Kültür Seyahat

8 Eylül 2024

Köprüler sadece iki yakayı birbirine bağlamak için kurulan yapılar değildir. Geçmişten günümüze baktığımızda aslında köprülerin aynı zamanda tarihe ayna tutan önemli değerler olduğunu görmek mümkün. Dünyanın pek çok ülkesinde tarihiyle güzelliğiyle görkemli görünüşüyle insanların ilgisini çeken pek çok köprüden söz edebiliriz. Biz de bu yazımızda hem estetik görünümü hem de tarihe ayna tutan yönüyle dünyanın en güzel köprülerini listelemek istedik.

Szechenyi Köprüsü (Macaristan)

Budapeşte’nin muhteşem manzarasına sahne olan bu köprü “Lanchid Köprüsü” olarak da biliniyor. 1840 senesinde yapılan bu köprü İngiliz Mimar William Tierney’in ortaya koyduğu önemli yapılardan bir tanesidir. Budapeşte’nin tarihinde de önemli bir yer tutan diğer adıyla Zincir Köprüsü, görenleri kendisine hayran bıkacak nitelikte. 

Szechenyi

Rialto Köprüsü (İtalya)

Avrupa’nın en canlı, en eğlenceli ülkelerinden bir tanesi olan İtalya’da da tüm görkemiyle uzanan bir köprü mevcut. Rialto Köprüsü dünyanın en güzel 15 köprüsünden biri olarak sayılıyor. Venedik’in kalbinde yer alan köprü şehrin büyüleyici, romantik manzarasını da ayaklar altına seriyor. Köprünün en önemli özelliklerinden biri San Marco ile San Polo bölgelerini birbirine bağlamasıdır. Köprünün yapımı ise 12. yüzyıla dayanıyor. İlerleyen süreçte şehrin kalabalıklaşmasıyla beraber köprüde genişletme çalışmaları yapılmış ancak ana hat ve görünümüne müdahale edilmemiş. 

Rialto

Brooklyn Köprüsü (Amerika Birleşik Devletleri)

Dünyanın en güzel ve görkemli köprülerinden biri olarak gösterilen Brooklyn Köprüsü, ABD’nin New York şehrinde bulunuyor. Brooklyn ile Manhattan’ı birbirine bağlayan köprü pek çok film ve diziye de konu olmuştur. Yapımına 3 Ocak 1870 senesinde başlanmış ve 13 senelik bir çalışma ile tamamlanmıştır. Amerika’nın en yüksek tarihi yapılarından bir tanesi olan köprü Amerika ziyaretinde turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. 

Brooklyn

Charles Köprüsü (Çek Cumhuriyeti)

Orta Avrupa’nın en mistik ve tarihi ile en dikkate değer ülkelerinden bir tanesi olan Çekya yani Çek Cumhuriyeti’nde yine muazzam bir manzaraya sahip Charles Köprüsü bulunuyor. Prag’da bulunan bu tarihi eserin yapımı 1357 ile 1400 yılları arasında olmuş. Uzunluğu 516 metre olan köprünün genişliği ise 10 metredir. Köprünün üzerindeki heykeller dikkat çekicidir. Yayalara açık bir köprü olduğundan turistler köprüde bol bol fotoğraf çekebilmektedir. 

Tower Bridge (İngiltere)

Tarihi yapılar söz konusu olduğunda elbette Avrupa’da ilk akla gelen ülkelerden bir tanesi İngiltere. İngiltere’de bulunan Tower Bridge, “Kule Köprü” olarak da bilinen bir yapı. 8 yıl yapımı süren köprü 1894 yılında kullanıma açılmış. Hem yayaların hem de araçların kullanımına açık bir köprüdür. Uzunluğu ise 283 metredir. Köprüde “Exhibition” adı verilen dikkat çekici cam zemin koridorlara sahip bir sergi de yer alır. Turistler bu sergiye oldukça büyük ilgi gösterir. Sergide Victoria dönemine ait pek çok eseri görmek mümkündür. 

Boğaziçi Köprüsü (Türkiye)

Adı yakın zamanda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilen Boğaziçi Köprüsü, sadece İstanbul’un değil Avrupa’nın da önemli simge yapılarından bir tanesi. 1973 senesinde, Cumhuriyetin 50. yılına özel olarak yaptırılan köprü tam 1560 metre uzunluğunda. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü hizmete açılana kadar iki kıtayı birleştirme özelliğindeki tek köprüydü. Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan köprüden gün içerisinde 200 bin civarında araç geçiyor. Şehir trafiğinin en önemli akış noktalarından bir tanesi olan köprü muhteşem deniz manzarası ile turistik anlamda da önemli bir değer olarak öne çıkıyor.

Boğaziçi

Mostar Köprüsü (Bosna Hersek)

Bosna-Hersek içerisinde yer alan Mostar Köprüsü, 2005 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir. Neretva Nehri’nin üstünde yer alan köprü ülke tarihi açısından da önemli bir yerde konumlanıyor. 24 metre yükseklik ve 30 metre uzunluğa sahiptir. Yüzyıllar boyunca halk tarafından kullanılan bu köprü iki kıyı arasını birleştirerek önemli bir insan trafiğine hizmet ediyor. Köprünün “kardeşlik simgesi” olarak da anıldığını belirtmek gerekir.

Vasco Da Gama Köprüsü (Portekiz)

Lizbon’da yer alan Vasco Da Gama Köprüsü 17 kilometreye uzanan, Portekiz’in en önemli yapılarından bir tanesi. Ülkenin kuzey ve güney kesimlerindeki geçişi sağlıyor. 1998 Lizbon Dünya Fuarı’nda açılan köprü, Avrupa’nın da en uzun olma köprüsü özelliğine sahip. Yapımına 1995 senesinde başlanmış olan köprünün yapımında 3.300 işçi çalışmış. Portekizli Kâşif Vasco Da Gama’nın adını taşıyan köprü 6 şeritlidir. Ancak sadece araç trafiğine açıktır. 

Vasco Da Gama

Nanpu Köprüsü (Çin)

Şangay’da bulunan Nanpu Köprüsü’nün yapımı 1988 senesinde başlamış ve 1991 yılında tamamlanmıştır. Kablo askılı, ilk çelik ve beton kompozit kirişli köprü ülkenin en önemli yapılarından ve geçiş noktalarından bir tanesi. Köprünün uzunluğu 8346 metreye uzanıyor. Görünüş itibarıyla ise oldukça mistik bir manzara sunuyor. Çünkü köprünün bir ejderhanın Huangpu Nehri üzerine uzanıyormuş gibi bir görüntüsü mevcut. Dolayısıyla bu da turistlerin oldukça ilgisini çeken bir detay. 

Erasmusbrug Köprüsü (Hollanda)

1996 yılında hizmete açılan Erasmusbrug Köprüsü, Rotterdam şehrinde uzanıyor. Ben Van Berkel tarafından tasarlanmış olan köprü mühendislik harikası olarak görülüyor. İlk olarak 1990 senesinin Eylül ayında taslakları çıkarılan köprü inşa edildiğinden beri Hollanda’nın en önemli simge yapılarından bir tanesi haline gelmiş. 880 metreye uzanan köprünün yüksekliği ise 139 metredir. Hem gece hem de gündüz kendisine has özel bir manzara ortaya çıkaran köprü postmodern tarzda inşa edilmiş. 

Banpo Köprüsü (Güney Kore)

Tüm ihtişamı ile gözler önüne serilen Banpo Köprüsü iki katmanlı trafik oluşturan Jamsu Köprüsü üzerine inşa edilmiş hayli ilginç bir köprü. Burasının en önemli özelliği ise dünyaca ünlü Ay Gökkuşağı Çeşmesi’ne ev sahipliği yapması. Köprünün her iki yanını da hesaba katmak gerekirse uzunluk 1.140 metre civarında. Ancak çeşmelerden gelen su köprünün kenarlarına 40 metreden fazla olacak şekilde saçılıyor. Çeşmenin kontrolü ise bir elektronik sistemle sağlanıyor. Köprüdeki LED ışıklar gökkuşağı renklerini gözler önüne seriyor. Köprüde günün belirli saatlerinde su gösterileri de yapılıyor. 

Çekya'nın En Güzel 3 Şehri-0
Kültür Seyahat

Çekya'nın En Güzel 3 Şehri

Çekya'nın en güzel 3 şehri olan Prag, Brno ve Český Krumlov'u keşfedin. Tarihi ve kültürel zenginliklerle dolu bu şehirlerde unutulmaz bir…

Devamını Oku
Çekya'nın En Güzel 3 Şehri-0
Kültür Seyahat

Çekya'nın En Güzel 3 Şehri

Çekya'nın en güzel 3 şehri olan Prag, Brno ve Český Krumlov'u keşfedin. Tarihi ve kültürel zenginliklerle dolu bu şehirlerde unutulmaz bir…

Devamını Oku
Erasmus Ekonomik Ülkeler (0)
Kültür Seyahat

Erasmus Yapmak İçin En Ucuz 10 Ülke

Erasmus programı, dünyadaki kültürel zenginlikleri deneyimlemek ve dil öğrenmek için en iyi yöntemlerden biri. Peki Erasmus'u düşük maliyetlerle…

Devamını Oku