Kültür Seyahat

17 Mayıs 2023

Kesinlikle kaçırılmayacak bir yapım. Sizleri korku, heyecan ve dram dolu bir dünyanın içine sürüklüyor ve her bölümde nefes kesen bir yolculuğa çıkarıyor. Evet, The Last of Us’tan bahsediyoruz. Bu dizi kendine has atmosferi, derin karakterleri ve yürek burkan hikâyesiyle, post-apokaliptik dünya temalı yapımların en iyi örneklerinden biri olarak parlıyor. Dünya genelinde milyonlarca hayran kazanmış efsanevi bir video oyununun dizi uyarlaması olan The Last of Us’un sahneleri de dizinin kendisi kadar oldukça ilgi çekici. Sizleri yazımızın giriş kısmına çok maruz bırakmadan bu post-apokaliptik dünyaya ışınlıyoruz. İyi okumalar dileriz.

Vancouver

Efsane Dizilerin Çekildiği Eşsiz Diyar: Kanada

10 milyon kilometrekareye yakın yüzölçümü ile içinde uçsuz bucaksız harikalar barındıran Kanada sadece The Last of Us’ın değil, The Handmaid's Tale, Suits, Orphan Black, Hannibal, The Umbrella Academy, Riverdale, The 100, Schitt's Creek, Kim's Convenience, Shadowhunters, Vikings ve daha birçok yapımın görüntülerine işledi, sahnelerine renk verdi. Ayrıca dizinin post-apokaliptik atmosferini oluşturmak için gereken yıkık şehir manzaraları, doğal alanlar ve diğer mekânlar Kanada'nın geniş coğrafyasında haliyle mevcuttu. Lakin Kanada’nın düşük vergi oranları ve çekim teşvikleri gibi unsurları da bu konuda popüler bir seçim oldu. Vancouver, Kanada'nın en büyük film prodüksiyon merkezlerinden biridir ve haliyle dizinin büyük bir bölümü Vancouver'daki stüdyolarda çekildi tıpkı The X-Files, Battlestar Galactica, The Flash, Arrow ve daha birçokları gibi.

Vancouver’ın yanı sıra dizi için çok sayıda açık hava çekimi yapıldı. Özellikle British Columbia'daki banliyöler, ormanlık alanlar ve dağlık bölgeler, dizinin post-apokaliptik dünyasının vahşi ve çarpıcı atmosferini oluşturmak için ideal bir seçim olduğunu söylesek yanılmayız.

british columbia

Tabii Alberta ve Ontario gibi diğer Kanada eyaletlerini de unutmamak gerekir. Alberta eyaletine bağlı Calgary yakınlarındaki Cochrane kasabasında, dizinin belirli sahnelerinin çekildiği biliniyor. Kanada’nın gözbebeği Ontario’ya bağlı Toronto şehrindeki çeşitli bölgelerde çekim yapıldığı ve hatta birkaç sahnesinin de Toronto'nun kuzeybatısındaki Downsview Park'ta çekildiği çoğumuzun aşikârı. Dizide, bizlere 37 yıl önce ebediyete dek macerası sonlanmış Çernobil sokaklarının izlenimini Downsview Park hissettirmekte zorlanmadı.

Yine Toronto'daki tarihi bir hapishane olan Kingston Penitentiary, dizinin bazı sahnelerinin çekildiği yerlerden biri oldu. 1833’te inşa edilen ve ünlü yazar Charles Dickens’ın da ziyaret ettiği hapishane aslında bir hapishaneden ziyade şato görünümünü bize yansıtmakta. Lakin dizide aynı estetik havayı bizlere veriyor mu bundan pek emin değiliz.

Kingston cezaevi

Dizinin bazı sahnelerinin önemli bir kısmı, Toronto'nun en popülerlerinden olan Queen Street West semtinde çekildi. Buranın karanlık ve depresif atmosferi, dizinin temasına ise oldukça uydu. Bu bölgede, dizinin ana karakterlerinden Ellie ve Joel’in dizideki serüvenine ait birçok sahne yerini aldı.

Chinatown ise dizinin bir diğer uğrak mekânı. Toronto gibi Kuzey Amerika’daki çoğu metropolün vazgeçilmezi olan Chinatown’da Joel ve Ellie'nin sokaklarda yürüdükleri sahneler yer alıyor.

Liberty Village ise dizinin Toronto’daki en önemli meskenlerinden. Eski bir fabrika bölgesi olup, yıkıntı ve yıkılmış binaların yanı sıra, modern yapılar ve endüstriyel atmosfere sahip mekânları ile dizinin konseptiyle uyumu kaçınılmaz oldu. Dizinin Liberty Village'da çekilen sahneleri arasında, Joel ve Ellie'nin silahlarla donanmış bir şekilde yıkılmış binalarda ilerlediği sahneler yer alıyor. Bu sahnelerde, Joel ve Ellie'nin birbirlerine yardım ederek, hayatta kalmaya çalıştıkları görülüyor.

Liberty Village

Film Endüstrisinin Beşiği: Kaliforniya

The Last of Us, gerek eşsiz, gerek de kasvetli manzarasıyla çoğunlukla Kanada’nın havasını soludu. Tabii film çekimlerinin eksik bir biçimde sürmesi için ne yazık ki yeterli değildi. Buna teşvikler ve vergi indirimleri de dâhil olunca kusursuz bir çekim süreci başladı. Dizinin büyük bir çoğunluğu Kanada’da çekilmiş olsa da Amerika Birleşik Devletleri’nin en cazibesi yüksek eyaleti ve film endüstrisinin başkenti Kaliforniya da bu süreçte diziye ev sahipliği yaptı. Bundan bir asrı aşkın bir zaman önce tıpkı Kanada’daki gibi bahsettiğimiz vergi durumlarının benzeri Kaliforniya için de geçerli olmuştu. Hepimizin ampulü icat eden kişi olarak bildiğimiz iş insanı Thomas Edison bu duruma el atmıştı ve sektörün kalbi orada atmaya başlayacaktı. Ayrıca eşsiz vadilere ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan, Nevada çölünün güneybatısında kalan Kaliforniya’daki San Fernando Vadisi'nde bazı sahnelerin çekimleri yapıldı.

san fernando valley

Transverse Dağları’nın etrafını sardığı San Fernando Vadisi’nin bu diziye görsel olarak bir tat verdiğini kesinlikle belirtmeliyiz. Joel ve Ellie'nin bisikletle seyahat ettikleri sahnelerin bazıları San Fernando Vadisi'nde kaydedildi.

Bir Kaliforniya film klasiği olan, insana bir yandan özgürlük ve ferah diğer yandan da ürpertici ve gizemli bir atmosferi yaşatan Santa Clarita’nın havasını The Last of Us’ta görmek mümkün. Burada birçok Hollywood filminin çekildiğini düşünürsek, bu kararın pek de yanlış olmadığını söyleyebiliriz. Santa Clarita’daki Newhall Range bölgesi de dizinin konseptiyle oldukça uyumlu. Arkada uçsuz bucaksız uzanan tepeleri ve yıkılmış binalarıyla o apokaliptik hava mutlaka hissediliyor. Dizinin ana karakterlerinden Ellie'nin evi de bu bölgede yer almaktadır.

santa clarita

Los Angeles yakınlarındaki Pasadena da The Last of Us’un Kaliforniya’daki duraklarından biri oldu. Dizinin Los Angeles yakınlarında yer alan bir alışveriş merkezindeki bazı sahnelerinin burada çekildiği bilinmektedir.

Vancouver-0
Kültür Seyahat

Z Kuşağının Yaşamak İstediği 10 Dünya Kenti

Son birkaç yılda adını sıkça duyduğumuz bir kavram Z kuşağı. Aşağı yukarı 1997 – 2012 yılları arasında doğan genç nesli kapsayan Z kuşağı, hayata…

Devamını Oku
Last of us-0
Kültür Seyahat

Last of Us Dizisinin Çekildiği Yerler

Dünya genelinde milyonlarca hayran kazanmış efsanevi bir video oyununun dizi uyarlaması olan The Last of Us’un sahneleri de dizinin kendisi kadar…

Devamını Oku
Montreal Gezilecek Yerler-0
Kültür Seyahat

Montreal'de Yapılacak En Popüler 9 Etkinlik

Montreal 24 saat canlı sokakları, mekanları ve kültürel değerleri ile bir cazibe noktası. Eğer Montreal’e seyahat planınız varsa ve ne gibi…

Devamını Oku