Kültür Seyahat

8 Mart 2024

Her sene olduğu gibi bu sene de İstanbul’da Ramazan etkinlikleri oldukça renkli. 11 ayın sultanı Ramazan, Müslüman alemi için son derece önemli bir ay. Bu sebeple İstanbul’daki belediyeler farklı etkinlikler düzenleyerek bu coşkuyu en iyi şekilde yaşatmayı planlıyor. 

Geçtiğimiz senelerde belediyeler pek çok iftar programı, geleneksel tiyatro gösterisi, film seçkisi, geleneksel konser seçkisi gibi etkinliklere imza atmış, İstanbul halkına unutulmaz bir Ramazan coşkusu armağan etmiştiler. Hem belediyeler hem de özel sektör kurumlar bu senede farklı etkinlikler düzenliyorlar. 10 Mart’ta başlayacak olan ve 8 Nisan’da sona erecek Ramazan etkinlikleri takvimini sizler için derledik.

Ramazan 2024-1

Ramazan Etkinliklerinde Neler Olacak?

Ramazan etkinliklerinin içerikleri neler, insanları ne gibi keyifli aktiviteler bekliyor öncelikle bundan bahsetmek gerekebilir. Hem küçüklerin hem büyüklerin ilgisini çekebilecek pek çok gösteri ve etkinlik İstanbul halkını bekliyor. Bunlar arasında hiç şüphesiz en sevileni çadır programları. İftar ve teravih sonrasında pek çok farklı ilçe ve semtlerde tiyatro, konser, sohbet gibi etkinlikler yine halkı bekliyor olacak. Ramazan temalı sergilerde ise pek çok ünlü sanatçının eserlerini görmek mümkün olacak.

Ramazan etkinlikleri çerçevesinde pek çok konferans da olacak. Bu konferanslarda pek çok ilahiyatçı ve eğitimci hem Ramazan ayı hem de İslam kültürüne ilişkin önemli bilgiler verecek. Belediyeler ramazan ayında çocukları da unutmuş değil. Çocuklara yönelik pek çok eğlenceli etkinlik Ramazan takviminde kendisine yer buluyor. Bunlar arasında gelenekselleşmiş olan kukla gösterileri, el sanatları kursları ve oyunlar çocuklara keyifli anlar yaşatacak. Ayrıca yine çocukların katılabileceği spor turnuvaları da Ramazan etkinlikleri kapsamında düzenlenecek. 

İstanbul’un Her İlçesinde İftar Sofraları

Bu sene de İBB'nin resmi web sitesi olan https://www.ibb.istanbul/ adresinde iftar programları ve iftar sofralarına dair bilgiler yer alacak. İftar sofraları insanları birleştiren, yardımı ve dayanışmayı bizlere hatırlatan en özel programlardan bir tanesidir. İftar sofraları İstanbul’un hemen her ilçesinde kurulacak. Hem ihtiyaç sahiplerine destek hem de insanları birleştirerek bu önemli ayda tek yürek olabilmek adına Ramazan sofraları tüm ihtişamı ve bereketiyle İstanbulluları bekliyor olacak.

İstanbul’da aynı zamanda pek çok tarihi alana geziler düzenlenecek. İstanbul’un en önemli yapıları olan camilere rehberli geziler düzenlenecek. Turlarda Süleymaniye Camii ve Selimiye Camii ve Sultanahmet Camii gibi şehirle bütünleşmiş yapıların tarihi ve önemi anlatılacak. Ayrıca dileyenler gezi esnasında iftar sofralarına katılabilecek, teravih namazı da kılabilecek. Gezi programları ise hem İBB hem de özel kurumsal firmalar tarafından düzenlendiğinden katılım sağlamak için programları takip etmek yeterli olacak. 

Ramazan 2024-2

Ramazan’a Özel Workshop’lar

Ramazan ayına özel geleneksel lezzetlerin öğretileceği pek çok workshop da olacak. Bu Workshop’larda birbirinden usta aşçılar eşliğinde geleneksel yemeklerin nasıl yapıldığı öğretilecek. Oldukça renkli, öğretici ve keyifli geçecek olan Ramazan Özel Workshop’lar, Ramazan ayının en özel lezzetleri olan revani, güllaç, sütlü Ramazan pidesi gibi tatlı ve yemeklerin yapımını içerecek. Hem küçüklere hem de büyüklere özel Ramazan sofrası workshop programları Ramazan ayına girmeden hemen önce açıklanacak. Bu sayede hangi ilçede hangi workshop etkinlikleri olacağı da önceden öğrenilmiş olacak. 

Ramazan Özel Konserleri

Hiç şüphesiz Ramazan’ın en güzel etkinliklerinden bir tanesi de birbirinden değerli sanatçıların verdiği konserler. İstanbul’un pek çok ilçesinde İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Devlet Halk Müziği Korosu, Devlet Türk Müziği Araştırma Uygulama Korosu, Devlet Halk Dansları Topluluğu gibi önemli müzik toplulukları en özel parçaları seslendirecek. Ayrıca yine Ramazan’a özel farklı türlerde müzik yapan sanatçılar halk konserleri bünyesinde bu özel ayda hayranları ile buluşup Ramazan coşkusunu en iyi şekilde yaşatacak.

Ücretsiz Tiyatro ve Sinema Gösterimleri

Ramazan’ın en özel en keyifli etkinliklerinden bir tanesi olan tiyatro sahneleri de ücretsiz olarak halka açılacak. Birbirinden önemli tiyatro topluluklarının efsaneleşmiş oyunlarının sergileneceği tiyatrolar şehrin dört bir yanında düzenlenecek. Hem İBB bünyesinde hem de özel kurumlarca ücretsiz tiyatro ve sinema gösterimlerine katılmak mümkün olacak. Hacivat Karagöz oyunu, meddah ve ortaoyunu gibi kültürümüzde önemli yeri bulunan oyunlar küçük büyük herkesin beğenisine sunulacak. 

Ramazan İGA-1

İGA İstanbul Havalimanı Ramazan Özel Etkinlikleri

İGA İstanbul Havalimanı da geçtiğimiz sene olduğu gibi yine birbirinden renkli etkinlikler ile yolculara keyifli anlar yaşatacak. İGA İstanbul Havalimanı yolcularına özel Ramazan sofraları, Ramazan’a özel müzikler, süslemeler, tiyatro oyunları ve gösterimler olacak. Ayrıca hem dış hem de iç hat yolcularını bekleyen özel sürprizler de olacak. 

İGA İstanbul Havalimanı'nda artık bir gelenek haline gelen ramazan etkinlikleri yine oldukça renkli görüntülere sahne olacak. Özel olarak kurulan Ramazan Köyü hem ramazanı hem de Bilge Ay’ı büyük bir coşkuyla karşılamaya hazırlanıyor. Ramazan Köyü, birbirinden farklı karakterlerin yer aldığı son derece güzel oyunların işlendiği bir alan olacak. Canlandırılan her karakterin bir yaşam alanı, bir hikâyesi bulunur. Örneğin Keraban Ağa’nın Evi’nde inatçı mı inatçı Keraban Ağa ile tanışırız. Köy sakinleri ile aralarında geçen keyifli diyaloglara şahit oluruz. 

Ramazan İGA-2

Meddah’ın Sahnesi ise zamanda yolculuk yapan bir Meddah ile ilgilidir. Kavuklu ile Pişekâr’ın Evi, köyün ayrılmaz ikilisinin maceralarını gözler önüne serer. Mihri Müşfik Hanım’ın Atölyesi, Ali Kuka’nın Evi, Karagöz ve Hacivat’ın Evi gibi birbirinden önemli karakterlerin evine konuk olduğumuz Ramazan Köyü, Ramazan boyunca sergilenmeye devam edecek. 

İGA İstanbul Havalimanı asırlık gelenekleri yaşatarak bu sene de aktarma yapan ya da uçuş bekleyen yolcularına Ramazan’a yaraşır şekilde keyifli anlar yaşatacak. İGA İstanbul Havalimanı Ramazan Özel Etkinlik Takvimi İGA’nın kendi web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında paylaşılacak. İstanbul’daki tüm Ramazan etkinliklerini İBB’nin web sitesinde görebilirsiniz. Ayrıca diğer özel kurumların etkinlikler için kurum sayfalarını ziyaret edebilir, hem tarih hem de bilet bilgilerini resmi sitelerinden öğrenebilirsiniz.

Cihangir-0
Yeme İçme

Cihangir'in En Güzel Kafeleri

Beyoğlu'na farklı bir soluk getiren Cihangir, pek çok insan için tercih sebebi. İster kahvaltı, ister güzel bir kahve için gidebileceğiniz en…

Devamını Oku
trekking
Kültür Seyahat

İstanbul'a Yakın Trekking Rotaları

Trekking yapmak için ille de şehirden uzakta ya da tatilde olmaya gerek yok. Bir metropolün göbeğinde bile yaşıyor olsanız, şehir size güzel havaları…

Devamını Oku
İstanbul'un Ormanları-0
Kültür Seyahat

İstanbul’un En Güzel Ormanları

Hafta sonu eğer plan yapmadıysanız, havaların güzel gitmesini de fırsat bilerek kendinizi doğanın kucağına bırakıp biraz şarj olabilirsiniz. Üstelik…

Devamını Oku