Kültür Seyahat

25 Eylül 2020
Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2022

Mısır gezisinin ilk duraklarından biri olan, Mısırlıların ‘’Dünyanın Annesi’’ olarak tanımladığı Kahire’yi, tanımaya ne dersiniz? Afrika ve Arap yarımadasının en büyük şehri olan Kahire aynı zamanda Mısır’ın başkenti. Geçmişte çok fazla uygarlığa ev sahipliği yaptığı için günümüze taşıdığı birçok tarihî eser var. Bunlardan belki de en önemlisi dünyanın yedi harikasından olan Keops Piramidi’dir.  Eski Kahire, Heliopolis ve Nasr gibi birçok bölgesi bulunan şehirde görülmesi gereken çok yer var. Örneğin; Eski kahire bölgesi 1979’tan beri UNESCO Dünya Tarih Mirası listesinde bulunuyor. İşte bu değerli şehirde Mısır Müzesi, Gize Piramitleri, Han El-Halili Çarşısı, El-Ezher Camisi, Eski Kahire, Kahire Kalesi, Nil Nehri gibi gezebileceğiniz birçok yer mevcut. Biz de bunlardan birkaçını sizler için araştırdık ve oralarda neler yapabileceğinizin listesini çıkardık. Hazırsanız başlayalım. 

Giza Piramitleri

Mısır'ın en büyük turistik merkezi olan Giza Piramitleri, Kahire’de görülmesi gereken yerlerin en başında geliyor. 3 ayrı görkemli piramitten oluşur. Bunlar: Keops Piramidi, Kefren Piramidi, Mikerinos Piramidi. Keops Piramidi’ni hepiniz duymuşsunuzdur. Çünkü dünyanın yedi harikasından birisidir. Ayrıca bu listenin onur üyesidir. Eğer Giza Piramitleri’ne giderseniz bu kadar önemli bir yerde bulunabildiğiniz için kendinizi ne kadar şanslı hissedeceğinizi bir düşünün?  Giza Platosu’ndaki diğer piramitler ile birlikte dünyanın en muhteşem manzaralarından birini görmeye hazır olun. Bu manzaranın tadını çıkarırken platoda bulunan başka yerleri de gezebilirsiniz. 

Platoyu gezerken yapabileceğiniz şeyler:   

-Piramitlerin içini keşfetmek
-Sfenks ile selfie yapmak
-Panoramik manzaraları gözlemlemek
-Güneş Teknesi’ni görmek
-Deve gezintisine çıkmak.

Mısır Müzesi

Mısır’ı ziyaret ederseniz ikinci durağınız Dünya’nın en büyük Mısır eserleri koleksiyonunu oluşturan Mısır Müze’si olmalı. Müze, akıllara durgunluk veren heykellerin, hazinelerin yanı sıra Tutankhamun'un altın lahitleri, kraliyet mumyalarının odaları, masif altın maske gibi muazzam eserlere de ev sahipliği yapıyor. 

piramit 1

İslami Kahire

İslami Kahire, Kahire'nin tarihi kalbidir. Bu alan, İslam dünyasının en büyük tarihi mimari koleksiyonlarına ev sahipliği yapmaktadır. Çok sayıda cami, medrese, tahkimat ve mezar Mısır'ın İslami döneminden (639'dan 16. yüzyılın başlarına kadar) kalmasından dolayı Kahire'yi dünyanın en eski İslami şehirlerinden birisi yapar. Hatta İslami Kahire, 1979'da Dünya Kültür Mirası Alanı olmuştur.

İslami Kahire, görülecek ve yapılacak şeylerle doludur. Şehir merkezine yakın, oldukça geniş bir alandır. İslami Kahire'de labirent şeklindeki sokakları dolaşarak günler geçirebilirsiniz, ancak çoğu ziyaretçi için sadece önemli noktaları görmek yeterlidir.

İslami Kahire'de görülmesi gereken önemli noktalar şunlardır:

-Salah El-Din Kalesi
-Al-Muizz li-Din Allah al-Fatima Caddesi
-Bab Zuweila
-Khan el-Khalili
-İbn Tulun Camii
-El-Ezher Camii: Kahire'nin en eski camilerinden biri
-İslam Eserleri Müzesi
-Al-Azhar Parkı
-Sultan Hassan Camii-Medresesi
-Al-Rifa’i Camii

Yukarıdaki listede yer alan yerleri keşfetmek için bir gününüzü ayırmanız, unutulmaz bir gün geçirmeniz için yeterli olacaktır.

Al Moez Ldin Allah Al Fatmi Caddesi

Bu çok uzun adı olan çok önemli bir cadde. Kısaca el-Muizz olarak adlandırılan cadde Kahire'nin en eski caddelerinden birisi ve tarihi Kahire'nin en önemli anıtlarından bazılarına ev sahipliği yapmakta.

Güneydeki Bab Zuweila'dan kuzeydeki Bab al-Futuh'a kadar uzanan yaklaşık 1 km uzunluğunda bir caddedir. Bu kısa yol boyunca şaşırtıcı sayıda medrese, cami, dükkân, pazar ve hamam vardır. Kalabalık, sıkışık, gürültülü bir cadde olduğundan dolayı bazı ziyaretçiler için bunaltıcı olabilir.

Bab Zuweila'nın ve al-Muizz caddesinin hemen güneyinde Çadır Yapımcıları Pazarı bulunur. Yaklaşık 300 metrelik sokakta, renkli kumaşlar, el yapımı battaniyeler, minderler, yatak örtüleri, çadırlar ile geniş bir ürün çeşitliliği bulunmaktadır. Evet, gürültülü ve kaotiktir ama insanları da oldukça arkadaş canlısıdır. Lezzetli sokak yemekleri eşliğinde El-Muizz’ de yürümek Kahire’deki en unutulmaz deneyimlerinizden biri olacak.

Kahire’de Görülmesi Gereken Yerler
Kültür Seyahat

"Dünyanın Annesi" Kahire’de Görülmesi Gereken Yerler

Mısır gezisinin ilk duraklarından biri olan, Mısırlıların ‘’Dünyanın Annesi’’ olarak tanımladığı Kahire’yi, gelin birlikte keşfedelim… İlk durağımız…

Devamını Oku
Baharatların İzinde Dünya Seyahati
Yeme İçme

Baharatların İzinde Dünya Seyahati

Asırlardır küresel ticaretin en değerli ürünü olan baharatlar, gastronomi dünyasının yanı sıra kokularıyla kozmetik ve ilaç endüstrisini büyülemeye…

Devamını Oku
Kahire’de Görülmesi Gereken Yerler
Kültür Seyahat

"Dünyanın Annesi" Kahire’de Görülmesi Gereken Yerler

Mısır gezisinin ilk duraklarından biri olan, Mısırlıların ‘’Dünyanın Annesi’’ olarak tanımladığı Kahire’yi, gelin birlikte keşfedelim… İlk durağımız…

Devamını Oku