Kültür Seyahat

18 Eylül 2022
Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2023

Kumlu plajları, yel değirmenleri ve üzüm bağları ile bilinen Türkiye'nin üçüncü büyük adası olan Bozcaada Çanakkale’ye bağlı bir adadır. Burada hiç köy yoktur ve bu özelliği bakımından Türkiye’de tektir. Üzüm ve şarap üreticiliğiyle, plajlarıyla ve rüzgar gülleriyle kendine has bir cennettir Bozcaada. Eylül ayında ayrı bir tadı olan adayı hiç vakit kaybetmeden ziyaret etmelisiniz.

Bozcaada-1.jpg

Ne zaman gidilir?

Elbette, nereye giderseniz gidin, aynı yeri farklı mevsimlerde görmek size birbirinden farklı duygular yaşatacaktır. Fakat Bozcaada’ya yaz aylarında, özellikle temmuz ve ağustos aylarında giderseniz büyük bir kalabalıkla karşılaşacaksınız. Herkes Bozcaada’yı yazın ziyaret etmenin daha güzel olacağını ve oradaki ziyaretlerinden daha zevk alacağını düşünerek Bozcaada’ya yaz aylarında gitmeyi tercih ediyor. Fakat belirtildiği gibi, yazın Bozcaada dört bir yandan gelen yerli ve yabancı turistlerle dolup taşıyor. Bu beraberinde konaklama sorununu da getiriyor çünkü oteller neredeyse full kapasite ile dolu. Çok kalabalık olmasından dolayı otopark sorunu da çekebilir veya oturmak istediğiniz bir kafeye veya restorana oturma şansı da bulamayabilirsiniz. Bunlar gibi ufak aksaklıkların tatilinizi etkilemeyeceğini düşünüyorsanız, Bozcaada kesinlikle yaz aylarında da ziyaret edilmeli. Hatta ağustos ayında gidip Bozcaada Caz Festivali’ne de uğrayabilirsiniz. Yaz ayları dedik ama bu ayların içine haziranı katmadık çünkü haziran aylarında deniz suyu çok soğuk. Belki de bundandır ki haziran ayları o kadar kalabalık olmuyor.

Ama bize sorarsanız, Bozcaada'yı ziyaret etmek için en güzel aylar eylül-ekim. Hem okullar açıldığı için kalabalık epey dağılmış oluyor hem de hala deniz sıcaklığı yeterince iyi. Daha ne olsun? 

Bozcaada Görülecek Yerler

Bozcaada Kalesi

Bu kale, yapıldığı dönemde dışarıdan gelen tehlikelerden korunmak amacıyla yapılmıştır fakat ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı bilinmiyor. Kale, Venedikliler, Cenevizliler ve Fenikeliler tarafından kullanılmıştır. Şu anki halini ise 1455’de bulunan kalıntılar üzerine tekrar inşaat edilmesinden almıştır. Günümüzde kalenin içi boş durumda ve burada genellikle konserler veriliyor. Şimdi kalenin içinde bir de çay bahçesi bulunuyor.

Bozcaada-7

Bozcaada Müzesi

Bozcaada’nın tarihini yakınmak tanımak isterseniz Bozcaada Müzesi’ni ziyaret etmekte fayda var. M.Hakan Gürüney’ın kendi çabalarıyla ve halkın da ona desteğiyle kurulmuş bir müze. Müzede Bozcaada’nın eski fotoğrafları, Çanakkale Savaşı’ndan kalan belgeler ve kullanılan malzemeler, Osmanlı döneminden kalan nesneler, denizcilere ve kaptanlara ait eşyalar, 1925-1965 yıllarında adadaki esnaflara ait canlandırmalar ve önceleri şarapçılıkta sayısız alet bulunuyor. Bu müze 2013 yılında Yunan kültürünü Yunanistan dışında en iyi şekilde tanıttığı için UNESCO’dan bir ödül almıştır.

Rüzgâr Gülleri

Bozcaada rüzgâr gülleri ile de meşhur. Özellikle gün batımını seyretmek için adadaki en güzel yerlerden biri. Buraya minibüslerle ulaşmak mümkün. Yanınıza alacağınız bir Bozcaada şarabıyla gün batımını seyredebilirsiniz.

Bozcaada-3

Plajlar ve Koylar

Ayazma Plajı

Burası yumuşak ve beyaz kumları nedeni ile adanın en popüler plajıdır. Dolayısıyla burası diğer plaj ve koylara göre daha kalabalık ama denizinin maviliği size etrafınızdaki kalabalığı unutturacak cinsten. Buraya ulaşım düzenli olarak yapılan minibüs seferleri ile oluyor ama isterseniz şahsi aracınızla gidebiliyorsunuz. Üstelik park ücreti de alınmıyor. Plajın etrafında restoranlar ve kafeler de bulunuyor. Böylece plajdan uzaklaşmadan karnınızı doyurabilirsiniz.

Habbele Plajı

Burası Ayazma’ya göre daha sakin bir plaj. Denizi ise hem taşlı hem de kumlu o yüzden ayaklarınıza dikkat edin. Buraya Ayazma gibi minibüsle gelebiliyorsunuz. Etrafında işletmeler de bulunuyor.

Akvaryum Koyu

Cam gibi berrak bir denizle karşılıyor sizi bu koy. Burada genellikle tekne gezintileri ve deniz canlılarını daha yakından görebilmek için şnorkelle dalış yapılıyor. Burası özellikle yaz aylarında çok kalabalık bu yüzden deniz canlılarından çok insan görmeniz olası.

Bozcaada-4

Sulubahçe Koyu

Ayazma Plajı ve Habbele Plajı’nın ortasında bulunan bir koydur. Fakat burada işletme bulunmadığı için, diğer plajlara yakın olsa bile, çok fazla tercih edilmez. Ayazma’ya gelmiş olanların günübirlik olarak girip uğradığı bir yerdir.

Tuzburnu Koyu

Tuzburnu Deniz Feneri’ne oldukça yakın bulunan koy ada merkezine yürüyüşle yaklaşık olarak 1 saat uzaklıkta kalıyor. Koyda yürüyüş yaparken belki deniz fenerine uğrayıp fotoğraf da çekinebilirsiniz.

Yapılacak Aktiviteler

Bir şarap ve üzüm adası olan Bozcaada’da yapabileceğiniz aktiviteler arasında elbette ki bağbozumu turları olabilir. Genellikle 2 saat süren bağbozumu turlarında her tur başka bir kişinin bağına gidiliyor. Daha sonra gittiğiniz bağın hangi tür üzüm olduğu ve üzümlerin nasıl toplanması gerektiği ile alakalı bilgileri aldıktan sonra size verilen sepetlerle beraber şarap yapımı için üzüm toplamaya başlıyorsunuz. Oldukça eğlenceli bir aktivite ve her yerde bu tecrübeyi tadamayacağınıza eminiz.

Bozcaada-5

Aynı zamanda Türkiye’de sadece Bozcaada’da bulunan meşhur Bağ Yolu’nda yürüyebilirsiniz. Bu yolda adada yetiştirilen tüm üzümleri görmek mümkün. Sulubahçe Koyu’nda bulunan Bağ Yolu 1 kilometre uzunluğunda ve dört bir yanınız yalnızca adaya özgü veya adada yetişen üzümlerle çevrili. Burada yürümek için en ideal zaman tabii ki de eylül ayı.

Üzüm bağlarının yanında plajlarıyla da öne çıkan yerde, yüzmek dışında tekne turlarına katılabilirsiniz. İsterseniz diğer insanlarla grup halinde gidebilir isterseniz kendiniz bir tekne kiralayabilirsiniz. Kendi imkânlarınızla gittiğiniz bir tekne ile gittiğiniz yerlerde dalış da yapabilirsiniz. Deniz canlısı çeşitliliğin fazla olduğu yerde ve denizin de çok derin olmamasından dolayı dalış yapmak mümkün. Burada görebileceğiniz bazı deniz canlıları arasında ahtapot, lapos, deniz tavşanı, şakayık ve bazı kabuklu canlılar var. Ayrıca denizde kitesurfing de yapabilirsiniz. Dalış için herhangi bir okul olmamasında rağmen kitesurf için okullar bulunuyor.

Engelsiz Müzeler-0
Kültür Seyahat

Türkiye’den 5 "Erişilebilir" Müze

Ülkemizde özellikle 2000’li yıllardan bu yana “engel tanımayan” pek çok sosyal sorumluluk projesine imza atılıyor. Bunların başında da bir eğitim ve…

Devamını Oku
Bozcaada'nın Saklı Güzellikleri (0)
Kültür Seyahat

Bozcaada'nın Saklı Güzellikleri

Duru güzelliği ve zengin geçmişiyle, şehrin insanı boğan yoğunluğundan kaçılacak eşsiz bir kaçamak noktası olmasıyla kendini bize sevdiriyor Bozcaada.

Devamını Oku
Trilye-0
Kültür Seyahat

Klişelerden Sıkılanlara: Alternatif Bahar Rotaları

Bahar bizim gibi gezginler için yepyeni keşiflere gebe, heyecan verici günlerin başlangıcı anlamına geliyor. Siz de o bilindik destinasyon…

Devamını Oku