Kültür Seyahat

12 Mart 2024

Avrupa Birliği'nin (AB) yükseköğretim öğrenci ve personel değişimi olan Erasmus, hem kültürel zenginlikleri deneyimlemek hem de dil becerilerini geliştirmek için çok iyi bir fırsattır. Erasmus programı Avrupa'da lisans ve lisansüstü öğrencilerin bir veya iki dönem başka bir Avrupa üniversitesinde eğitim görmelerine imkân sağlayan son derece işlevsel bir programdır. Yurdumuz öğrencileri Avrupa ülkelerinde üniversite okumanın avantajlarına Erasmus ile sahip olabilirler.

Erasmus programının oldukça faydalı geri dönüşleri oluyor. Ancak elbette bunun bir de mali tarafı bulunuyor. Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesi ve Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) ülkelerinde Erasmus yapmak için kişisel ve eğitimsel kriterlerin yanı sıra maddi anlamda da birtakım yeterliliklerin olması gerekiyor. Bu sayede öğrenci ya da personel değişim için gittiği ülkede kendi maddi özgürlüğü ile kendisini güvenceye alabiliyor. 

Erasmus Ekonomik Ülkeler (1).jpg

Erasmus’a Kimler Katılabilir?

Erasmus programına katılabilmek için bazı ön şartlar bulunuyor. Bunları sıralamak gerekirse:

  • Bir AB üyesi ülke veya AEA ülkesindeki bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olmak
  • Talep edilen dil becerilerine hâkim olmak
  • Finansal anlamda imkânlarının olmasıdır.

Yukarıda saydığımız kriterlere sahip kişiler Erasmus programına başvuruda bulunabilirler. 

Ekonomik Anlamda Erasmus İçin En Uygun Ülkeler

Erasmus’un maddi boyutu öğrencilerin gittikleri ülkede daha konforlu ve rahat bir süreç geçirmeleri adına önemlidir. Erasmus programı adayları bunun için öncesinde birtakım araştırmalar da yapmaktadır. Bu araştırmalar neticesinde insanlar ekonomik anlamda zorlanmayacakları bir seçeneğe yönelmek istemektedir. Bu da gayet doğal bir istektir. Biz de Erasmus yapmak için ekonomik anlamda en avantajlı ülkeleri listelemek istedik. İşte Erasmus yapmak için en ucuz ülkeler:

Polonya

Polonya, Erasmus öğrencilerinin en çok tercih ettiği ülkelerden bir tanesi. Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ve elbette eğitim kalitesinin standartların üzerinde oluşu bu ülkeyi cazip kılıyor. Polonya’da yaşam maliyeti ayda yaklaşık 600-800€ denk gelmekte. Konaklama ücreti ise ortalama 200-400€ arasında değişmektedir. Ulaşım 50-100€, yiyecek içecek yaklaşık 200-300€ gibi bir rakam tekabül etmektedir. Ortalama olarak hesaplandığında Polonya diğer ülkelere göre ekonomik standartları iyi olan ülkelerden bir tanesidir. 

Macaristan

Orta Avrupa’nın en ihtişamlı ve kültürel anlamda zenginlikleri olan ülkelerden Macaristan da Erasmus programı için ideal lokasyonlardan bir tanesi. Yaşam maliyetine bakıldığında ayda ortalama 600 ila 800€ arasında bir gider söz konusu oluyor. Konaklama, 200-400€, ulaşım 30-50€ ve gıda tüketimi, diğer ihtiyaçlar yaklaşık 200-300€ denk geliyor. Macaristan da Erasmus için araştırılması gerektiğini düşündüğümüz ülkelerden.

Erasmus Ekonomik Ülkeler (2)

Çekya

Bir diğer Orta Avrupa ülkesi olan Çekya dünyanın pek çok yerinden Erasmus programı ile öğrenci kabul ediyor. Çekya'da ekonomik standartlara baktığımızda da oldukça uygun bir tablo karşımıza çıkıyor. Ortalama yaşam maliyeti 700-900€ arasında değişirken konaklama 250-450€, ulaşım 30-50€, gıda ve diğer tüketim giderleri ise yaklaşık 250-350€ civarında görülüyor. 

Romanya

Avrupa kıtasının doğusunda, Karadeniz’e kıyısı olan Romanya zengin kültürel çeşitliliği ile dikkat çeken bir ülke. Erasmus programı için en çok tercih edilen ülkelerden bir tanesi olan Romanya’da ekonomik tablo ise şu şekilde; yaşam maliyeti aylık ortalama 500-700€ civarında olurken konaklama giderleri ise 150-300€ civarı bir rakama denk gelmektedir. Romanya’da ulaşım gideri ayda ortalama 20-40€ bandında olurken gıda ve diğer tüketim ihtiyaçları yaklaşık 150-250€ civarında seyreder. 

Bulgaristan

En popüler Balkan ülkelerinden bir tanesi olan ve bize de sınır komşusu olan Bulgaristan Erasmus programı için öğrenci kabul eden ülkeler arasında. Bulgaristan’daki ekonomik yaşam standartlarına baktığımızda aylık ortalama maliyet 400-600€ arasında değişmektedir. Konaklama giderleri yine ortalama olarak ayda 100-250€ civarında iken ulaşım 20€, gıda ve diğer temel ihtiyaçlar 150-200€ arasında seyretmektedir. 

Letonya

Baltık Denizi kıyısında Estonya ile Litvanya arasında yer alan Letonya bir Doğu Avrupa ülkesidir. Kültürel mirasları ve doğal güzellikleri ile kendisine hayran bırakan ülkelerden biri olan Letonya da ekonomik anlamda öğrencilerin çok zora girmeyeceği bir yer olarak görülebilir. Aylık yaşam maliyeti ortalama 500-700€ gibi bir rakama tekabül etmekte olup konaklama aylık 150-300€ ve ulaşım da 20-40€ gibi bir maliyet çıkartmaktadır. Temek gıda ve yiyecek giderleri ise ayda ortalama 150-250€ gibi bir rakama denk gelmektedir. 

Erasmus Ekonomik Ülkeler (3)

Litvanya

Kuzey Avrupa'da bulunan üç Baltık devletinden biri konumundaki Litvanya’da yaşam öğrenciler için oldukça makul denebilir. Aylık ortalama yaşam maliyetinin 500-700€ civarı seyrettiği Litvanya’da konaklama giderleri 150-300€, ulaşım 20-40€ ve temel ihtiyaçlar 150-250€ gibi bir rakama karşılık geliyor. 

Estonya

Kuzeydoğu Avrupa'da yer alan Estonya yine Erasmus tercihlerinde öne çıkan ülkelerden bir tanesi. Ekonomik standartlarının diğer ülkelere oranla bir tık daha yüksek olduğu ülkede yaşam maliyeti ortalama aylık 600-800€ civarında seyrediyor. Konaklama giderleri aylık 200-400€, ulaşım giderleri 200-300€ ve temel gıda ihtiyaçları 200-300€ civarında bir tablo ortaya çıkartıyor. 

Hırvatistan

1991 yılında Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan eden ve bugün Erasmus öğrencilerinin de sıklıkla tercih ettiği ülkelerden bir tanesi olan Hırvatistan’da ortalama yaşam maliyeti aylık 700-900€ civarında. Konaklama aylık 250-450€ bandında ilen ulaşım aylık 40-60€ ve yiyecek giderleri 250-350€ arasında görülüyor. 

Portekiz

Atlas Okyanusu ile çevrelenmiş ve doğal güzellikler ile insanları büyüleyen ülkelerden Portekiz’de aylık ortalama yaşam maliyeti 700-900€ gibi bir rakama denk geliyor. Konaklama giderleri için yine aylık ortalama 250-450€ gibi bir rakam karşımıza çıkarken ulaşım giderleri aylık 30-50€ ve temel gıda ihtiyaçları da 200-300€ civarında seyrediyor. 

Budapeşte-0
Kültür Seyahat

Euro Kullanmayan Ekonomik Yurtdışı Ülkeleri

Değişen kurlara aldırış etmeden yurt dışı seyahatinizi planlamak ister misiniz? Birazdan bahsedeceğimiz ülkeler Euro yerine kendi paralarını…

Devamını Oku
Budapeşte-0
Kültür Seyahat

Euro Kullanmayan Ekonomik Yurtdışı Ülkeleri

Değişen kurlara aldırış etmeden yurt dışı seyahatinizi planlamak ister misiniz? Birazdan bahsedeceğimiz ülkeler Euro yerine kendi paralarını…

Devamını Oku
Erasmus Ekonomik Ülkeler (0)
Kültür Seyahat

Erasmus Yapmak İçin En Ucuz 10 Ülke

Erasmus programı, dünyadaki kültürel zenginlikleri deneyimlemek ve dil öğrenmek için en iyi yöntemlerden biri. Peki Erasmus'u düşük maliyetlerle…

Devamını Oku