Kültür Seyahat

24 Haziran 2024

Denizi, doğal alanları, tarihi ve insanları ile Akdeniz’in en güzel şehirlerinden bir tanesi olan Mersin her yıl yerli yabancı turistleri adeta mıknatıs gibi kendisine çekiyor. Mersin’de yapılacak pek çok şey, görülecek pek çok yer var. Dolayısıyla bir Mersin seyahati planlıyorsanız mutlaka görmeniz gereken katılmanız gereken aktiviteleri de not almalısınız. Çünkü Mersin’de sadece denize girmek ya da tarihi alanları gezmek yetmez, bununla beraber farklı maceralara atılmak, farklı deneyimler elde etmek de isteyebilirsiniz. Biz de bu yazımızda Akdeniz’in en güzel şehirlerinden Mersin’de nereler görülmeli, neler yapılmalı hepsini tek tek listelemek istedik. 

Kızkalesi 

Mersin-5

Mersin’in en ikonik yapılarından bir tanesi olan Kızkalesi M.Ö. 5. yüzyıldan beri ayakta duruyor. Yapılan araştırmalar neticesinde Kilikya Satrapı Straton tarafından yapıldığı düşünülüyor. Bu kale pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış güçlü bir yapı. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde aktif olarak kullanılmış. Dolayısıyla pek çok efsaneyi de beraberinde taşıyor. Şu anda müze olarak ziyaretçilere açık durumda olan kaleyi Mersin ziyaretinizde görmek isteyebilirsiniz.

Cennet ve Cehennem Obrukları

Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan ve yüzyıllar boyunca yeraltı sularının kireç tabakasını eritmesiyle oluşmuş obruk şehrin en değerli doğal yapılarından bir tanesidir. Cennet obruk derinliği 75 metredir. Ayrıca tabanında 260 metre uzunluğunda bir mağara yer alır. Mağara giriş kısmında ise ufak bir kilise bulunur. Cehennem obruğunun ise derinliği 128 metredir. Cennet ve Cehennem Obruğu Milli Park statüsündeki doğal yapılardır. Obrukları ziyaret etmek isterseniz her gün 08:30 - 18:00 saatleri arasında açık olduğunu belirtelim. 

Soli Pompeiopolis Antik Kenti

Mersin-2

Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan ve MÖ 7. yüzyıla kadar uzanan tarihi ile pek çok araştırmacının dikkatini çekmiş olan Soli Pompeiopolis Antik Kenti Helenistik ve Roma dönemlerinde ticaret merkeziydi. Yapı olarak bir liman kenti olduğundan buradan farklı bölgelere pek çok mal taşınıyordu. Dönemin mimari anlayışını da gözler önüne seren antik kente Mersin merkezden ulaşım oldukça kolaydır. Bu antik kent, Silifke ilçe merkezine de 13 km bir mesafede yer alır.

Anavarza Antik Kenti

Mersin şehir merkezine yaklaşık 120 km mesafede bulunan Anavarza Antik Kenti, Adana Kozan ilçe merkezine de yaklaşık 20 kilometrelik bir mesafededir. Anavarza Antik Kenti geçmişi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Özellikle Bizans ve Roma dönemlerinde önemli bir ticaret merkezi olduğundan bu kentin tarihte önemli bir yeri olduğu söylenebilir. Bu bölgede 19. Yüzyıldan beri kazılar sürekli devam ediyor. Dolayısıyla kazılarda agora, tiyatro, stadyum, hamamlar, kiliseler ve sarnıçlar gibi pek çok önemli bölüm de gün yüzüne çıkarılmış durumda. 

Yumuktepe Höyüğü

Neolitik Çağ'dan günümüze kadar kesintisiz yerleşim görmüş bir höyük olan Yumuktepe Höyüğü, Mersin il merkezine oldukça yakındır. Yapılan çalışmalar neticesinde kentin M.Ö. 9000 yıllarına kadar uzandığı belirlenmiştir ancak tam zamanı bilinmemektedir. Bu höyükte Kalkolitik, Tunç Çağı, Demir Çağı, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine dair izler bulunmuştur. Yıllar süren kazı çalışmalarında tapınaklar, mezarlar, evler çıkarılmış gündelik ev eşyaları, heykeller de bulunmuştur. Höyüğü ziyaret etmek isterseniz her gün 08:30 - 18:00 saatleri arasında ziyarete açık olduğunu belirtelim. Girişte cüzi bir miktar para talep ediliyor. 

Göksu Deltası Kuş Cenneti

Göksu Deltası

400’den fazla kuş türünün yaşadığı Göksu Deltası Kuş Cenneti daha önce belki de hiç görmediğiniz bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Mersin'in Silifke ilçesinde bulunan Göksu Deltası Kuş Cenneti yaklaşık 15.000 hektarlık bir alana sahiptir. Burası göçmen kuşlar için önemli bir konaklama ve beslenme noktasıdır. Delta sadece kuş türleri açısından değil biyolojik çeşitlilik açısından da oldukça zengindir. Ekolojik turizmi açısından son derece hareketli olduğunu söylemek mümkündür. Mersin seyahatinizde Göksu Deltası Kuş Cenneti’ni dilerseniz bireysel dilerseniz tekne turları ile ziyaret edebilirsiniz. 

Anamur Kalesi

13. yüzyılda Karamanoğulları tarafından inşa edilmiş Mersin’in sembol yapılarından bir tanesi olan Anamur Kalesi, şehrin Anamur ilçesinde yer alır. Akdeniz kıyısındaki kayalık bir tepe üzerine kurulmuş olan kale Bizans, Roma, Selçuklu gibi dönemlerden izler taşır. Türkiye’nin en büyük kalelerinden bir tanesi olduğu için yerli, yabancı turistlerin ilgisini çeken bir yapıdır. 39 kulesi, surları ve hendeği ile ihtişamlı bir görünüme sahip olan kaleyi her gün 08:30 - 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

Tarsus Şelalesi

Mersin-4

Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan ve yüksekliği 5 metre olan Tarsus Şelalesi Berdan Çayı'nın kayalıklara dökülmesiyle oluşmuştur. 20 metre genişliğindeki şelalenin çevresi yemyeşil ağaçlar ve bitkilerle kaplıdır. Şelalenin suyu hem berrak hem de serindir. Şelalenin etrafında piknik alanları vardır ve dilerseniz burada dinlenebilir, bir şeyler içebilir ve yiyebilirsiniz. Şelaleye ulaşım ise son derece kolaydır. Tarsus ilçe merkezinden kalkan dolmuş ya da taksilerle binebilirsiniz. Fotoğraf tutkunlarının ise yanlarında mutlaka telefonlarını ya da fotoğraf makinelerini almalarını tavsiye ediyoruz. 

Gilindire Mağarası (Aynalıgöl)

Muhteşem güzelliği ile dikkat çeken Gilindire Mağarası, Mersin'in Aydıncık ilçesinde yer alır. Deniz seviyesinden 50 metre yüksekteki Gilindire Mağarası Sancak Burnu ile Kurtini Deresi arasında bulunur. Giriş ağzı denize bakmakla beraber hem karadan hem de denizden ulaşım mümkündür. Mağaranın içerisinde her türden damla taş oluşumları vardır. Mağaranın içerisinde bulunan muhteşem göl ise 40 metre uzunluğunda, 18-30 metre genişliğinde ve 5-47 metre derinliğindedir. Mağarada yarasa ve bazı küçük canlıların yaşadığını da baştan söylemeliyiz. Mağara her gün 08:30 - 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. 

Resmi Tatiller-2023
İyi Yaşam

2023'ün Resmi Tatilleri

Yeni yılın gelmesiyle birlikte hepimizin oturup hesaplamaya başladığı resmi tatilleri bu sene sizin için derleyip toparladık. Gelin hep beraber 2023…

Devamını Oku
Meanings and Stories of Flags
Tips

Ülkelerin Bayraklarının Anlamı ve Hikayeleri

Türk Bayrağı, 1844’te Abdülmecit döneminde kabul edilmiştir ve 29 Mayıs 1936’da Türkiye Cumhuriyeti ulusal bayrağı olarak kanunlaştırılmıştır.…

Devamını Oku
Kar Temalı Filmler Ana Fotoğraf
İyi Yaşam

Evde Etkinlik Rehberi: Kar Temalı Filmler

Kışı ev sıcağında kucaklamanın en güzel yollarından biri, kar, buz ve tüyler ürpertici maceraların mükemmel karışımını içeren bir film koleksiyonunu…

Devamını Oku