Kültür Seyahat

4 Şubat 2022
Güncelleme Tarihi: 2 Haziran 2022

En azından bir kere de olsa, yurt dışını gezip görmek çoğu insanın en büyük hayallerinden biridir. Hatta birçoğumuz, tanıdığımız kişilerin dünyayı turlamak gibi bir hedefi olduğunu duymuşuzdur. Belki de o kişilerin içinde biz de bulunuyoruz. Farklı ülkelere gitme fikri ne kadar güzel olsa da, maalesef yurt dışına çıkma süreci sandığımız kadar kolay ve pürüzsüz gitmiyor. Pasaport ve vize işlemleri sürecinin çok zaman aldığı ve yorucu olduğu bir gerçek, fakat bu yurt dışı hayalinizi ertelemenize ve bu fikirden soğumanıza sebep olmasın çünkü sadece kimliğinizi kullanarak gidebileceğiniz ülkeler de mevcut.

Ülkeler arası alınan politik kararlarla birlikte vize engeli olmadan diğer ülkelere adım atmanız artık çok kolay. Ancak, kimliğinizin yeni uygulamaya uyması gerek, yani yalnızca çipli kimlik kartınız ile ülkelere giriş yapabilirsiniz. Fotoğraflı olan eski kimliklerle giriş yapmanız maalesef mümkün değil. Pasaport işlemlerinin dert olmadığı daha kolay ve ucuz bir yurt dışı deneyimi yaşamak isteyenler için Türkiye’den giriş için yalnızca kimliğin yeterli olduğu bu 5 ülkeyi yazıda bulabilirsiniz.

Görsel kaldırıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

Pasaport ve vize işlemlerinin sürece dahil olmadığı ve rahatça gidebileceğiniz ilk yer Yavru Vatan olarak adlandırılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Ülkemizin hemen yanında bulunan ve Türk vatandaşlarından pasaport istemeyen yeri 30 gün şartıyla vizesiz ve sadece kimliğinizle ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret edilmesi gereken sayısız yere sahip olan adanın en gözde yeri olan başkent Lefkoşa’da Barbarlık Müzesi’ni ve Selimiye Camii’ni ziyaret edebilir, Gazimağusa’da Shakespeare’in en popüler oyunlarından Othello’nun geçtiği yer olduğu düşünülen Othello Kulesi’ne bakma şansı bulabilirsiniz.

Özellikle yaz aylarında Kıbrıs birçok etkinliğe ve festivallere yer vermekte. Haziran ve temmuz aylarında gitmeyi tercih ederseniz Güzelyurt’ta geleneksel olarak yapılan Güzelyurt Portakal Festivali’ne katılabilir, çeşitli gösterileri izlerken taze sıkılmış portakal suyunuzun tadını çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda adanın en popüler yerlerinden biri olan ve Kıbrıs’ın İncisi olarak anılan Girne’ de Uluslararası Girne Zeytin Festivali’ne de katılabilirsiniz. Adanın güney kısmını gezmek isteyenler için ise vize zorunluluğu bulunmakta. Bunun nedeniyse bölgenin Avrupa Birliği’ne bağlı olması.

Görsel kaldırıldı.

Azerbaycan

Sadece kimliğinizi kullanarak girebileceğiniz bir diğer ülke ise Azerbaycan. Henüz yeni hayata geçirilen bu uygulamada, 2021 tarihi itibariyle, pasaport ve vizesiz olarak ülkede 90 gün kalma şansınız bulunmakta. Kardeş ülke olarak sayılan Azerbaycan’da gezmeniz gereken birçok yer var. Hem tarihi hem de modern yapıları içinde barındıran ülkede, başkent Bakü’deki Alev Kuleleri’ni ve meşhur Haydar Aliyev Kültür Merkezi’ni görebilirsiniz. Tüm Kafkasların en eski parklarından biri olan Han Bağı’nı da Gence şehrinde ziyaret etmek mümkün.

Özellikle müzik festivallerinin çok olduğu ülkede her yaz düzenlenen Gebele Müzik Festivali’nde çeşitli sanatçıları izleyebilirsiniz. Göyçay şehrinde ise Nar Bayramı adı altında yapılan geleneksel nar festivalinde birçok yarışmaya katılabilirsiniz.

Görsel kaldırıldı.

Gürcistan

Gürcistan pasaportsuz gidebileceğiniz bir diğer ülke. Hava yoluyla 2 saatten daha az bir sürede gidebileceğiniz Gürcistan,  5 ülke arasında vizesiz kalabileceğiniz en uzun süreye sahip olan yer. Ülkede pasaportsuz ve vizesiz tam olarak 1 yıl kalmanız mümkün. 2011’den bu yana uygulanan kimliksiz girişler hem Türkiye’den Gürcistan’ a, hem de Gürcistan’dan Türkiye’ye birçok turist akışı sağlamakta.

Ülkenin gezilecek en güzel yerlerinden biri başkent Tiflis. Tarihiyle ön planda olan şehirde Narikala Kalesi hem tarihi mimarisi hem de manzarasıyla insanı büyülüyor. Modern mimarisiyle, Gürcistan’ın en yeni ve en eski yerini birbirine bağlayan Barış Köprüsü ise görülmeye değer mimari yapılardan bir diğeri. Eğer ziyaret edeceğiniz zamanı ekim ayında denk getirirseniz, ülkedeki en önemli festivallerden sayılan Tiflis Uluslararası Film Festivali’nin tadına varabilirsiniz.

Görsel kaldırıldı.

Ukrayna

Ukrayna pasaportsuz gidebileceğiniz ülkelerin arasında bulunuyor. 2017 yılından beri yalnızca kimliğinizle de ziyaret edebileceğiniz ülkede 180 gün içinde vizesiz olarak 90 gün ülkede kalma hakkınız var. Çok sayıda turistik lokasyonun bulunduğu ülkenin en popüler turizm merkezi ise başkent Kiev. Tarihi çeşitli yapıları barındıran başkentte 18. yüzyıldan günümüze kadar gelmiş ve şu anda Ukrayna Cumhurbaşkanının resmi tören mekanı olarak kullanılan Mariinsky Sarayı bulunuyor. Bir diğer tarihi yapı ise, Ukrayna’nın Yedi Harikası’ndan biri sayılan ve 1990 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne yazılan ilk miraslardan biri olan Aziz Sofya Katedrali’dir.

Ülkenin bir diğer uğrak noktası Karadeniz’in İncisi sayılan Odessa şehri ise plajlarıyla meşhurdur. Aynı zamanda bu iki şehirde canlı gece hayatına katılma şansınız yüksek. Ülkede özellikle yaz aylarında katılabileceğiniz pek çok müzik festivali var. Bunlardan en ünlüsü Kiev’de düzenlenen Kraina Mriy, yani Ukrayna Dünya Müzik Festivali. Yine Kiev’de düzenlenen Molodist Uluslararası Film Festivali ile de sanatın doruklarına ulaşabilirsiniz.

Görsel kaldırıldı.

Moldova

Kimliğinizle girebileceğiniz ülkeler listesine son katılan ülke ise Moldova. 2018’de ülkelerin imzaladığı antlaşmayla iki ülke arasında kimlikle seyahat edebilme dönemi başladı.  Ülkeye pasaportsuz giriş yaparak 90 gün vizesiz kalabilirsiniz. Doğu Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri olan Moldova’da, tarih boyunca çeşitli medeniyetleri ağırlamış olan başkent Kişinev kültürel mirasıyla ziyaret edilmesi gereken yerlerin en başında geliyor. 1830’lardan restore edilerek günümüze kadar gelmiş Nativity Katedrali görülmeye değer tarihi yapılardan. Başka yapıysa, Modern Rus edebiyatının en önemli yazarı olan Puşkin’in yaşadığı ev. Ev şu an Puşkin Müzesi olarak ziyaretçileri beklemekte. Biraz daha eğlence isterseniz Cronograf isimli uluslararası belgesel film festivaline giderek tatilinize farklı bir deneyim katabilirsiniz.
 

1
Teknoloji

Tatile Çıkmadan Önce Almanız Gereken Teknolojik Aletler

Dünyanın salgın hastalıkla sınandığı bugünlerde herkes tatil hayalleriyle biraz olsun rahatlamaya çalışıyor. Kısıtlamalar sona erdiğinde…

Devamını Oku
Vize başvurusu-0
Tips

Vize Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vize demek biraz uğraşmak, evrak hazırlamak ve yolculuk için hazırlık yapmak demektir. Evrakları titizlikle ve gerektiği şekilde hazırlamak ise her…

Devamını Oku
5 Adımda İyi Alışkanlıklar Edinin
İyi Yaşam

5 Adımda İyi Alışkanlıklar Edinin

Alışkanlıklardan söz edildiğinde insanın aklına genellikle kötü olanlar gelir. Alkol, kumar, tembellik… Bunun temelinde iyi özelliklerimizin doğuştan…

Devamını Oku