İpucu

15 Kasım 2023

Pasaport, yurtdışına çıkmak için kullanılan resmî belgedir. Pasaport yetkili kuruluşlar tarafından belirli şartlar ve başvuru süreçleri yerine getirildiği takdirde verilen bir evraktır. Yabancı ülkelerdeki kimlik kontrolleri sırasında kullanıldığından önemlidir. Pasaportsuz yabancı bir ülkeye seyahat etmek söz konusu olmayacağından pasaportun güncel olduğundan emin olunmalıdır. İster seyahat olsun ister iş gezisi fark etmeksizin pasaportun tarihleri her daim kontrol edilmelidir.

Pasaportlar kendi içerisinde renklerle ayrılır. Elbette her bir rengin kapsam olarak farklı özellikleri vardır. Bordo, yeşil ve gri pasaportlar şu anda aktif olarak kullanılabilen pasaport çeşitleridir. Bu pasaportlardan mutlaka birine sahip olmanız gerekir. Pasaport renklerinin her biri ayrı kapsamda olduğundan kendiniz en uygun pasaportu seçmelisiniz.  

Pasaportlar belirli bir süre diliminde kullanılır sonrasında ise güncellenmeli ya da değiştirilmelidir. Bu süre geçtiği takdirde ise pasaportun yenilenmesi gerekir. İnsanların en çok sorduğu sorulardan bir tanesi de pasaportun nasıl yenileneceği, nasıl süresinin uzatılacağıdır. Pasaportun yenileme işlemi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvuru ile gerçekleştirilebilir. Pasaport yenileme için belirli bir ücret ödenmesi gerekir. 

pasaport yenileme-1

Bu yazımızda, pasaport süresi uzatma nasıl olur, nereye başvurulmalıdır, ne kadar ücret ödenmelidir gibi soruları sizler için cevaplıyoruz. 

Pasaport yenileme işlemi için gerekli evraklar ve ödenmesi gereken bir ücret vardır. Pasaport süresi 2011 senesinden sonra yapılmamaktadır. Bunun nedeni ise 2011 senesinde çipli pasaportlara geçiştir. Yani eğer pasaportun süresi dolmuş ise bu pasaportun yenisini çıkartmak gerekecektir. Yeni sistem çipli pasaportlara e-pasaport denmektedir. 

E-pasaport işlemlerini yapmak için ise randevu sisteminden randevu almak gerekiyor. Pasaport süresini uzatmak yani yeniden pasaport çıkartmak için ise her yıl değişiklik gösteren bir harç bedeli söz konusu oluyor. Peki, 2023 pasaport güncelleme fiyatları nedir, nasıl belirlenir? Bunu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü her sene resmî sayfasından yayınlamaktadır. 

Aşağıdaki tabloda 2023 senesi için ödenecek ücretler görülebilir:

6 aylık için harç bedeli 689,70₺ defter bedeli 501,00₺ ve toplamda 1190,70₺
1 yıl için harç bedeli 1008,30₺ defter bedeli 501,00₺ ve toplamda 1509,30₺
2 yıl için harç bedeli 1646,10₺ defter bedeli 501,00₺ ve toplamda 2147,10₺
3 yıl için harç bedeli 2338,50₺ defter bedeli 501,00₺ ve toplamda 2839,50₺
3 yıl ve üzeri için harç bedeli 3295,50₺ defter bedeli 501,00₺ ve toplamda 3796,50₺

Pasaport Süresi Nasıl Sorgulanır?

Pasaport yenileme yapmadan önce pasaport sürenizin ne kadar kaldığını öğrenmek isteyebilirsiniz. Online sistem sayesinde artık pasaportunuzun süresi geçmiş mi ya da ne kadar süreniz kalmış rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Bunun için yapılması gereken öncelikle E-Devlet sistemine şifrenizle girmek. Sonrasında Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasına tıklamanız gerekiyor. Bu sayfada Pasaport Başvuru Durumu Sorgulama kısmını göreceksiniz. Burada gerekli kısma tıkladığınızda pasaportunuza dair tüm detayları rahatlıkla görebilirsiniz. 

pasaport yenileme-2

Pasaport Uzatma/Yenileme Nasıl Yapılır?

Pasaport süresini uzatma yani yenileme için bazı işlemleri tek tek yapmak gerekiyor. Buna ücret ödeme kısmı da dahil. Pasaport Harçları ve Defter Bedeli kısmından seçtiğiniz pasaport türüne göre ödeme yapmanız gerekir. Pasaport başvuru işlemini sistemden tamamladıktan hemen sonra dilerseniz kredi kartı dilerseniz banka kartı ile online olarak ücreti ödeyebilir, pasaportunuzun süresini uzatabilirsiniz. Pasaport harç ücretini dilerseniz ATM’ler üzerinden de yapabilirsiniz. Ayrıca vergi dairelerinden, PTT şubelerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan ödeme yapmak da mümkündür. 

Pasaport Süresini Uzatmak İçin Ne Yapılmalı?

Pasaport süresini uzatmak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevu almanız gerekir. Bunun için Alo 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’ni arayabilir ya da https://randevu.nvi.gov.tr/ web adresine girerek randevu alabilirsiniz. Randevu talebini oluşturduktan sonra sırasıyla:

Pasaport seçeneğini işaretleyin
Pasaport renginiz hangisiyse onu seçin
Bilgilerinizi doldurduktan sonra bağlı bulunduğunuz İl ve İlçe Nüfus Müdürlüğünü işaretlemelisiniz.
Sonrasında işlem kimin adına yapılıyorsa onu seçmelisiniz. 
En son işlem olarak ise randevu saat ve tarihini seçmeniz yeterlidir.

pasaport yenileme-3

Pasaport Süresi Uzatmak İçin Hangi Evraklar Gerekir?

Elinizde aktif olarak kullandığınız pasaportunuz.
Nüfus cüzdanı ya da geçici kimlik belgeniz.
Harç bedelini ödediğinize dair dekont.
2 adet biyometrik şekilde çekilmiş fotoğraf.
60 gün geçerliliği olan hizmet damgalı pasaport talep formu.
Parmak izi. (Daha önce verilmiş ise yeniden vermeye lüzum yoktur)
Şayet reşit olmayan çocuklar için bir başvuru yapılıyor ise bu belgelerle beraber muvafakatname de gerekir. 

Pasaport Yenileme İşlemi İçin Ne Kadar Beklemek Gerekir?

Pasaport yenileme için öyle çok uzun saatler beklemenize gerek kalmaz. Randevu süreciniz tamamlanır tamamlanmaz ortalama 30 dakika içerisinde tamamlanmış olur. Yeni pasaportunuz ise yenileme başvurusunu takiben 10 gün içerisinde adrese teslim edilir. Bazı dönemlerde yoğun bir başvuru olabilmektedir. Bu gibi durumlarda bu süre biraz daha uzayabilir. Bu nedenle eğer ki ihtiyacınız varsa pasaport işlemlerinin son güne bırakılmaması tavsiye edilir. Seyahatten bir ay öncesinde bu işlemlerinizi bitirirseniz bu süreçte herhangi bir aksama yaşamadan yeni pasaportunuza ulaşmış olursunuz. 
 

0
Kültür Seyahat

Türkiye’nin Cittaslow (Sakin Şehir) Rotaları

Citta, İtalyanca “şehir” ve İngilizce karşılığı “yavaş” anlamına gelen Slow kelimelerinin biraraya gelmesiyle oluşan Cittaslow yavaş şehir veya sakin…

Devamını Oku
2023'ün en çok dinlenen kitapları-0
İyi Yaşam

2023’ün En Çok Dinlenen Kitapları

Türk edebiyatının unutulmaz örneklerinden dünya klasiklerine kadar birçok kitap, geçtiğimiz sene içerisinde yine insanların en güzel eşlikçilerinden…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

Yalnızca Çocuklara Özel: Ocak Etkinlik Takvimi

Yeni yıl yeni umutlar, yeni keşifler ve yeni aktiviteler demek. Yeni yılın ilk ayı çocuklara yönelik tiyatro, sergi, sinema, müze, festival, atölye…

Devamını Oku