Kültür Seyahat

27 Mayıs 2023

Kendinize seyahat rotası belirlemek mi istiyorsunuz? O halde gideceğiniz ülkenin nüfus oranına bakmanızı öneririz. Çünkü ülkenin nüfusu da refah seviyesiyle paralellik gösteriyor. Tabii bu noktada gitmek istediğiniz ülkenin gelişmişlik oranı da oldukça etkiliyor. Kafanız karışmasın! Sizler için dünyanın en kalabalık ülkelerinden birkaç tanesini derledik. O halde gelin, hep birlikte bu ülkelere göz atalım…

Çin

Herhangi bir ülkenin nüfusu hakkında yorum yapacak olursanız hiç kuşkusuz ki en kalabalık ülke olarak en başta Çin dersiniz. Evet, doğru. Çin, dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Bununla birlikte 1.411 milyarı aşkın nüfusuyla beraber Çin, dünyanın en kalabalık ülkeleri listesinde de ilk sırayı kimseye bırakmıyor. Bu bağlamda ülkenin en kalabalık kentini merak edenler olabilir. Bu noktada Asya kıtasının ve aynı şekilde tüm dünyanın da en önemli ticaret şehirleri arasında yer alan 25,6 milyonluk nüfuslu Şangay, Çin’in en kalabalık kenti olarak nam salıyor.

Üstelik sadece bununla da sınırlı değil! Çin’e bağlı diğer şehirlerinin nüfusları da fazlasıyla yüksek. Öte yandan Çin, yüksek nüfus yoğunluğunun artışının önüne geçmek için çeşitli çalışmalarda bulunmuş. Hatta uzun yıllar boyunca yürürlükte olan tek çocuk politikası da bu çalışmalara örnek gösterilebilir. Bilindiği üzere bu politika, uzun vadede incelenecek olursa yaşlı nüfus oranını artırdığı ve bununla beraber iş gücünde de gözle görülür bir kayıp yaşanmasına neden olduğu için yönetim tarafından durdurulma kararı alındı. Yani şu an dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında yer alan Çin, nüfus artış hızı en düşük olan ülke olarak paralel bir yol seyrediyor.

Çin

Amerika Birleşik Devletleri 

Sıra geldi bir diğer en kalabalık ülkeden bahsetmeye. Bu  noktada Amerika Birleşik Devletleri, 334 milyon kişiye sahip olan nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında üst sıralarda yer alıyor. Bu nüfus yoğunluğu elbette ki Amerika’nın 9.834 milyon kilometrekarelik yüz ölçümüyle de doğru orantılı olacak bir şekilde ilerliyor. Fakat Amerika’da nüfus artışının en önemli sebebi de göç olarak biliniyor.

Öte yandan dünyanın en güçlü ülkeleri arasında da yer alan Amerika Birleşik Devletleri, tüm kıtalardan ve birbirinden farklı milletten insanların  göç ettiği bir yer olarak nam salıyor. Nüfusun da ortalama olarak 45 milyon kadar büyük bir kısmını göçmenler bizzat oluşturuyor. Yani bu sayı da dünya çapındaki göçmen nüfusun yaklaşık %19’unu içinde barındırıyor.

USA

Hindistan

Adından sıkça bahsedilen bir ülkeyi ele alacağız. Bu aşamada Hindistan’ın oldukça kalabalık nüfuslu bir ülke olduğunu biliyoruz. Yaklaşık olarak 1,374 milyar kişilik nüfusuyla birlikte Hindistan, dünyanın en kalabalık ülkeleri adına adeta Çin’le başa baş yarışıyor. Hepimizin de bildiği gibi Hindistan’da kontrolsüz bir nüfus artışı yaşandığı için bu durum hem insanları hem de refah seviyesini önemli ölçüde etkiliyor. Öte yandan ülkede her gün binlerce bebek kontrolsüz bir şekilde doğuyor. Eğer ki bu artış devlet tarafından kontrol altına alınmazsa önümüzdeki yıllarda Hindistan nüfusunun Çin’i geçeceği öngörülüyor.

Peki, bu duruma gelene kadar Hindistan hiçbir şey yapmadı mı? Tabii ki Hindistan devletinin de kendine has uyguladığı politikalar olmuş. Geçmişte nüfus kontrolünü sağlamak adına erkeklerin zorunlu olması kaydıyla kısırlaştırılması yöntemi denenmiş. Fakat halk bu duruma oldukça öfkeli yaklaşınca bu yöntemden hemen vazgeçilmiş. Şu an ne yazık ki ülkenin nüfusu kontrol altında tutmak için herhangi resmi bir politika uygulanmıyor.

India

Nijerya 

Sıradaki kalabalık ülkemiz tıpkı Hindistan gibi günaşırı çoğalıyor. Afrika kıtasının en kalabalık ülkesi olarak diğer ülkeleri alt eden Nijerya, yaklaşık olarak 213 milyon kişilik nüfusuyla dünyada 7. Sırada yerini kimseye kaptırmıyor. Tıpkı Pakistan’da olduğu gibi Nijerya’nın da nüfusunun büyük bir çoğunluğunu genç kesim oluşturuyor. Bu noktada genç nüfusun revaçta olmasının önemli nedenleri var. Bunlara örnek verecek olursak; ülkede ortalama yaşam süresinin diğer yerlere göre düşük olması denilebilir. Bu aşamada Dünya Sağlık Örgütü’nün elde ettiği verilerine göre, Nijerya’da erkekler ortalama olarak 53 yaşına kadar yaşam sürmeye devam ederken kadınların ortama yaşam süresi 56 yıl olarak hesaplanmış.

Nijerya

Bangladeş 

Dünyanın en kalabalık ülkeleri listesinde üst sıralarda yer alan bir diğer yerden bahsedeceğiz. Bu noktada ortalama olarak 165 milyon nüfusa ev sahipliği yapan Bangladeş, son zamanlarda da sürekli nüfus artışı ve Bangladeş’in nüfus yoğunluğu, yüz ölçümüyle kıyaslandığı zaman kilometrekare başına düşen birey sayısının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer almaya devam ediyor. Üstelik sadece bununla da sınırlığı değil. Ülkenin alanı nüfus yoğunluğuyla orantılı bir şekilde ilerlemediği için yoksulluk ve refah seviyesinin düşüklüğü de oldukça önemli etmenlerden bir tanesi. Bir ülkenin nüfus yoğunluğunun fazla olması o ülkenin düşük gelirli ve refah seviyesi düşük bir ülke olduğunu göstermez. Bu bağlamda dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer alan Güney Kore’yi örnek verebiliriz.

Bangladeş

India-2
Kültür Seyahat

Dünyanın En Kalabalık Ülkeleri

Kendinize seyahat rotası belirlemek mi istiyorsunuz? O halde gideceğiniz ülkenin nüfus oranına bakmanızı öneririz. Çünkü ülkenin nüfusu da refah…

Devamını Oku
Planetaryum-0
Kültür Seyahat

En Büyük Astronomi Müzesi: Şangay Planetaryumu

Bugün farklı coğrafyalarda çeşitli planetaryumlar bulunsa da son dönemde en çok ses getiren Şangay Planetaryumu oldu. Onu bu kadar önemli kılan ise…

Devamını Oku
India-2
Kültür Seyahat

Dünyanın En Kalabalık Ülkeleri

Kendinize seyahat rotası belirlemek mi istiyorsunuz? O halde gideceğiniz ülkenin nüfus oranına bakmanızı öneririz. Çünkü ülkenin nüfusu da refah…

Devamını Oku