İpucu

25 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi: 3 Haziran 2022

Havaalanlarındaki uçağa yetişme telaşı, eğer dikkat etmezseniz seyahatiniz en stresli kısmı olabilir. Hepimiz zaman zaman bu durumu yaşamışızdır. Elbette en ideal olanı, uçuş saatimizden önce, bize gerekli hazırlıkları yapacak geniş zamanı bırakacak şekilde havaalanında olmak ama özellikle tatiller gibi yoğun dönemlerde bu bile tek başına yeterli olmayabiliyor. Bugün biz de yazımızda bu konuya odaklanıp, size güvenlik kontrolünden geçişlerde sıkça yapılan bireysel hatalar hakkında püf noktalarından bahsetmek istedik.

1

Yanlış Kıyafet Seçimi

Bol ve kabarık ceketler, uzun ve ipli ayakkabılar, metal aksesuarlar, ekstra çantalar ve daha niceleri… Eğer sık sık uçuş yapan biriyseniz zaten en doğru olanın mümkün olduğunca sade giyinmek olduğunu biliyorsunuz. Üzerinizdeki her bir fazla detay, dedektörde öterek yavaşlamanıza ve zaman kaybetmenize neden olacaktır. Bu yüzden sıra beklerken ötebileceğini düşündüğünüz tüm aksesuarlarınızı çıkarıp hazırlıklı olmakta fayda var. Ceketiniz, kemeriniz, ayakkabı bağcıklarınız hepsi hazır olmalı ki sıra size geldiğinde bunlarla zaman kaybetmeyin. Özellikle de küçük çocuklarla seyahat ediyorsanız ayakkabı seçimi önemli; mutlaka kolay giyilip çıkarılabilen bir ayakkabı tercih etmelisiniz.

Tabi cebinizde unuttuğunuz bir anahtar veya ceketinizin iç cebinde kalmış bir iki bozuk paranın da aynı etkiyi yapacağını hatırlatalım. 

Geçiş İçin Evrakların Hazır Olmaması

Biniş kartınız, kimliğiniz, pasaportunuz… Bunların hepsini yanınıza almış olabilirsiniz ama ihtiyaç duyduğunuz an ulaşılabilir bir yerde değillerse bu büyük bir sorun. Bu nedenle önemli belgelerinizin valizin altlarında ve ulaşılması zor noktalarda olmadığından emin olmalı, mümkünse sıra boyunca elinizde taşımalısınız.

2

Yanlış Çanta Düzeni

Çantanız doğru yerleşmediyse, sıra size geldiğinde ekstra vakit kaybetmeniz işten bile değil. Güvenlikten geçirirken plastik tepsilere bırakmanız gereken telefon, tablet gibi eşyalar da tıpkı belgeler gibi kolay ulaşılabilir olmalı. Tabi X-Ray cihazından ayrılmadan önce eşyalarınızın hepsini aldığınızdan emin olun, sonra başladığınız yere geri dönmek durumunda kalabilirsiniz.

El Bagajınızda Uygun Olmayan Maddelerin Taşınması

Havalimanı güvenlik komisyonu kararlarına bağlı olarak, bazı maddeler “yasaklı madde” olarak nitelendirilmiştir ve bu listede yer alan maddelerden birini taşıyorsanız geçiş yapmanıza müsaade edilmeyebilir.

Çantanızı kontrol ettiniz ve her şeyin olması gerektiği gibi olduğuna karar verdiniz. Ama tam kapıdan çıkarken, pandemi boyunca elinizden düşürmediğiniz dezenfektanı da alışkanlıkla çantanıza atıverdiniz. Veya yolda içmek için aldığınız şişe içeceğin tamamını bitiremediniz ve daha sonra içmek üzere yanınıza aldınız. İşte size bir sorun daha.

3

Ulusal ve uluslararası mevzuatlar kapsamında iç hat ve dış hat tüm uçuşlar dahil olmak üzere taşınabilecek sıvı maddelere bir kısıtlama getirilmiştir. Buna göre; kabin el bagajlarında, 1 litrelik ağzı kilitli poşet içerisinde her biri en fazla 100 ml’lik kaplarda sıvı, aerosol ve jel (SAJ) taşınabilir. Ancak uçakaltı bagajların bu sınırlamanın dışında olduğunu hatırlatalım.

Peki ya Duty-Free’den aldıklarınız? Onlar için de ayrı bir düzenleme var. Gümrüksüz satış mağazalarından satın alınan sıvı, jöle ve sprey tanımlamasına giren ürünler, bazı koşullar yerine getirildiği taktirde el bagajlarında taşınabilir. Örneğin ürün şeffaf bir poşet içinde taşınmalı ve alışveriş fişi dışarıdan okunabilecek şekilde poşete yerleştirilmelidir. Tabi tarih de önemli; alışveriş fişi mutlaka uçuşun yapılacağı tarihe ait olmalı.

Kayak malzemesi, bebek arabası, sörf tahtası, müzik aleti gibi hacimli eşyaların taşınması için ise mutlaka önceden havayolu firmanızla irtibata geçerek bu konuda özel bir koşul veya yönetmelik olup olmadığını teyit etmelisiniz.

Sıvı kısıtlamasına ilişkin istisnalar ve taşınması yasaklanmış ürünlerin listesine, İGA'nın şu linkinden ulaşabilirsiniz.

Toparlarsak; her daim hazırlıklı olmak önemli. Uçuşunuza zamanında yetişmek için havayolunuzun belirttiği saatte orada hazır beklemeniz ve yukarıda anlattığımız noktalara uymanız size gerçekten büyük kolaylık sağlayacaktır. Şimdiden iyi uçuşlar.

Önemli: Eğer daha önce uçağa binmediyseniz ve ilk kez uçmaya hazırlanıyorsanız, sizi rahatlatacak ve sorun yaşamanızın önüne geçecek altın değerindeki tavsiyeler için sizi böyle alalım.

kayak-liste
Kültür Seyahat

Henüz Keşfedilmemiş Sakin Kayak Tesisleri

Kayak tesisleri, kış boyu öğrenciler ve kayak severler tarafından tercih edilen en popüler mekanlardan biridir. Bu yüzden sizler için bu kış…

Devamını Oku
Türkiye’nin Dünya Mirasları
Kültür Seyahat

Türkiye’nin Dünya Mirasları

Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı İstanbul’a hoş geldiniz. Sizleri “Bir varmış bir yokmuş” diye başlayan Anadolu masallarında olduğu gibi, evvel…

Devamını Oku
Dünya Çevre Günü-0
İyi Yaşam

Dünya Çevre Günü: Sürdürülebilir Tatil Önerileri

5 Haziran, tüm dünyada büyük öneme sahip “Dünya Çevre Günü” olarak kutlanıyor. Hazır yaz mevsimi de yaklaşıyorken, bugünkü yazımızı çevre dostu bir…

Devamını Oku