Kültür Seyahat

20 Haziran 2022
Güncelleme Tarihi: 1 Temmuz 2022

Dubai dendiğinde sizin de aklınıza lüks ve şatafat mı geliyor? Bugün size çöl hayatının efendisi Dubai'de yapılabilecek nefis bir atraksiyondan söz etmeye geldik: Dubai Çöl Safarisi!

Birleşik Arap Emirlikleri’nin en kalabalık şehri Dubai, mega yapıları ve ultra lüks otelleri ile şaşaanın başlıca adresi. Dubai'de neler yapabiliriz sorusunun cevabını bir başka yazımızda detaylı olarak vermiştik, bu kez yalnızca tek bir aktiviteye odaklanacağız çünkü Dubai'deki muhteşem çöl safarisi öyle birkaç paragrafla geçiştirilemeyecek kadar büyük bir organizasyon. 4x4 jeeplerle sapsarı bir kum denizin üzerinde safariye çıkmak, insanın hayatında kaç kez başına gelebilir ki? 

Peki çöl safarisi nasıl yapılır, neler gerekir, hangi zamanlar idealdir öğrenmek ister misiniz? Hadi o zaman, başlıyoruz.

Çöl Safari1

Sabah Çöl Safari Turu

Göz alabildiğine sapsarı çöllerde sabah safarisinin keyfine varmaya ne dersiniz? Fazla zamanı olmayan ve akşamları başka program yapan ziyaretçiler için uygun sayılabilen Dubai sabah safari turları, macera severler için birebir. Tecrübeli sürücüler ile yaşayabileceğiniz safari çöl turlarında aynı zamanda ATV ya da buggy denilen kum araba turları, deve turları ve kum kayağı gibi heyecan dolu aktiviteleri de ekleyebilirsiniz. Daha önce snowboard benzeri bir kaya deneyimi yaşadıysanız, kum tepelerinin yokuşlarını ve eğimlerini büyük bir heyecanla kayabileceğinizden emin olabilirsiniz. Tur şirketleri tarafından, bu kayak malzemelerinin de sağlandığını söyleyebiliriz.

Kumda kayak ya da off-road size yeterli gelmediyse, Kum Buggy'si tam size göre. Kumda sürmek için özel olarak dizayn edilmiş bu araçlarla, drift ve atlamalar eşliğinde, kum tepelerinin tozunu, buggy aracını kullanan usta sürücülerle attırabilirsiniz.

Bu arada deve sürüşlerini, asla hafife almayın. Yüksek develerin üzerinde, nefes kesen çöl manzarasını, buranın sahipleri ile paylaşın ve Dubai Sabah Çöl Safari Turlarının tadını çıkarın. Ayrıca el değmemiş sarı kum tepelerin üzerinden, dünyada şahit olmadığınız turunculuktaki bir gün doğumunu izlemek ve fotoğrafla ölümsüzleştirmek ise paha biçilemez derecede bir güzellik.

Akşam Çöl Safari Turu 

Muhteşem ve göz alıcı bir gün batımında fotoğraf çekmek için sapsarı çölde ilk mola verilir, büyük bir keyifle izlenen günbatımından sonra deve sürüşü, kum kayağı gibi aksiyonlara devam edilir. Her ne olursa olsun, akşam vakti çöl safarisinin tadı ise oldukça farklı ve zevklidir. Bu turların sunduğu alternatifler arasında isteğe bağlı olarak, elinize ya da ayağınıza Arap kınası yaptırma hizmeti bile bulunuyor. Ramazan haricinde dansöz şovları, ateş gösterileri, geleneksel kıyafet sunma, nargile servisi gibi farklı seçenekler de çöl safarisinde misafirleri mutlu etmeye yönelik olarak hazırlanıyor. Bunların yanı sıra Sufi dervişlerin uzun, renkli elbiseler eşliğinde yaptığı ve Mısırlılara ait olan Tanura dansı da akşama ayrı bir güzellik katarak bu turlara hayat katan etkinliklerdendir. Kamp alanında akşam yemeği vakti geldiğinde ise barbeküde leziz tatlara hazırlıklı olun. Muhteşem bir yemekten sonra Gahwa denilen geleneksel Arap kahvesi eşliğinde çölün tadını çıkarmaya devam edebilirsiniz. Akşam Çöl Safarisi 15.00 gibi başlar, 22.00'a kadar da devam eder.

Dubai çöl safari2

Dubai Konaklamalı Gece Çöl Safari Turu 

Çadırda konaklama imkanının olduğu gece çöl safarisi, genellikle öğleden sonra 16 gibi başlar ve gece konaklama dahil olarak ertesi sabaha kadarlık bir süreyi kapsar. Rahat yataklarda konaklama imkanının olduğu bu turda, fotoğraf makinanız ile çölün gece karanlığının ve sabah güneş doğuşunun güzelliğini kutlamayı ihmal etmeyin. Gecenin ıssızlığını bozmamak için telefonlar sessizde, dikkat çölün güzelliğinde. Diğer iki tur alternatifinde bulunan aktivitelerin haricinde, bu seçenekte sabah kahvaltısının da bulunduğunu belirtelim.  

Dubai Çöl Safari Turlarının Yapıldığı Yerler

Çoğunlukla şehrin dış kısımlarında bulunan Dubai’nin altın sarısı kumları, yabancı turistlere eşsiz bir macera vadediyor. Bu deneyimleri yaşayabileceğiniz bazı lokasyonlara göz atalım. Buyurun, Dubai’de çöl safarisi için en çok tercih edilen yerlere.

Yaklaşık 225 kilometrelik bir alana yayılmış olan Dubai Çölü Koruma Rezervi (DDCR), çöl safarisi için tercih edilen popüler noktalardan. 120 çeşit kuş türü, 50 çeşit bitkisi, 43 memeli ve sürüngen çeşidi ile bu lokasyon, Dubai’nin doğal ve kültürel mirası olarak anılıyor. Al Badayer bölgesi ise Dubai’nin en iyi çöl safarisi yapılacak yerlerinden. Bu bölge, etkileyici sarı kum tepeleri ve bünyesinde bulunan kamp oteli ile en gözde mekanlardan.

Dubai’nin merkezine 35 kilometre uzaklıkta bulunan Al Awir Çölü ise şehrin bir diğer çöl safarisi yapılacak noktalarından. Deve yetiştirme merkezi ve çiftçilik noktası olarak bilinen bölge, ATV sürüşleri ve 4 x 4 jeeplerle kum sürüşleri ile ünlüdür. Şehrin en yüksek kum tepelerinin bulunduğu Liwa Çölü, Dubai’den 50 kilometre kadar uzaktaki kırmızı kumları ile bilinen Al Lahbab Çölü, deniz kalıntıları ile ün yapmış Jebel Maleihah, ‘Büyük Atlayış’ olarak kendinden söz ettiren Al Faya Çölü, Dubai’nin çöl safarisi yapılacak enfes bölgeleri olarak biliniyor.

Dubai çöl safari3

Dubai Çöl Safari Turlarına Giderken Unutulmaması Gerekenler

Muhteşem ve asla unutamayacağınız manzaraları kameranız ile ölümsüzleştirmek için, fotoğraf makinanızı ve güneşten yanmamak amacıyla güneş kreminizi yanınıza almayı asla ihmal etmeyin. Bu turlara giderken, kesinlikle rahat kıyafetler giymeye gayret edin, pahalı saat ve takılarınız ile çölde çekmediği için cep telefonlarınızı yanınıza almayın. Arap kahvesi varsa tur kapsamında, mutlaka deneyin, yine tur şirketinin organizasyonunda oryantal dansöz organizasyonu mevcutsa, onunla beraber dans edin ve sonsuz çölün tadını çıkarın. Kalın tekerlekli bisiklet ile kumlarda zıplama, keyifli bir çöl at sürüşü, motocross ile kumlarda uçuşlar, çöl avı hakkında öğrenilecekler, yerel tatları keşfetmek, Dubai’de çöl safarisine gelmişken, yapılması gereken diğer aktivitelerdendir. Dubai’ye gelmişken ailenizle ve arkadaşlarınızla, ister sabah, ister konaklamalı olsun, çöl safarisi kesinlikle yapmanız gereken bir organizasyondur. Bir kere tadına vardıktan sonra, çöl safari turu için harcadığınız her bir kuruşun değdiğine şahit olacaksınız.

Dubai Ziyaretinizde Yemeniz Gereken 7 Popüler Yemek
Yeme İçme

Dubai Ziyaretinizde Yemeniz Gereken 7 Popüler Yemek

Dubai birçok açıdan kendine hayran bırakan bir şehir. Gökdelenleri, lüks mekanları, yemekleri... Birleşik Arap Emirlikleri’nin en kalabalık şehri…

Devamını Oku
Dünyanın En Yüksek Binası: Burc Halife
Kültür Seyahat

Dünyanın En Yüksek Binası: Burc Halife

Kafanızı yukarı kaldırıp asla bitmeyecekmiş, sanki bulutlara değiyormuş gibi hissettiren bir bina hayal edin. İşte o Burc Halife! Dubai’nin simgesi…

Devamını Oku
Dünyanın En Yüksek Binası: Burc Halife
Kültür Seyahat

Dünyanın En Yüksek Binası: Burc Halife

Kafanızı yukarı kaldırıp asla bitmeyecekmiş, sanki bulutlara değiyormuş gibi hissettiren bir bina hayal edin. İşte o Burc Halife! Dubai’nin simgesi…

Devamını Oku