Kültür Seyahat

16 Mart 2023
Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2023

İstanbul’un Anadolu kıyılarında yer alan Beykoz ilçesindeki Anadolu Kavağı, şirin mi şirin bir balıkçı kasabası olmasıyla tanınmaktadır. Marmara Denizi ve Karadeniz’in buluşma noktasında yer alan Anadolu Kavağı, boğazın masmavi pırıltısının ve yemyeşil doğanın el ele verdiği bir lokasyon.

Anadolu Kavağı-1

İstanbul’a nefes veren noktalarından biri olarak sayılan bölgenin tarihi, gezilecek yerleri ve nasıl ulaşım sağlanacağı konusundaki yazımıza bir göz atalım.

Dalgaların dans ettiği, balıkçı teknelerinin de bu dansa eşlik ettiği Anadolu Kavağı’nda gezilecek yerler arasında Yoros Kalesi ve Yuşa Tepesi gibi birçok turistik nokta yer alıyor. Detaylı gezimize de tam olarak buradan başlıyoruz.

Yoros Kalesi

Göz alıcı bir boğaz manzarasına sahip olan Yoros Kalesi, tam karşısında bulunan İmros Kalesi ile beraber, Karadeniz boğaz girişini gözetlemek ve denetlemek amacıyla inşa edilmiştir. Ceneviz Kalesi ya da Anadolu Kavağı Kalesi adıyla da anılan kale ve Antik Çağlar’dan beri kalenin olduğu bölge, Hieron yani kutsal bir alan olarak tanımlanmıştır. Her ne kadar yapısının Ceneviz yapısı olduğu söylense de kulelerden birinde bulunan Grekçe kitabeye göre Bizans yapımı olması da mümkündür. Yoros Kalesi, stratejik olarak kritik bir konumda olduğundan dolayı, Türkler, Cenevizliler, Bizanslılar tarafından tarih süresince sıklıkla hakimiyet değiştirmiştir. Kalenin 2013 tarihinde UNESCO Geçici Mirası Listesi’ne girdiğini de belirtelim.

Anadolu Kavağı-2

Yuşa Tepesi

İstanbul Anadolu Kavağı’nda denizden yaklaşık 200 metre kadar yükseklikte bulunan Yuşa Hazretleri Tepesi, Hazreti Yuşa Peygamberi’nin mezarının olduğu düşünülen bir tepedir. Muhteşem bir boğaz manzarasına sahip olan Yuşa Hazretleri Tepesi’nde bir türbe, çeşme ve cami bulunmaktadır. Bu arada Yuşa Hazretleri Tepesi, Çamlıca Tepesi’nden sonra İstanbul şehrinin en yüksek seviyedeki ikinci tepesi olarak bilinmektedir.

Anadolu Kavağı-3

Anadolu Kavağı Restoranlar ve Kafeler

Küçük ve şirin balıkçı kasabası Anadolu Kavağı, bünyesinde bulunan restoranlar ve kafeler ile daha da renkleniyor. Özellikle balık ekmek, midye, balık ızgara, kalamar, karides gibi çeşitli deniz ürünleri tatmaya kesinlikle Anadolu Kavağı’na uğramalısınız. Bölgede bulunan Yosun Restoran, Yedigöl Balık Restoran, Kavak Babağı Restoran gibi leziz tatlara tanıklık edeceğiniz mekanlar da gezdikten sonra keyif yapabileceğiniz noktalardan bazılarıdır.

Midillili Ali Reis Cami

1590’lı senelerde Midillili Ali Reis tarafından Anadolu Kavağı’nda yaptırılan cami, üzerine ağaç devrilmesi üzerine hasar görmüş ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce onarıma girmiştir. Revize edilen restorasyon projesi üzerine çalışmaları bir nebze uzayan Midillili Ali Reis Cami ve ilçe sakinleri, eski şaşalı günlerine dönmeyi dört gözle bekliyor.

Anadolu Feneri

Anadolu Kavağı’na yaklaşık 10 kilometrelik mesafede bulunan Anadolu Feneri, Anadolu yakasında Karadeniz’e çıkıştan önceki sakin bir bölgedir. Kafa dinleyecek, küçük evlerin arasında bir nefes boğaz manzarası eşliğinde piknik keyfi yapabilir, farklı restoranlarda deniz ürünlerinin eşsiz lezzetinin tadını çıkarabilirsiniz. Karadeniz’den ulaşan gemileri gözlemlemek için yapılan Anadolu Feneri, oldukça şirin bir balıkçı kasabası niteliğindedir.

Anadolu Feneri-4

Anadolu Kavağı Tarihi

Beykoz ilçesine bağlı olan Anadolu Kavağı’nın adının, çok yaşlı ve büyük çınarlara verilen isimden geldiği tahmin ediliyor. Diğer bir söylentiye göre ise köyde bulunan kavak incirinin, köye verdiği isim olarak yer almasıdır. Anadolu Kavağı Köyü, 1946 senesine kadar neredeyse, askeri bölge içerisinde yer alıyordu. İskelede, cüzdanlar kontrol edilerek Gayri Müslümlerin, bu bölgeye alınmadığı tahmin ediliyordu. Burası, Karadeniz gemicileri tarafından, neredeyse çok korktukları bir alandı. Bölgeye gelen gemicilerin, rahatça alışveriş yapabilmeleri için kavak çarşı dükkanları sabaha kadar açık tutulurmuş ve beklenen kazanç her zaman fazla olurmuş. İstanbul surlarının ve resmi binaların müfettişi olarak bilinen Andreossy’e göre, Fatih Sultan Mehmet, şehri aynı çağda yaşadıkça, ilgili surlarda gedik açmak amacıyla bazalt taşları bildiğimiz Anaolu Kavağı’ndan sağladığı bilinmektedir. Köy içindeki bilinen kuruculardan olan Midillili Ali Reis, köyün bünyesinde bilinen birden fazla hayratı bulunmaktadır.

Anadolu Kavağı Ulaşım

Doğanın kalbindeki balıkçı kasabası diye tasvir edilebilecek olan Anadolu Kavağı’na, İETT otobüsleri ya da şehir vapurları kullanarak ulaşmak mümkündür. Seferler hakkında detaylı güncel bilgi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan İETT’nin internet sitesi olan https://iett.istanbul/ adresinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Özellikle Üsküdar’dan kalkan İETT otobüsleri kullanmak oldukça mantıklı olacaktır. Ayrıca Anadolu Kavağı’na, Eminönü ve Sarıyer üzerinden kalkan vapurlarla gidebilme şansınız da bulunmaktadır. Diğer alternatif olarak ise Kabataş, Eminönü, Beşiktaş tarafından gelerek Üsküdar ilçesine vapur hatları ile ulaşmak ve ardından Beykoz yani Anadolu Kavağı bölgesine giden İETT otobüslerini kullanmak tercih edilebilir.

Anadolu Kavağı-5

İstanbul’un bağrında, her zaman bir nefes, bir hayat tadabileceğiniz yerler mutlaka bulunmakta. Asıl önemli olan bu noktaları, keşfetmek ya da var olanı yeniden yaratıp gidebilmek. İşte Anadolu Kavağı da kendinizi yeniden bulmak ve keşmekeş şehrin kalbinde biraz olsun gerçek bir ara verebilmek için misafirlerini bekliyor. Siz de metropol İstanbul’un stres ve kaygı dolu atmosferinden ve kalabalığından yorulduysanız, Anadolu Kavağı kesinlikle ziyaret etmeniz gereken noktalardan. Emin olun, gittikten sonra “İyi ki gitmişim, geri dönsem de böyle bir yerin hemen yanı başımda oluşundan rahatım ve memnunum, buraya kesinlikle gidebilirim” diyebilecek şanslı insanlardan olacaksınız. Anadolu Kavağı, doğa, güzellik ve sakinlik severleri bekliyor…

Beykoz'da en güzel manzarayı nerede izlerim diyenleri de Beykoz Korusu: Ulaşım ve Sosyal Tesisleri yazımıza alalım.

Şubat 2024-0
Kültür Seyahat

Şubat 2024 İstanbul Kültür-Sanat Rehberi

İstanbul'un Şubat ayı etkinlik takvimi hayli dolu. Bu ay İstanbullular sevdikleri sanatçıların konserleri, sergiler, tiyatrolar, stand-up…

Devamını Oku
Kokpit Nasıl Bir Yer?
Teknoloji

Herkesin Ortak Merak Konusu: Kokpit Nasıl Bir Yer?

Ne kadar çok binmiş olursak olalım uçağın bazı bölümleri gizemini koruyor. Özellikle güvenlik nedeniyle kısıtlanan kokpit bölümü hepimizin ilgisini…

Devamını Oku
eylül kültür sanat 23
İyi Yaşam

Eylül İstanbul Kültür Sanat Rehberi

Sonbaharın başlangıcı eylül, İstanbul için sanat ile dopdolu bir ayın kapılarını aralıyor. Bu ay ne yapacağınıza henüz karar vermediyseniz, sizin…

Devamını Oku