Yeme İçme

27 Aralık 2021
Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2022

Doğal ve tarihi güzelliğiyle kendine hayran bırakan, sevdiklerinizle veya tek başınıza ister hafta sonu kaçamağı isterseniz de daha uzun süreli tatil planı yapabileceğiniz Sakarya ilimizin batı sınırındaki Sapanca ilçesinin meşhur lezzetlerine gelin beraber göz atalım. 

Sapanca, Marmara Bölgesi'nde yer almasıyla beraber Karadeniz Bölgesi'ne olan yakınlığı sebebi ile hem bu iki bölgenin mutfaklarından hem de Kafkas ve Çerkez mutfaklarından lezzetler barındırır. Akıllarda yer edecek, damakları şenlendirecek lezzetlere sahip bu zengin ve çok kültürlü mutfak, bölgeyi ziyaret etmek için başlı başına bir sebep sayılabilecek kadar da güçlü.

İşte Sapanca’nın vazgeçilmez lezzetleri:

Islama Köfte

Sapanca ilçemizin meşhur yöresel yemeklerinden biri de ıslama köftesidir. Google arama motoruna ıslama köfte yazdığınızda altta çıkan seçeneklerin en başında yer alan Sapanca, bu konuda bir hayli iddialı. 

Islama denildiğinde aklınızdan ıslak köfte mi yiyeceğiz düşüncesi geçmiş olabilir. Merak etmeyin ıslak olan köftesi değil ekmeği. Ekmekleri kızartılıp ardından yağ ve biberli sos karıştırılmış kemik suyuna batırılıp ardından köftelerin altına serilir ve bu şekilde servis edilir. Değişik ismini de işte buradan alır.

1

Alabalık

Alabalık denildiğinde akıllara gelen ilk yerdir Sapanca. Yemek yemek için mekan aradığınız sırada karşınıza birçok alabalık tesisi çıkacaktır. Özellikle kiremitte alabalığı meşhurdur, bu yüzden gittiğiniz restoranların menülerinde en baş sıralarda görürsünüz kiremitte alabalığı. Ayrıca kiremitte kaşarlı mantarlı alabalık da ilginizi çekebilecek ve denemek isteyebileceğiniz diğer bir seçenek. 

İncir Uyutması Tatlısı

Yalnızca iki malzemeyle hazırlanan bu muazzam tatlıyı tatmalısınız. İncir Uyutması yapmak için gereken malzemeler süt ve kuru incirden ibaret. İsteğe bağlı olarak içine şeker de ekleyebilirsiniz. Sapanca'da bir restoranda veya pastanede bu tatlıyı sipariş ettiğinizde üzeri mutlaka cevizle süslenmiş halde gelir. İncir-ceviz lezzet uyumundan söz etmeye gerek yoktur herhalde.

Pazı Tavası

Ispanakgillerden büyük yapraklı bir sebze olan pazı, görünüş itibariyle de tıpkı ıspanağa benzer ama lezzetiyle gerçekten benzersizdir. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde birçok pişiriliş şekli olan, mutfakların baş tacı pazı, Sapanca'nın meşhur yemekleri arasına da girmiş elbette. Yemeğin ana malzemelerinden olan mısır unuyla birlikte yapılan Pazı Tavası, size "Hadi Sapanca'ya gidelim" dedirtecek kadar lezzetli bir yemek, denemeden kesinlikle dönmemenizi tavsiye ederiz.

Balkabaklı Gözleme

Balkabağının böreklerin içine girmesine yeni yeni alışmaya başlamışken, şimdi de gözleme ile birleştiğini gördüğünüzde başta garipseyebilir ve deneyip denememek konusunda çekimser kalabilirsiniz. Ama Sakarya'nın meşhur balkabaklarıyla hazırlanan bu gözlemelerden denemeden dönmek, sonrasında büyük bir pişmanlığa yol açabilir bizden söylemesi.

2

Barbunya Ezmesi

Yapılışıyla ve görünüşüyle humusu andırsa da lezzetleri birbirinden oldukça farklıdır. Ana yemeğin yanında aperatif olarak tadına bakın, pişman olmayacak, eve gittiğinizde siz de denemek isteyeceksiniz.

Karalahana Ezmesi

C vitamini deposu olarak bilinen karalahana aynı zamanda A,B,E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir açısından da çok zengindir. Karalahananın iç yağı alınarak yapılan bu yemek özellikle Doğu Karadeniz'de çok tüketilen lezzetler arasında.

Etli ve Mantarlı Karadeniz Pidesi

Karadeniz mutfağı ile pideyi birbirinden ayırmak mümkün mü? Değil elbette. Sapanca'nın gastronomi kültüründe önemli bir yer tutan pidelerin çeşitleri saymakla bitmez ama biz etli-mantarlı olanını mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

3

Yoğurtlu Yeşil Erik

Yoğurdu ve eriği aynı tarif içinde düşünmekte zorlananlara hak veriyoruz ama bu tarif ezber bozduracak cinsten. Yeşil eriğin faydaları malum; vitaminler, sodyum ve mineral bakımından çok zengin bir meyve olan erik, süt ürünleriyle birleştiğinde tam bir sağlık bombasına dönüşüyor. Cacığın erikli hali olarak da tabir edebileceğimiz "Yoğurtlu Yeşil Erik" ise kalsiyum emilimini artırdığı ve diş-kemik sağlığına olumlu etkileriyle bilinen, lezzet konusunda da bilinen cacığı gölgede bırakacak müthiş bir lezzet.

Diken Ucu

Diğer bir adıyla Melevcen. Bazı kaynaklarda melocan olarak da geçmektedir. Dikenucugillerden bir bitki olan melocanın sağlığa birçok faydası bulunuyor. Kanı temizlemesi ve cilt hastalıklarına iyi gelmesi de bu faydalarının en çok bilinenleri arasında. Eğer sağlığınıza özen gösteriyor ve değişik tatlar arıyorsanız, bu bitkiyle yapılan kavurmayı deneyebilirsiniz.

Cevizli Fasulye

Malahto adıyla da bilinen bu yemek, Sapanca'nın zengin içerikli mutfağına Gürcistan mutfağından gelmiştir. Adından da tahmin edeceğiniz üzere ceviz ve fasulyenin birleşiminden oluşan bu lezzetli yemek Gürcü Fasulyesi olarak da adlandırılır.

Çerkez Tavuğu

Hepimiz Çerkez mutfağından çıkmış bu yemeği biliyoruz ama Çerkezlerin sofralarında meze olarak konuk ettikleri bu yemeği, cevizlerle süslenmiş haliyle bir de Sapanca'da yemenizi öneririz.

4

Sapanca-0
Kültür Seyahat

Sapanca’yı Kışın Ziyaret Etmek İçin En Güzel Sebepler

Yemyeşil doğası ve büyük şehirlere yakınlığı ile şehrin kaosundan günübirlik kaçılabilecek ideal lokasyonların başında gelir Sapanca.

Devamını Oku
Sonbahar Rotaları-kapak
Kültür Seyahat

En Güzel Sonbahar Fotoğrafı İçin Manzara Noktaları

Romantizmin mevsimi sonbahar fotoğraf tutkunları için de oldukça cezbedici. İşte sonbahar manzarasını fotoğraf makinesi ile ölümsüzleştirmek için…

Devamını Oku
0
Yeme İçme

Sapanca'da Mutlaka Tadılması Gereken Lezzetler

Doğallığıyla kendine hayran bırakan, ister hafta sonu kaçamağı isterseniz de daha uzun süreli tatil planı yapabileceğiniz Sakarya'nın mutfağına…

Devamını Oku