Kültür Seyahat

26 Temmuz 2021
Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2022

Lyon Sinema Minyatürleri Müzesi’nin ayrıntılarından bahsetmeden önce size biraz Lyon’u anlatmak istiyoruz. Fransa’nın güneydoğusunda yer alan kent aynı zamanda ülkenin gastronomi başkenti olarak bilinir. Bu gastronomi şehrinde Canut, Paul, çikolatalı kruvasan, Lyon salatası gibi yemekler çok meşhurdur. İçecek olarak da şarap ve bira konusunda iddialı olan şehre mutlaka uğrayıp tüm bu lezzetleri tatmalısınız. Leziz yemeklerini tatmaya doymak elbette mümkün değil. Ancak yemekleri dışında şehirde görmeniz gereken daha birçok şey var. Kökeninin Roma İmparatorluğu dönemine kadar dayandığı düşünülen şehirde çok fazla UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan bölge bulunuyor. Eski Lyon başta olmak üzere Lyon Güzel Sanatlar Müzesi, Notre Dame de Fourviere Bazilikası, La Croix-Rousse Bölgesi, Presquile Bölgesi’ni gezmelisiniz. Buraları gezdikten sonra şimdiki yazımızın konusu olan Lyon Sinema Minyatürleri Müzesi’ni görmeye hazırsınız demektir. Hadi başlayalım. 

Bir yandan sinemadaki özel efektlerin büyüsünü, diğer yandan minyatür sanatçılarının şiirsel evrenini keşfetmemizi sağlayan, Fransa'nın Lyon kentindeki Lyon Sinema Minyatürleri Müzesi, iki müze deneyimini bir arada yaşatan bir sanat yuvası. Müze iki nadir ve sıra dışı temayı bir arada veriyor. Müzenin sinema ile alakalı kısmında dijital çağdan önce sinemada şaşırtıcı teknikler ve özel efektler üzerine bir koleksiyon yer alıyor. Gerçek bir illüzyon ustası olan stüdyo sanatçıları ziyaretçileri hayran bırakacak eşsiz bir koleksiyon sunuyor. Müzede otuz uluslararası minyatürcünün, 120’nin üzerinde hipergerçekçi reprodüksiyonu bulunuyor. Bu bağlamda müzede büyüleyici bir minyatür sahneler koleksiyonu sunuluyor.

1

Müzede sinema için 1000 metrekarelik alan ayrılmış. 1960'lardan günümüze değin pek çok efsanevi film bu alanda sergileniyor. Setler, kostümler, modeller, maskeler ve protezler, sahte hayvanlar, animatronikler, robotlar ve her türden canavarlar, sayısız stüdyo, müze ve yönetmen tarafından ödünç alınan yüzlerce özgün film objesi, zengin bir kültürel ve eğitim yolculuğunu gözler önüne seriyor. Çok sayıda video ve arşiv belgesi ile özel efekt yaratıcılarının harika illüzyonlarını da bu alanda görmek mümkün. Sinema sergisinde film efektleriyle alakalı etkileyici çalışmalara şahit olunabilir. Minyatür gezegen, uzay gemisi, patlamalar, felaket sahneleri, modeller ve daha fazlası sinema koleksiyonunu zenginleştiriyor. Kült filmlerde de önemli rol üstlenen maskeler, protezler, bilim kurgu ve animasyonların önemli parçası olan sahte hayvanlar, aksiyon filmlerinden kukla silahlar, fantastik filmlerin heyecan dolu karakterleri robotlar ve canavarlar müzede sergilenenler arasında yer alıyor. 

Son 20 yıldır, Sinema ve Minyatür Müzesi, birçok özel efekt yaratıcısı, sinemaya adanmış müzelerin yönetmenleri ve küratörleri ile kültürel ortaklık içinde çalışıyor. Ayrıcalıklı değişimlerin gücüyle, koleksiyona düzenli olarak yeni parçalar ekleniyor.  Rick Baker, Stan Winston, Amalgamated Dynamics Inc., Grant Mc Cune, New Deal Studios veya Fransız Patrick Tatopoulos gibi en büyük yaratıcıların yetenekli çalışmaları müzede sergileniyor.  

2

 Müzenin minyatür koleksiyonu bölümünde Dan Ohlmann'ın tüm hipergerçekçi sahneleri, 20 yıllık yaratıcı tutkunun meyvesi olarak bir araya getirilmiş. Bu eski marangoz ve iç mimar, minyatürlerini tek bir arzuyla yaratıyor: İzleyiciyi günlük yaşamın farklı atmosferlerinde keşfe çıkarmak. Charles Matton’dan Alan Wolfson’a, Ronan-Jim Sévellec’ten Laurie Courbier ve Françoise Andres aracılığıyla Michel Pérez’e kadar her kesimden yetenekli minyatür sanatçısı kendilerini kendi tarzlarında ifade ediyorlar. Birkaç oda minyatür el sanatlarına ayrılmıştır. Marangozluktan kemancılığa, kuyumculuk ve deri işçiliğine kadar, zanaatkârlar gerçek ustalık eserlerinin yaratılmasıyla bizi şaşırtıyor.

Vieux-Lyon’un kalbinde ideal bir konuma sahip olan müze; UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınan ve 16. yüzyıldan kalış olan ünlü “Maison des Avocats” binasında bulunuyor. Otobüs ve metro hatlarıyla rahatlıkla ulaşabileceğiniz müze her gün 10:00-18:00 saatleri arası açıktır. Lyon gezinizde ziyaret edilecekler listesinde mutlaka yer alması gereken bu muhteşem müze, iki sanat dalını bir müzede sanatseverlere sunuyor. 

1
Yeme İçme

Lyon'un En Lezzetli Yemekleri

Fransız iş dünyasının merkezleri arasında sayılan Lyon Fransız gastronomisinin de merkezi konumundadır. Zengin mutfağı ile bu namı sonuna kadar hak…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Lyon Sinema Minyatürleri Müzesi

Özel efektleri ve minyatür sanatları ile Fransa'nın Lyon kentindeki Lyon Sinema Minyatürleri Müzesi, iki müze deneyimini bir arada yaşatan bir…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Lyon Sinema Minyatürleri Müzesi

Özel efektleri ve minyatür sanatları ile Fransa'nın Lyon kentindeki Lyon Sinema Minyatürleri Müzesi, iki müze deneyimini bir arada yaşatan bir…

Devamını Oku