Kültür Seyahat

21 Şubat 2024

Meriç Nehri'nin kıyısında bulunan, Trakya’nın en özel şehirlerinden bir tanesi olan Edirne hem yerli hem de yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir kent. Edirne’yi özel yapan etmenlerden bir tanesi çok köklü bir tarihe sahip olması. Tarih boyunca pek çok medeniyetin uğradığı bir yerleşim bölgesi. Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci başkenti olarak da tarihimiz açısından önemli bir yerde. Edirne’yi pek çok yönden ele almak mümkündür. Bunları başlıklar halinde sıralamak gerekirse:

Trakya'nın Gözbebeği-1

Edirne Tarihi

M.Ö. 5. yüzyılda kurulan Edirne Roma, Bizans ve Osmanlı’nın izlerini taşır. Buraya uğrayan her medeniyet kendi izlerini burada bırakmıştır. Bu sebeple de turistlerin ilgisini çeker. Edirne’nin en çok ilgi çeken tarihi eserlerinden bir tanesi Selimiye Camii’dir. Selimiye Camii’nin önemli bir özelliği de UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde kendisine yer bulmasıdır. Şehir, Selimiye Camii gibi daha pek çok önemli mirasa ev sahipliği yapar. Bu da turizmin her daim canlı olmasının nedenlerinden bir tanesidir.

Edirne Kültür Turizmi

Edirne seyahatinde hem yerli hem de yabancı turistleri bekleyen doğal ve kültürel pek çok güzellik bulunuyor. Tarihi eserleri, mutfağı, el sanatları gibi pek çok öne çıkan özelliği ile Edirne her sene milyonlarca turisti cezbediyor. Edirne’deki önemli yapıları kısaca ele almak gerekirse:

Selimiye Camii

Mimar Sinan’ın başyapıtlarından bir tanesi olan Selimiye Camii, Osmanlı mimarisinin de en güzide örneklerinden bir tanesidir. Görenleri kendisine hayran bırakan bu yapı UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alır. Kentte turistlerin en çok ilgi gösterdiği tarihi yapı Selimiye Camii’dir.

Trakya'nın Gözbebeği-2

Eski Camii ve Arasta

Selçuklu ve Osmanlı mimarisini en iyi şekilde yansıtan yapılardan bir tanesi olan Eski Camii, 15. yüzyılda yapılmıştır. Hemen yanında bulunan arasta ise tarihi dükkânları ile dikkat çeker. Buradan şehre özgü pek çok farklı yiyecek ya da hediyelik eşya alınabilir.

Saray-ı Cedîd (Yeni Saray)

Büyüleyici mimarisi, göz alabildiğine uzanan bahçeleri ile Osmanlı döneminin en büyük saraylarından bir tanesi Yeni Saray’dır. Edirne’deki diğer tüm tarihi yapılar gibi turistlerin ilgisini çeker.

Kırkpınar Yağlı Güreş Alanı

Kırkpınar, hem tarihi hem de kültürel anlamda ülkemizin en önemli noktalarından bir tanesidir. Dünyanın en eski ve en ünlü yağlı güreşlerinin yapıldığı bu alan günümüzde de hala çok popüler ve turistlerin hala en çok ilgi gösterdiği yerlerden. 

Edirne Sinagogu

Zamanın Yahudi toplumunun en önemli simgelerinde ve ibadet yerlerinden bir tanesi olan Edirne Sinagogu aynı zamanda ülkemizin de en eski sinagoglarından olma özelliğinde bulunuyor. 

Trakya'nın Gözbebeği-3

Enez

Kalesi, antik harabeleri ve şeridiyle Edirne’nin en özel tarihi alanlarından bir tanesi Enez’dir. Bu antik kent hem yerli hem de yabancı turistlerin en yoğun ilgi gösterdiği yerlerden birisidir. 

Edirne Saat Kulesi

Şehrin sembollerinden birisi olan Saat Kulesi tam merkezde yer alır. 19. yüzyılda inşa edilmiş olan bu özel yapı görkemli ve ilgi çekicidir. 

Meriç Köprüsü

Meriç Nehri üzerinde bulunan ve 17. yüzyılda yaptırılmış olan Meriç Köprüsü, ülkemizin de tarihi anlamda en özel köprülerinden bir tanesidir. 

Edirne Müzesi

Edirne’nin tarihine yakından bakmak isteyenlerin mutlaka uğraması gereken Edirne Müzesi, bölgede yapılan kazılarda ortaya çıkarılan birçok esere ev sahipliği yapıyor. 

Trakya'nın Gözbebeği-4

Edirne Doğa ve Nehir Turizmi

Edirne sadece kültürel ve tarihi mirasları ile değil doğal alanları, nehir turizmi ile de öne çıkan bir kenttir. Meşhur Meriç Nehri kıyısında pek çok yürüyüş ve piknik alanları bulunur. Ayrıca doğa fotoğrafçılığına düşkün olanlar için de pek çok benzersiz lokasyon bulunuyor. Örneğin Uzunköprü ilçesinde hem tarihi dokusu hem de nehir manzarası pek çok fotoğrafçının ilgisini çekiyor. Nehirde ufak çaplı turlara katılmak, nehir kenarında günbatımını izlemek, çevrede bulunan restoran ya da kafelerde oturup manzaraya karşı bir şeyler yudumlamak oldukça keyiflidir. 

Edirne Mutfağı

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Edirne’nin çok köklü bir mutfak kültürü vardır. Türk mutfağında da önemli bir yeri bulunan tava ciğer Edirne’nin en özel lezzetlerinden bir tanesidir. Edirne’nin diğer meşhur lezzetleri arasında kapama, kavurma, mıhlama, Edirne peyniri, badem ezmesi gibi birbirinden farklı yemekler bulunuyor. Edirne seyahatinde herhangi bir restorana oturarak şehre özel bu lezzetleri denemek mümkün olabiliyor. 

Trakya'nın Gözbebeği-5

Edirne Fuar ve Festivalleri

Edirne’de pek çok ulusal ve uluslararası festivaller de düzenleniyor. Örneğin her yıl düzenlenen Uluslararası Edirne Altın Tava Film Festivali’ne ilgi oldukça fazla oluyor. Ayrıca yine her sene düzenlenen Edirne Kitap Fuarı, kitap tutkunlarını bir araya getiriyor. Diğer önemli festivaller arasında:

Kırkpınar Yağlı Güreşleri

Hıdrellez (Kakava) Şenlikleri

Enez Av ve Balık Festivali

İpsala Çeltik Festivali ve Tarım Fuarı

Uluslararası Edirne Motosiklet Festivali

Uluslararası 3 Kapı Bisiklet Festivali

Karaağaç Kabak Festivali

Edirne Kahve Ve Çikolata Festivali

Trakya Rap Festivali

Trakya Müzik Festivali Edirne

Edirne 9-8 Festivali gibi pek çok festival düzenleniyor. Oldukça renkli sahneler ortaya çıkaran bu festivallere hem yakın ilçelerden hem de diğer illerden ilgi epey yoğun oluyor. 

Bisiklet Rotaları (0)
Kültür Seyahat

Türkiye'nin En Güzel Bisiklet Rotaları

Hem bisiklet tutkunları hem de yeni başlayan heveslileri teşvik etmek için, ülkemizin dört bir yanından en güzel bisiklet rotalarını belirledik.…

Devamını Oku
Kaplıcalar-0
Kültür Seyahat

Türkiye’nin En İyi 6 Kaplıcası

Sağlık turizmi denince ilk akla gelenlerden kaplıcalar, ülkemizin özellikle kış ayında en fazla tercih edilen tatil ve şifa merkezleri. Bu yazımızda…

Devamını Oku
Dijital Göçebe Vizesi-0
Kültür Seyahat

Dijital Göçebe Vizesi Hakkında Her Şey

Birçok kişinin rüyalarını süsleyen dijital göçebelik kavramı hayatımıza hızla giriş yaptı. Artık ülkeler genç kuşağı ülkesinde misafir etmek için…

Devamını Oku