Kültür Seyahat

23 Ocak 2022
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

Doğanın işleyişine en yakından ve en iyi şahit olmamızı sağlayan doğa harikaları peribacaları, Türkiye’nin çoğu yerinde olduğu gibi elbette ki Ege’de de var. Manisa, Kula’da bulunan peribacaları volkanik özellikli jeolojik bir yapıya sahip olduğundan şiddetli yağmur, rüzgar ve erozyon gibi faktörlerin etkisiyle oluşmuş doğa harikası eserlerdir. Fakat en etkili olanı yağmur yani su aşınmasıdır.

Türkiye’nin en genç volkanlarının bulunduğu Kula’daki peribacalarının yaklaşık 10 bin yıl önce gerçekleşen son bir volkanik patlamayla meydana geldiği düşünülse de, bu doğal güzellikler aslında volkanik oluşumlar değillerdir. Bölge volkanik bir yapıya sahip olsa bile, Kapadokya peribacalarının aksine, Kuladokya kayaçların aşınmasıyla oluşmuşlardır. Tam olarak ne zaman oluşmaya başlandığı bilinmemesi, bölgeye olan ilgiyi daha fazla yükseltmektedir.

Görsel kaldırıldı.

Belki de, peribacalarının görünümlerinden daha şaşırtıcı olan şey ise, çok uzun süre oluşmaya başlamış olmalarına karşın evrimlerinin halen devam etmesi. Zaman ilerledikçe, doğanın gücüne karşı koyamayan bazı peribacaları yıkılmakta, onların yerine ise yenileri oluşmakta. Bu demektir ki, siz orayı ziyaret etmeye gittiğinizde aslında büyük bir doğa olayına şahitlik edeceksiniz.

Gözlerinizin önünde oluşmaya devam eden peribacaları, siz fark etmeseniz de, bu oluşumların bir parçası olmanızı sağlıyorlar. Bir diğer şaşırtıcı özelliği ise, dünyada iki volkanın birbirlerine en yakın olarak bulunduğu yer. Elbette ki, volkanlar günümüzde aktif değillerdir.

Türkiye’nin tek Jeoparkı olan Kula Peribacaları, 2012 yılında Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiş doğal ve arkeolojik sit alanlarıdır. Korunmaya alınan bu sit alanı 37,5 hektarlık bir bölgeyi kapsar. Kuladokya’nın güzelliği Türkiye sınırlarında kalmakla yetinmemiş ve 2013 yılında UNESCO tarafından Küresel Jeopark Ağı listesine eklenmiştir. 2020 yılında adı değiştirilerek Kula-Salihli Jeoparkı olarak geçen yer, aynı zamanda UNESCO Jeopark Ağı listesinde Türkiye’den listeye alınan tek yer olma özelliğini taşır. 80’den daha fazla konisi bulunan alan, heybeti ve görkemliliği ile neredeyse herkesi büyülüyor. Peribacalarına yakın Sandal Dağı’na doğru gittiğinizde volkan patlamalarından sonra geride kalan kraterleri bile görmek mümkün oluyor. Normalde çok yüksek dağlarda görebileceğiniz bu doğa olayını, kısa bir mesafeyle Kula peribacalarının olduğu yerde görüp, tadını çıkarabilirsiniz.

Görsel kaldırıldı.

Kula Peribacaları, Kapadokya’dan sonra gelen en geniş peribacaları alanına sahip bir yer. “Kuladokya” ismini de buradan alıyor zaten. İzmir-Ankara otobanına yakın olan bölge, Burgaz Köyü yakınlarında yer almakta. Manisa’ya ise yaklaşık olarak 1 saat uzaklıkta. Manisa halkı için en gözde mekanlardan biri olsa da, maalesef Türkiye genelinde pek fazla bilinmiyor. Kapadokya’nın gölgesinde kalmış olan Kuladokya, Ege Bölgesi’nin en önemli alanlarından biri konumunda ve kendine has bir güzelliği sahip; bu nedenden dolayı Kapadokya ile kıyaslanmamalı. Ayrıca, Kula Volkanik Jeoparkı’nda yapılan araştırmalarda ilkel insan ayak izine rastlanmıştır. Bu sebeple, bölgede ilk çağlara ait izler görmek oldukça büyüleyici.

Bu güzelliği ziyaret etmek isteyenler için daha rahat gezilip görülmesi amacıyla birçok yürüyüş alanı da mevcut. Böylece, lav kalıntılarının arasından geçme ve onların oluşturduğu tarihe dokunabilme deneyimini kolayca yaşayabilirsiniz. Özellikle fotoğraf çekmeyi sevenler için uğrak noktalarından biri olan bölgeyi istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz, üstelik ücret ödemeden. Her ay ziyarete açık olan alanı, daha fazla yapılacak aktivite bulunduğu için, yaz aylarında ziyaret etmek Kuladokya’yı görmenin zevkine zevk katabilir.

Görsel kaldırıldı.

Alanda yürüyüş yapmak ve tırmanmak dışında, eğer dilerseniz bölgenin çevresinde kamp yapmak da mümkün. Ancak, kamp yapmak için özel ve ayrı bir tesis ve kamp alanı bulunmuyor. Aynı zamanda, Kuladokya çevresine yakın piknik de yapabilirsiniz fakat, aynı kamp alanında olduğu gibi, piknik alanı da yok. Bu yüzden hem kamp hem de piknik yapmak isteyen kişiler hazırlıklı gitmeliler.

Bölgeye en kolay ulaşım yolu araba yolculuğu ile yapılmakta olduğundan, peribacalarının yakınlarında otopark bulunmakta. Fakat ziyaretçiler için negatif bir faktör var; bölgede tuvalet tesisleri yok. Doğal güzelliğin ve tarihin bir arada olduğu Kuladokya, Türkiye’de mutlaka gezip görülmesi gereken sayılı yerlerden sadece bir tanesi. Eğer Manisa seyahati düşünüyorsanız mutlaka bu doğa eserini kaçırmayın.

0
Kültür Seyahat

"Yanık Ülke" Kula'yı Keşfedelim

Ege Bölgesi’nde “Şehzadeler Şehri” olarak bilinen Manisa, yerli ve yabancı turistler için sıklıkla tercih edilen gözde şehirlerden birisi.  Bu kadar…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

Ege'de Gizli Bir Hazine: Kuladokya

Doğanın işleyişine en yakından ve en iyi şahit olmamızı sağlayan doğa harikaları peribacaları, Türkiye’nin çoğu yerinde olduğu gibi elbette ki Ege’de…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

"Yanık Ülke" Kula'yı Keşfedelim

Ege Bölgesi’nde “Şehzadeler Şehri” olarak bilinen Manisa, yerli ve yabancı turistler için sıklıkla tercih edilen gözde şehirlerden birisi.  Bu kadar…

Devamını Oku