İpucu

23 Mayıs 2024

Doğa yürüyüşü, şehrin gürültüsünden ve stresinden uzaklaşmak, doğa ile baş başa kalmak için yapılabilecek belki de en güzel aktivite. İnsanlar, kariyerleri ya da sosyal statüleri ne olursa olsun doğa ile buluşup zihinlerini ve ruhlarını dinlendirmek istiyor. Söz konusu doğa yürüyüşü olunca ise ülkemizin adeta bir fırsatlar diyarı olduğunu söylemek mümkün. Çünkü 7 bölgemizin hepsinde doğanın en kusursuz, en güzel manzaralarına sahip noktalarını görmek mümkün. 

Peki, bu hem zihni hem de ruhu dinlendiren doğa yürüyüşlerinde yanımıza neler almalıyız? Doğa yürüyüşleri zevkli olsa da rotanın durumuna göre doğru malzemeleri almak da son derece önemlidir. Aksi halde doğanın zor tarafıyla da yüzleşmek zorunda kalabiliriz. İşte doğa yürüyüşlerinde mutlaka yanınızda bulunması gereken malzemeler.

Doğa Yürüyüşü Ekipman-1

Kıyafet Seçimi

Doğa yürüyüşüne çıkarken illa profesyonel teçhizatları çantanıza doldurmanıza gerek yok. Ancak hava şartlarına uygun şekilde giyinmek ve yedek kıyafet almak son derece önemli. Öncelikle yürüyüş yapılacak rotanın mevsim şartlarını göz önünde bulundurmanız gerekir. Özellikle doğa yürüyüşleri esnasında araziler, yüksek ve alçak noktalarda sürekli hava değişimi olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Sırt çantanızda fazla ağırlık yapmaması için kıyafetlerinizi hafif ama etkili olanlardan tercih edebilirsiniz. 

Yürüyüş için kazak, mont, polar, rüzgar montu, yağmurluk gibi kıyafetleri yanınızda bulundurmalısınız. Özellikle dağlık bölgelerde yağmura karşı hafif yağmurlukları tercih edebilirsiniz. Yağmurluk, monta ya da hırkaların ekstra cepleri olması taşıyacağınız ufak eşyalarınız için avantaj sağlayacağından cepli modelleri tercih edebilirsiniz. Yağmurluğun fermuarlı ve dikişli yerlerin su geçirmez olduğundan emin olmalısınız. 

Hava her daim yağmurlu ve soğuk olacak değil. Bu sebeple gömlek ya da tişört gibi ekstra kıyafetleri de eksik etmemeye özen göstermelisiniz. İç giyim için tercih edilecek ürünlerin kumaşları nefes alan kumaşlardan üretilmiş olmalıdır. Bu size yolculuğunuzda büyük kolaylık sağlayacaktır. Ter emen, ter sebebiyle üşümeyi engelleyen iç kıyafetler seçebilirsiniz. 

Pantolon seçerken rahat ama dayanıklı olmasına özen gösterebilirsiniz. Diz ve bacak kısımları özellikle güçlendirilmiş malzemelerden üretilmiş olmalıdır. Kaliteli ve dayanıklı malzemeden üretilen pantolon ve şortlar kolay kolay deforme olmayacağından tüm yolculuk boyunca sizi rahat ettirecektir. 

Doğa Yürüyüşü Ekipman-2

Ayakkabı Seçimi

Yürüyüş ayakkabıları rotanızdaki araziye uygun olmalıdır. Ayakkabılar hem araziye uygun olduğu kadar ayak kalıplarına da uygun olmalıdır. Çünkü gezi esnasında ayak su toplayacak olursa o gezi sizin için ıstıraba dönüşebilir. Kaliteli bir yürüyüş ayakkabısı ayağı tam anlamıyla sarar, sıkmaz, nefes almasına olanak tanır ve içerisinde ayağın hareket etmesini engellemez. 

Arazi, dağ, tepe gibi yerleri gezerken ayak burkulmaları yaşanabiliyor. Bunun en büyük sebebi yanlış ayakkabı seçimidir. Bu nedenle yürüyüş ayakkabısında tasarrufa gitmemek ve ayak sağlığınız için en iyi trekking ayakkabısı ya da botunu almalısınız. Gideceğiniz yere uygun ayakkabı seçmeniz ve ayakkabıyı kaliteli almanız yolculuğunuzun daha keyifli olması adına önemlidir.

Sırt Çantası

Bir trekkingin olmazsa olmazı sırt çantalarıdır. Hayat kurtaran özelliğinde olduğundan bir gezginin yanından hiçbir şekilde ayırmaması gereken bu çantanın içerisinde seyahatte ihtiyaç duyulacak tüm malzemeler bulunur. Sırt çantası su geçirmez, hafif ve çok bölmeli olmalıdır. Bu sayede en zorlu yollarda bile sırt çantasını verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Sırt çantanızda yiyecek, içecek, giyecek, uyku tulumu gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz ürünleri taşırsınız. Tercih edeceğiniz sırt çantasının siz trekking halindeyken sizi hiçbir şekilde rahatsız etmemesi gerekir. Bu nedenle yine su geçirmez kaliteli malzemeden üretilmiş ve hafif sırt çantalarını tercih etmenizde fayda olacaktır. Ayrıca sırt kısmı dolgulu malzemeden üretilmiş olan sırt çantaları yürüyüş esnasında belinizin ağrımaması için önemlidir. 

Doğa Yürüyüşü Ekipman-3

Batonlar

Doğa yürüyüşü esnasında batonlar sizlerin en büyük yardımcısı olabilir. Batonlar doğa yürüyüşlerinde, zorlu yolları rahat bir şekilde çıkabilmek için etkili bir destektir. Batonlar yürüyüş esnasında eklemlerinizin daha az baskı görmesini sağlar. Bu sebeple sağlık açısından önemli bir teçhizattır. Batonlar yanınızda çok büyük bir yük olmayacaktır. Özellikle katlanabilir batonlar sırt çantanızın ufak bir bölmesine rahatlıkla sığabilir. Yürüyüş esnasında batonunuzu pratik bir şekilde açabilir yürüyüş sonrası katlayarak çantanıza koyabilirsiniz. 

GPS Cihazları

Uzun yolculuklarda yolu şaşırmamak, kaç km yol kat ettiğini görmek isteyenler için GPS cihazları önemlidir. Özellikle tek başına doğa yürüyüşü yapmayı sevenler için GPS cihazı olmazsa olmazdır. GPS günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte cep telefonlarımızda artık mevcuttur. Ancak el GPS’leri ya da saat GPS’leri de kullanılabilir. Bu tamamen kişinin tercihine kalmıştır. Sadece GPS tercih ederken kaliteli bir ürün olmasına, kırılmalara karşı dayanıklı olmasına dikkat etmek gerekir. 

Doğa Yürüyüşü Ekipman-4

Yiyecek Seçimi

Doğa yürüyüşünde insanlar büyük bir efor harcadıklarından enerjilerini yeniden depolayabilmeleri için yanlarında doğru gıdaları taşımalıdır. Kaybolan enerjiyi en hızlı şekilde geri toparlayabilmek için özellikle karbonhidrat ağırlıklı gıdalardan faydalanmak gerekir. Ancak yine de fazla karbonhidrata yüklenmek de doğru değildir. Mümkünse seyahat öncesinde makarna, pirinç, bulgur gibi tok tutan gıdalar tüketilmeli, yürüyüş esnasında anlık ihtiyacınızı görecek atıştırmalıkları çantanızdan eksik etmemelisiniz. 

Çantada taze meyve sebze bulundurmak yine enerji kaybını telafi etmek için en iyi seçeneklerdir. Tüm bunların yanında yeterli derecede su tüketimine dikkat etmek önemlidir. Bu sebeple termoslarınıza yeterli miktarda su aldığınızdan emin olarak trekking macerasına başlayın. 

Kış Düğün Mekanları
Kültür Seyahat

Kış Düğünleri İçin Muhteşem Mekanlar

“Yazın mı evlenmek istersin yoksa kışın mı?” diye sorsak, eminiz ki çoğu kadın yaz gelini olmayı tercih edecektir. Peki kış gelini olmak gerçekten…

Devamını Oku
Ekoturizm (0).jpg
Kültür Seyahat

Sürdürülebilir Tatil: Türkiye'den Ekoturizm Rotaları

Türkiye'de ekoturizm prensiplerin benimsemiş, alışılmış tatil anlayışının dışında bambaşka seçenekler sunan tatil rotalarını keşfetmeye ne…

Devamını Oku
Coğrafi işaret
İyi Yaşam

Türkiye'nin Coğrafi İşaretli Ürünlerini Tanıyor muyuz?

Yetiştiği yöre ile özdeşleşmiş, benzer ürünlerinden kalite olarak farklı, ulusal ya da uluslararası anlamda ün kazanmış ürünler, coğrafi işaretli…

Devamını Oku