Kültür Seyahat

15 Kasım 2022
Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2023

Her şehrin kendine has bir mevsimi olduğuna inanıyoruz. Bazı şehirler vardır ki sonbahar ve kış aylarında büründüğü renkler ve verdiği haz bambaşkadır. Eğer siz de soğuk havanın eve kapanmakla aynı anlama gelmediğini düşünenlerdenseniz, ara tatilleri değerlendirebileceğiniz şahane önerilerle geldik. Üstelik hepsi burnumuzun dibinde, ne vizeye ne pasaporta ihtiyacınız var. Yazlık yerleri artık tüm yazlık kıyafetlerimizle birlikte valizlere kaldırdık ve kışa coşkulu bir hoş geldin demeye hazırlanıyoruz. Haydi o zaman, Türkiye'nin en etkileyici 10 kış şehrine birlikte göz atalım.

Uludağ, Bursa

Kış şehri dendiğinde aklınıza ilk neresi geliyor? Bursa, değil mi? Kış tatilini kayakla özdeşleştiren herkes havaların soğumasını büyük bir mutlulukla bekliyor çünkü muhteşem bir manzara eşliğinde, ülkenin en ünlü kayak merkezlerinden birinde kayak yapmanın keyfi de tadı da bir başka. Bursa, marttan aralığa kadar türlü festivallerle yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapan bir şehir. Uludağ'ın zirvesi olarak nam salan Kartaltepe, tam 22 dakikalık bir tırmanışın sonunda ulaşacağınız, manzarasıyla insanı büyüleyen, 2543 metre yükseklikte bir başka dünya. İster kayak yapın, ister kar manzarası eşliğinde sıcacık içeceğinizi yudumlayın ama kışın yolunuzu mutlaka Bursa'ya düşürün.

Kış-Uludağ

Kars

Kars, Türkiye’nin en soğuk bölgelerinden bir tanesi olarak biliniyor. Ayrıyeten en iyi kış destinasyonlarından bir tanesi olarak güncel konumunu son derece iyi bir şekilde koruyor. Bu bağlamda Kars, Sarıkamış Kayak Merkezi ve Doğu Ekspresi ile tanınıyor desek yalan olmaz. Doğu Ekspresi, Ankara’dan Kars’a tren yolculuğu ile belki de şu ana kadar en şaşırtıcı tren gezisi ve bunun yanında seyahat deneyimlerinizden biri tanesi olabilir. Bu noktada Tren yolculuğu yaklaşık olarak 24 saat civarında sürüyor. Aynı zamanda yolculuk sırasında birçok çarpıcı doğa manzaralarından geçiyorsunuz.

Bolu

Bolu, geleneksel Türk yemekleri ve güzel eşsiz doğası ile bilinen, Türkiye’nin mutfak merkezlerinden bir tanesi olarak biliniyor. Aynı zamanda Bolu’da kışın yoğun bir şekilde kar yağdığı için göl bölgesini adeta cennetten bir yer haline dönüştürerek görenleri hayran bırakıyor. Kartalkaya Kayak Merkezi’nin yanı sıra Yedigöller ve Abant özellikle popüler olan yerleri arasında. Ayrıyeten İpek Yolu’nun geçtiği eski Osmanlı kasabaları olarak nam salan Göynük ve Mudurnu’yu da ziyaret ederek muhteşem anlara tanıklık edebilirsiniz.

Kış-Bolu

Van

Gölüyle ünlü bir diğer yer de Türkiye’nin güneydoğusundaki yer alan Van’dır. Bu bağlamda bu şehir, Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’ne ev sahipliği yapmakta. Bu bölgede sıcaklıklar oldukça düşük olmasına rağmen göl kışın dahi donmuyor. Bunun sebebi gölün inanılmaz derecede tuzlu olması. Bu sayede feribot ile Akdamar Adası’na gittikten sonra 10. yüzyıldan kalma Vaspurakan Ermeni Krallığı’nın kraliyet kilisesi olan Akdamar Kilisesi’ni (Kutsal Haç Kilisesi) ziyaret ederek mest olabilirsiniz. 

Polonezköy

Hafta sonu için İstanbul’a yakın ama bir o kadar da uzak bir yerde sakin ve sessiz anların tadını çıkarmak için en ideal yerlerden birisi olan Polonezköy, kışın keyifli zamanlar yaşayabileceğiniz oldukça güzel bir durak diyebiliriz. İstanbul’un Beykoz ilçesinde yer alan Karadeniz kıyısında da yaklaşık olarak 20 km ve İstanbul Boğazı kıyısına yalnızca 15 km uzaklıkta yer alıyor. Eskiden tarım yapıldığı için küçük bir köy olan Polonezköy, şimdilerde çay içebileceğiniz hoş kıraathaneler, butik oteller, kafeler, bahçeler gibi yerlerin bulunduğu bir tatil köyüne dönüştü. 

Kapadokya

Kapadokya’nın meşhur peri bacaları kış aylarında beyaz karlar altında oldukça güzel görünerek ziyaretçileri mest etmeyi başarıyor. Aynı zamanda konaklama açısından da oldukça zengin olan Kapadokya’da bir mağara otelde kalabilir, birbirinden lezzetli Türk yemeklerinin tadını çıkarabilir ve tüm bunların yanında Kapadokya’nın yeraltı şehirlerini ziyaret ederek muhteşem anlara şahitlik edebilirsiniz. 

Kış-Kapadokya

Kayseri – Erciyes

Kış tatili turları planlıyorsanız hiç kuşkusuz ki listenize Kayseri’yi de eklemelisiniz. Özellikle kayak yapmak istiyorsanız ve iyi bir kış tatili geçirip kaliteli bir parkur arayışındaysanız bu rota sizin için uygun olacaktır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 25 kilometre uzakla kalan Erciyes kayak merkezinde keyifli anlar yaşayarak eğlenceli aktivitelere katılım sağlayabilirsiniz. Kayseri’de sucuk ve pastırma lezzetini tadarken içinizi Erciyes Dağı’nın soğuğu ile ferahlatmanız mümkün. Aynı zamanda Erciyes’te konaklama yerleri ararken hiç zorluk yaşamayacaksınız. Çünkü Erciyes’i ziyaret edecek misafirler adına pek çok otel ve apart bulunuyor. Tatilinizi planlarken bu tür kolaylıklar hayat kurtarıcı olacaktır.

Ayder Yaylası – Rize

Neredeyse her dakika meşhur kuymak yapılan Ayder Yaylası’nda, bir temiz havanın kokusu bir de tereyağı kokusu sizi kendinizden geçirebilir. Rize’nin merkezinden uzaklaşıp biraz yayla havasına çıkabileceğiniz Ayder Yaylası, kış mevsimindeki tablolar kadar etkileyici oluyor. Aynı zamanda sayısız restoranın bulunduğu Ayder Yaylası’nda çayınızı, karlarla bezenmiş dağlara karşı içerek keyif yapabilirsiniz. 

Kış-Ayder

Ilgaz – Çankırı

Hemen hemen herkesin bildiği bir şarkıyla girizgahı yapalım. Ilgaz, Anadolu’nun sen yüce bir dağısın! Evet, bu noktada Ilgaz Dağı Anadolu’nun hakikaten de en yüce bir dağıdır. Yaz günlerinde yemyeşil gür ormanları, kış ayında karlarla kaplandığında bu yüceliğe şahit olmanız mümkün. Kastamonu ve Çankırı sınırlarında konumlanmış olan Ilgaz Dağı, kış planları yapanlar adına sakin ve huzurlu bir yer olarak karşınıza çıkacaktır. 

Safranbolu – Karabük

Safranbolu, kendine has olan tarihi dokusu ile ünlü bir kültürel miras olarak karşımıza çıkıyor. Osmanlı evleri vasıtasıyla şehrin görünümünü adeta tarihten kalan bir sahne gibi yansıtarak ziyaretçileri mest ediyor. Aynı zamanda Safranbolu, UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde yer alan, mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesi olarak biliniyor. Kışın tatil planlarınızı Safranbolu adına yapacak olursanız karlarla kaplı çatısının yanında otantik evlerde konaklayıp şehrin sessizliği içinde stresinizi atabilmeniz an meselesi!  Üstelik Safranbolu’da Yöresel yemekleri yiyebileceğiniz pek çok restoran bulunuyor. Bu noktada Tokatlı Kanyonu’nu görmeden ve Safranbolu bükmesi yemeden eve kesinlikle dönmemelisiniz. Üstelik Hava şartları fark etmeksizin kış tatili aktiviteleri arasında da tarihi yerleri gezmek istiyorsanız Safranbolu tam size göre.

Kış-Safranbolu

Bungalow ve Dağ Evi Konseptli Tatil Yerleri
Kültür Seyahat

Bungalow ve Dağ Evi Konseptli Tatil Yerleri

Bazı zamanlar çevremizdeki herkes bir noktada bizi zorlar ya da etrafımızda olan biten olaylar artık bize fazla gelmeye başlayabilir. Kendi düzenimiz…

Devamını Oku
1
Tips

Bir Gezginin Seyahat Çantasının Sahip Olması Gereken 6 Özellik

Bir gezginin çantasında bulunması gerekenler de oldukça önemlidir ancak ondan daha da önemlisi doğru çantayı seçmek. Bunun için ilk adım ihtiyacınızı…

Devamını Oku
Kış Festivalleri 2024
Kültür Seyahat

2024'ün En Renkli Kış Festivalleri

Soğuk kış günlerini daha eğlenceli hale getirmek isteyen pek çok ülke, müziğin, dansın, sanatın ve kültürün birleştiği birbirinden renkli festivaller…

Devamını Oku