Kültür Seyahat

21 Şubat 2024

İskandinav ülkeleri arasında doğal güzellikleri kadar refah seviyesi ile de öne çıkan ülkelerden Finlandiya, tatil için kuzeyi tercih edenlere unutulmaz anlar vadediyor. Finlandiya öyle bir ülke ki Birleşmiş Milletlerin Dünya Mutluluk Raporu'nda üst üste 6. kez dünyanın en mutlu ülkesi seçilmiş. Bu da onu güzelliği kadar dikkatleri üstüne çeken başka bir özelliği. 

Finlandiya Mutlu İnsanlar-1

Finlandiya Neden Dünyanın En Mutlu Ülkesi?

Finlandiya’nın dünyanın en huzurlu ülkelerinden biri olmasının altında pek çok sebep bulunuyor. Bunlardan en önemlisi ise güçlü sosyal devlet yapısına sahip olması. Yani eğitimden sağlığa, sanayiden ticarete kadar pek çok alanda aktif ve güçlü bir ülke. Sağlık için istenen ücret ya yok ya da yok denecek kadar az. İnsanlar hayatlarının güvence altında olduğunu hissettiklerinde ise daha mutlu ve yaşama daha bağlı oluyorlar.

Ülkenin eğitime verdiği önem de listenin ilk sıralarında. Finlandiya’da eğitim hem ücretsiz hem de zorunlu. Finlerin dünyanın en köklü ve iyi eğitim sistemlerinden birine sahip olduğu da bilinmektedir. Finlandiya’nın doğaya olan saygısı, ilgisi ise başka bir boyut. Ülkenin %70’i ormanlarla kaplı. Burada yaşayan insanlar doğada vakit geçirmeyi çok severler. Bu da doğal olarak onların ruh sağlığına iyi gelmektedir. 

Ülkedeki fırsat eşitliğinden de bahsetmek gerek. Finler kadın erkek eğitim gibi konularda fırsat eşitliğine inanan ve bunu hiçbir şekilde fire vermeden uygulayan ülkelerin başında gelir. Her sektörde istihdamlar eşit düzeyde ve adildir. Bu da Finlerin daha mutlu ve refah içerisinde yaşayabilmelerinin en temel garantörlerinden bir tanesidir. 

Bu kadar refah dolu bir ülkede insanlar işe de daha az vakit ayırıyorlar. Yani insanların bolca boş vakitleri oluyor. Doğal olarak bu da ailelerine daha fazla vakit ayırabildikleri anlamına geliyor. İnsanlar aileleri ve arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçirdikçe daha iyi bir motivasyonla hayata sarılıyorlar.

Yavaş Yaşam Tarzı: Finlandiya'da insanlar işe daha az saat ayırır ve daha fazla boş vakitleri vardır. Bu da onların aileleriyle ve arkadaşlarıyla daha fazla zaman geçirmelerine ve hobilerine zaman ayırmalarına imkân verir.

Finlandiya Mutlu İnsanlar-6

Finlandiya'da Yapılacak Aktiviteler

Finlandiya hem şehirleri hem ormanları hem gölleri hem kuzey ışıkları ile adeta bir masalı yaşamanıza olanak tanır. Finlandiya’da yapabileceğiniz pek çok şey var. Bunların çoğu doğa ile bağlantılı. Bunların başında elbette kuzey ışıklarını görmek geliyor. Ülkenin Lapland adlı bölgesi, kuzey ışıklarını gözlemlemek için en doğru yer. Finlandiya’da bir diğer eğlenceli aktivite Ren geyiği veya husky safarisine katılmak. Oldukça heyecanlı anlar yaşayacağını bu safari daha önce deneyimlediğiniz hiçbir şeye benzemeyecek emin olabilirsiniz.

Ülkede doğa yürüyüşleri yapmak için pek çok alan ve fırsat var. Finlandiya’da doğa koruma alanı ve milli parklar bulunuyor. Üstelik bunların sayısı epey fazla. Buralarda doğa yürüyüşü yapabileceğiniz gibi bisikletle keşfe de çıkabilirsiniz. Finlandiya balıkçı bir ülke olduğundan balık tutmak için daha iyi bir ülke bulamazsınız. Ülkede binlerce göl ve nehir var. Buralarda pek çok türde balık görmek mümkün. Siz de balık tutmayı sevenlerdenseniz bu fırsatı kaçırmamalısınız. 

Finlandiya Mutlu İnsanlar-4

Kış sporları için daha iyi bir yer düşünülemez herhalde. Finlandiya hem kayak hem snowboard için kusursuz parkurlara sahip. Bu sporları yapabilmek için ülkedeki kayak merkezi ve pistlere uğrayabilirsiniz.

Finlandiya’da Görülmesi Gereken Şehirler

Ülkede aktivite adına pek çok olanak mevcut. Ancak ülkenin birbirinden güzel şehir ve kasabalarını görmeden dönmek de olmaz. Öncelikle Helsinki’yi keşfetmekle turunuza başlayabilirsiniz. Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Ateneum Sanat Müzesi, Suomenlinna Deniz Kalesi ve Helsinki Katedrali’ni ziyaret edebilirsiniz. Buralar ülkenin milli değerleri olduğundan ilgi çekicidir. 

Finlandiya Mutlu İnsanlar-5

Bir diğer ziyaret edilmesi gereken yer Turku bölgesidir. Turku, ülkenin en eski ve köklü şehirlerinden bir tanesi. Turku’da tarihi Turku Kalesi’ni ziyaret edebilir, Luostarinmäki El Sanatları Müzesi’nde geçmişten günümüze ülkeye özgü el sanatları örneklerini inceleyebilirsiniz. 

Finlandiya’nın üçüncü büyük şehri olan Tampere'de ise eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Tampere'de Pyynikki Gözlem Kulesi, Särkänniemi Eğlence Parkı gibi pek çok cezbedici yer bulunuyor. 

Finlandiya Mutlu İnsanlar-2

Finlandiya’ya gelmişken buranın kültürüne özgü saunayı da denemenizi öneriyoruz. Saunanın tadı böylesi bir kış ülkesinde çok daha keyifli oluyor o bir kesin. Ülkenin neredeyse her şehrinde bu meşhur saunaları görebilirsiniz. Ülkenin mutfağı da oldukça renkli. Başta balık olmak üzere ren geyiği eti, kuzu eti ile pişirilen pek çok yemek bulunuyor. Finlandiya’nın yerel lezzetlerini tatmak için herhangi bir restorana oturmanız yeterli. 

Finlandiya festival anlamında da oldukça hareketlidir. Yıl boyunca pek çok tematik festivaller düzenleniyor. Eğer bir festival zamanına denk getirirseniz mutlaka gitmenizi öneriyoruz. Festival teması ne olursa olsun kuzeyin kendi şahsına münhasır eğlence anlayışını da yakından görme fırsatına erişebilirsiniz. 

Kuzey ülkeleri arasında her daim popüler olmayı başaran Finlandiya’da dolu dolu bir tatil yapabilirsiniz. Hem şehirleri hem tarihi ve doğal alanları ile büyüleyici bir tatil deneyimi sunan Finlandiya’nın dünyanın en mutlu ülkesi sıfatını ziyadesiyle hak ettiğini göreceksiniz. 

Finlandiya Beyaz Zambaklar Ülkesi
Kültür Seyahat

Beyaz Zambakların İzinde: Finlandiya

Beyaz Zambaklar Ülkesi Finlandiya'nın doğasının güzelliği ve tertemiz havası yılın hangi döneminde giderseniz gidin kendinizi mutlu ve rahat…

Devamını Oku
Finlandiya Mutlu İnsanlar-0
Kültür Seyahat

Finlandiya: Dünyanın En Mutlu Ülkesi

İskandinav ülkeleri arasında doğal güzellikleri kadar refah seviyesi ile de öne çıkan ülkelerden Finlandiya, tatil için kuzeyi tercih edenlere…

Devamını Oku
Finlandiya Mutlu İnsanlar-0
Kültür Seyahat

Finlandiya: Dünyanın En Mutlu Ülkesi

İskandinav ülkeleri arasında doğal güzellikleri kadar refah seviyesi ile de öne çıkan ülkelerden Finlandiya, tatil için kuzeyi tercih edenlere…

Devamını Oku