmeden geçmeyelim. Ortalama olarak 600 metrekarelik bir alana yayılan bu kaplıca, aynı zamanda “doğa harikası” olarak da ön planda tutuluyor. Bu bağlamda mineralli suyun içilmesi, hazımsızlık ve bağırsak hastalıklarına oldukça iyi geldiği gibi; banyo yapılarak kullanıldığında da kireçlenme gibi rahatsızlıklara ve ruhsal hastalıkların verdiği sıkıntılara çare olduğu bilinen bir gerçek. Siz de arınmak için kaplıcaları ziyaret edebilirsiniz.

Eğer bu içerik hoşunuza gittiyse, Türkiye'nin ün yapmış 5 termal şehrini anlattığımız "Kaplıca Zamanı: Türkiye'nin En İyi 5 Termal Şehri" yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.                                                                                    

Kars-0
Kültür Seyahat

Kars Gezi Rehberi: Ne Yenir, Nerede Kalınır

Köklü geçmişi boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Kars, doğal güzellikleri, tarihi mirasları ve dillere destan mutfağı ile Türkiye'nin…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

Çocuklarla Çıkılacak En Keyifli Sömestr Rotaları

Hazır sömestr tatili yaklaşıyorken çocuklarınızla unutulmaz bir tatil deneyimi yaşamaya ne dersiniz? Türkiye’yi gezip birlikte öğrenebileceğiniz ve…

Devamını Oku
Bayrama özel
Yeme İçme

Mideler Bayram Etsin: Bayrama Özel Et Yemekleri

Kurban Bayramı'nın neşesi birbirinden leziz et yemekleriyle birleşince, ortaya da tadına ve keyfine doyulmaz sofralar çıkıyor. Pratik…

Devamını Oku