Kültür Seyahat

25 Mart 2024

Günümüzde oldukça popüler hale gelen organik beslenme bu popülerliğini elbette sağlıklı olmasından dolayı kazanmış durumda. Organik ürünler marketlerde manavlarda artık kendisine sıklıkla yer bulurken sadece organik gıdaların satıldığı organik pazarlar da oldukça revaçta. 

Organik pazarda üreticiler hiçbir şekilde kimyasal, pestisit ya da diğer sentetik içerikler kullanmadan yetiştirdiği ve ürettiği ürünleri halkla sunuyor. Organik pazar bünyesinde taze ot, baharat, peynir, et, ekmek, yumurta gibi ürünler bulmak mümkün. Organik pazarın en çok kurulduğu bölgelerimizden birisi de Ege bölgesi. Ege bölgesinde nerelerde organik pazar var bunları tek te sıralayacağız ancak öncesinde organik ürünlerden bahsetmek gerekir.

Organik pazar Ege-1

Organik Ürünlerin Faydaları

Organik ürünlerin en bilinen faydası geleneksel standartlarda yetiştirilen ürünlere oranla daha besleyici olmasıdır. İçerisinde pestisit ve benzeri içerikler daha az olduğundan bünyeye daha faydalı olduğu söylenmektedir. Organik ürünlerin bir diğer artısı da çevre dostu olmasıdır. Organik tarım bugün dünyanın pek çok ülkesinde yapılıyor. Organik toprak biyolojik çeşitliliği korumakla beraber su tüketimini de en aza indirmeyi hedefliyor. Bu nedenle doğaya ve çevreye daha duyarlı bir üretim tipi demek doğru olacaktır.

Organik pazarlardan alışveriş yaparken ürünlerin sertifikalı olduğundan emin olmak gerekir. Ayrıca organik tarım ile yetiştirilen ürünler geleneksel tarımdaki ürünlere oranla daha pahalı olabilir. Ancak bunda hem sağlık hem çevresel faktörleri göz önünde bulundurmak gerekir. Bugün organik pazarlar sağlıklı ve sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturmanın en makul ve cezbedici yöntemi. Bu pazarlardan alışveriş yapan insanların sayısı günden güne artıyor. Peki, Ege bölgesindeki organik pazar noktaları nerede? Şimdi bunları tek tek sıralayalım.

İzmir'in Organik Pazarları

Konak Kültürpark ve Kadifekale Üretici Satış Alanları 

Alsancak'taki Kültürpark alanında ve Kadifekale'de (Pagos) kurulan Üretici Satış Alanları, açıldıkları günden bu yana İzmirlilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Üretici ile tüketiciyi aracısız olarak buluşturan bu pazarlar, tüm yurttaşların doğal, sağlıklı ve ekonomik gıdaya erişimini sağlamayı hedefliyor. Yerel lezzetlerden kadın emeği el işi ürünlerine kadar geniş bir yelpazede çeşitlilik sunan bu organik pazarlar, cumartesileri Pagos'ta, çarşambaları ise Kültürpark'ta kuruluyor.

Bostanlı ve Balçova Eko Pazar

Satılan her ürünün organik ve sertifikalı olduğu Eko Pazar, İzmir'in en sevilen organik pazarlarından bir tanesi. Atalık tohumla üretilmiş ekmeklerin yoğun ilgi gördüğü pazar, her cuma Bostanlı ve her salı Balçova pazar yerinde kuruluyor. Türkiye’nin ilk sertifikalı organik ürünler pazarı olarak kurulan Eko Pazar, İzmirlilere katkı maddesiz ürünler satın alma imkanı sağlarken hem de organik üretim yapan üreticilere ürünlerini sağlıklı bir ortamda tüketiciye sunma olanağı veriyor.

Bunlar dışında Çeşme, Sığacık, Urla ve Foça'daki organik pazarlar da her ne kadar yazları ziyaretçilerle daha çok dolup taşıyor olsa da tüm sene boyunca ziyaret edebileceğiniz harika alanlar.

Organik pazar Ege-2

Muğla'nın Organik Pazarları

Fethiye Organik Pazar

Muğla’nın güzide ilçesi Fethiye’de organik tarım mahsulü olan pek çok ürünü bulabileceğiniz bir Pazar mevcut. Bu pazarda organik domatesten brokoliye, portakal mandalinadan yoğurt ve peynire kadar aklınıza gelebilecek tüm ürünleri rahatlıkla görebilirsiniz. Salı günleri Fethiye Paspatur Çarşısında kurulan bu Pazar özellikle organik beslenmeyi sevenler için son derece geniş seçenekler sunuyor. 

Bodrum Organik Pazarı

Her cumartesi Bodrum, Kumbahçe Meydanı'nda kurulan organik Pazar taze ürün seçkisi ile göz dolduruyor. Baharatlar, meyveler, sebzeler, şifalı otlar, et ve peynir gibi ürünleri bir arada görebileceğiniz Bodrum’un en keyifli ve renkli pazarı. 

Marmaris Organik Pazarı

Organik ürün anlamında geniş bir yelpazeye sahip olan Marmaris Organik Pazarı da her Perşembe Atatürk Meydanı'nda kuruluyor. Et, yumurta, bakliyat gibi ürünlerin yanı sıra çay, marmelat, reçel, bal pekmez gibi ürünleri de bu pazarda bulabilirsiniz. 

Milas Organik Pazarı

Milas organik pazarı da diğer pazarları aratmayacak çeşitlilikte ürünler sunuyor. Her cumartesi Cumhuriyet Meydanı'nda kurulan pazarda en sağlıklı organik ürünleri bulmak mümkün. Üstelik mevsimine uygun ürünler uygun fiyatlarla da alınabiliyor. Organik meyve, sebze tüketen biriyseniz ve Milas ya da yakınında ikamet ediyorsanız uğramanızda fayda var. 

Aydın'ın Organik Pazarları

Kuşadası Organik Pazarı

Her Salı Kuşadası’nda kurulan bu organik pazar her damak lezzetine hitap ediyor. Elma, armut, çile, kiraz gibi meyvelerden mercimek, nohut, barbunya, fasulye gibi bakliyata kadar geniş bir seçki sizleri bekliyor. Ayrıca taze organik süt ürünleri ve organik bitki çaylarını da bu pazarda bulabilirsiniz. 

Didim Organik Pazarı

Aydın’ın en popüler ilçelerinden bir tanesi olan Didim’de her cumartesi kurulan bir organik Pazar mevcut. Altınkum Meydanı'nda kurulan bu pazarda taze otlardan reçellere, bakliyat ürünlerinden et ve süt ürünlerine kadar ihtiyacınız olan tüm gıdaları bulabilirsiniz.

Söke Organik Pazarı

Söke’nin en meşhur pazarlarından bir tanesi olan bu organik pazar Cumhuriyet Meydanı'nda kuruluyor. Her perşembe en taze ürünlerini insanlara sunan organik tarım tezgahlarında adeta yok yok. Pazarda hem içecek hem de yiyecek anlamında geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. Bakliyattan kuruyemişlere, et ve sütten meyvelere kadar organik tüm ürünleri bir yerde görebilirsiniz.

 

Meanings and Stories of Flags
Tips

Ülkelerin Bayraklarının Anlamı ve Hikayeleri

Türk Bayrağı, 1844’te Abdülmecit döneminde kabul edilmiştir ve 29 Mayıs 1936’da Türkiye Cumhuriyeti ulusal bayrağı olarak kanunlaştırılmıştır.…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

Türkiye'den En Keyifli Kayak Rotaları

Dört mevsimin dolu dolu yaşandığı ülkemizde kış mevsiminin en keyifli aktivitelerinden kayak yapmak kış ve kayak severler için ayrı bir tutkudur.

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

Kaplıca Zamanı: Türkiye'nin En İyi 5 Termal Şehri

Türkiye, doğal termal su kaynağı bakımından zengin bir coğrafya içerisinde yer alır. Jeotermal kuşağı üzerinde yer alması sonucu termal şehirleriyle…

Devamını Oku