Kültür Seyahat
22 Şubat 2024Trafik kuralları evrensel olsa da her ülkenin kendisine göre uyguladığı birtakım farklılıklar söz konusu olabiliyor. Özellikle yurtdışına seyahat edenlerin yurtdışında araç kiralarken bu kuralları bilmesi son derece önemli. Çünkü özgürce, sorunsuzca ve daha da önemlisi kazasız, cezasız araç kullanabilmek herkesin hakkı. Yurtdışına seyahat edenlerin ve özellikle araç kiralayacaklarsa ilk arattıkları ve araştırdıkları konulardan bir tanesi trafik kuralları oluyor. Bu yazımızda ise araç kiralayarak yabancı ülkede gezmek ve keyifli vakit geçirmek isteyenlerin mutlaka öğrenmek isteyeceği trafik kurallarını bir araya getirdik.
Avrupa ülkelerinin her birinde trafik kuralları bazı noktaları itibarıyla farklılık gösterebiliyor. Bu sebeple bunları tek tek ele almak daha açıklayıcı olacaktır.
Almanya: Trafik cezalarının en yüksek olduğu ülkelerden Almanya, katı kuralları ile biliniyor. Otoyollarda hız sınırı genellikle 130 km/saat. Fakat bazı bölgelerde 120 km/saat ya da daha düşük de olabiliyor. Almanya’da da kavşak ve yaya geçitlerinde yayalara her daim öncelik veriliyor. Araçlardaki tüm yolcular emniyet kemeri takmalı ve 1.50 metre boyundan kısa çocuklar da mutlaka çocuk koltuğuna oturtulmalıdır. Kanunların alkol konusundaki sınırı ise 0,5 promil.
Fransa: Fransa’da hız sınırı şehir içi yollar 50 km/saat ve yerleşim yerlerinde 30 km/saat. Otoyollarda ise genellikle 130 km/saat ya da daha düşük olabiliyor. Sağdan gelen araçlar ve tramvaylar her daim önceliğe sahiptir. Kanunlarla izin verilen maksimum alkol ise 0,5 promildir. Kullanılan aracın hem muayenesi hem de sigortasının güncel olması gerekir. Otomatik geçiş sistemlerinde hem nakit hem de kredi kartı ile ödeme yapılabilir.
İtalya: Otoyollarda hız sınırı 130 km/saat olmakla beraber bazı bölgelerde 100 km/saate düşebilmektedir. Birden fazla şeritli yol var ise sol şerit hızlı sollama için kullanılır. Buna dikkat etmek gerekir. Tramvay, otobüs ve yayalara her daim geçiş önceli tanınır. İtalya’da çok fazla motor ve bisiklet kullanıldığından bu sürücülere karşı da dikkatli olunması önerilir.
İspanya: İspanya otoyollarında hız sınırı genellikle 130 km/saattir. Yine sağdan gelen araçlar, tramvay ve yayalara geçiş önceliği tanınmalıdır. Araçtaki tüm yolcular çocuklar da dahil emniyet kemeri takmalı ve 135 cm'den kısa çocuklar için çocuk koltuğu bulundurulmalıdır. Araçta telefonla konuşmak yasaktır ve sigorta ile muayenenin güncel olması zorunludur. İspanya’da da çok fazla bisiklet kullanımı olduğundan bisikletli insanlara dikkat edilmelidir.
İngiltere: İngiltere’deki otoyol hız sınırı 70 mil/saattir. Şehir içi yollarda 30, yerleşim yerlerinde ise 20 mil/saattir. İngiltere’de soldan gelen araçlara dikkat edilmeli ve öncelik verilmelidir. Kanunlarla izin verilen maksimum alkol sınırı ise 0,8 promildir. Birden fazla şeritli yollarda sol taraf hızlı sollamaya ayrılmıştır. Ayrıca araçtaki tüm yolcuların emniyet kemeri takması da zorunludur.
Japonya: Japonya’da trafik soldan akar ve araç kullanırken tüm yolcuların emniyet kemeri takması zorunludur. Otoyollarda genellikle hız sınırı 100 km/saattir. Sağdan gelen araçlara yol verilmelidir. Kavşaklarda ve yaya geçitlerinde yayalar her daim önceliklidir. Japonya’da alkollü araç kullanmaya tolerans sıfırdır. Ayrıca araç kullanırken telefonla konuşmak park etmek uygun olmayan yerlere aracı bırakmak yasaktır ve cezası oldukça ağırdır.
Tayland: Motosiklet kullanımının oldukça yaygın olduğu Tayland’da kask takmak zorunludur. Ayrıca araç sürerken sürücülerin gömlek veya tişört giymesi gerekir. Hız sınırı ise otoyollarda 120 km/saat, şehir içi yollarda 80 km/saat ve yerleşim yerlerinde 60 km/saattir. Kavşak ve yaya geçitlerinde öncelik yayalarındır. Kanunlar çerçevesinde alkol sınırı ise 0,5 promildir. Trafiğin soldan aktığı Tayland’da trafik cezalarının çok yüksek olduğunu da belirtmek gerek.
Çin: Dünyanın en kalabalık ülkelerinden Çin’de şehir içinde 80 km/saat ile yolculuk edilmelidir. Otoyollarda 120 km/saat ve yerleşim yerlerinde ise 30 km/saat sınırına uyulmalıdır. Araç kullanırken alkol almak yasaktır. Kanunlarla izin verilen maksimum alkol sınırı ise 0,2 promildir. Çin’de bisikletli sayısı oldukça fazladır. Bu sebeple araç kullanırken bisikletlilere dikkat edilmesi gerekir. Araç kullanırken kalabalıktan ötürü şerit değiştirmek ise oldukça güçtür.
Hindistan: Hindistan, trafiğin en kaotik olduğu ülkelerden bir tanesidir. Araç kullanırken son derece dikkatli olmak gerekir. Otoyollarda hız sınırı genellikle 100 km/saattir. Kavşak ve yaya geçitlerinde her daim yaya önceliği vardır. Sağdan gelen araçların da öncelik hakkı vardır. Araçtaki tüm yolcular çocuklar da dahil olmak üzere emniyet kemeri takmalıdır. Telefonla araç kullanmak yasak ve oldukça yüklü bir cezaya tabidir. Hindistan’da inek ya da dana gibi hayvanlar başıboş dolaşabilir. Bu nedenle bu gibi durumlara da hazırlıklı olunmalıdır.
Amerika: Amerika’da trafik kuralları eyaletlere göre farklılık gösterebilir. Genellikle otoyollarda uygulanan hız sınırı 70-80 mil/saattir. Sağdan gelen araçlara, acil durum araçlarına daima öncelik verilir. Alkol sınırı ise eyalete göre farklılık gösterir ancak genellikle 0,08 promildir. Otoyol otomatik geçiş sisteminde kredi kartı ile ödeme yapılabilir. Bisikletli ve motorlu sürücüler de çok fazla olduğundan Amerika’da araç kullanırken dikkatli olunmalıdır. Trafik cezaları her eyalete göre farklılık gösterir ancak genel itibarı ile ABD’de trafik cezaları oldukça yüksektir.