Kültür Seyahat

22 Ocak 2024

Dünyaca ünlü Time Out Dergisi tarafından her sene belirlenen “Dünyanın En Havalı Semtleri” listesinde bizden de bir yer olduğunu biliyor musunuz? Beşiktaş’ın güzelim Bebek ilçesi, Dünyanın En Havalı Semtleri listesinde yer alan tek Türk semti.

Sadece İstanbul’un değil, dünyanın da en sayılı güzel semtleri arasında gösterilen bebek hem tarihi dokusu hem de doğal alanları ile herkesin görmesi gereken bir yer. İster İstanbul’da yaşayın ister günübirlik İstanbul seyahatinde bulunun hiç fark etmez. Eğer Bebek’i yakından görmemişseniz çok şey kaçırıyorsunuz. 

Bebek, Beşiktaş-1

Bebek'in Tarihçesi

Peki Bebek’i bu kadar önemli kılan nedir? Öncelikle Bebek’in tarihine bir bakmak gerekir. Bebek İstanbul’un Boğaziçi bölgesinde yer alan oldukça popüler bir semttir. Onu önemli kılan şeylerden bir tanesi tarihi geçmişi. Çünkü Bizans'a kadar uzanan bir hikâyesi var. Bizans döneminde "Skallai" isimli küçük bir balıkçı köyü olan Bebek'in önemi İstanbul'un keşfinden sonra daha da arttı ve pek çok yeni yapı inşa edildi. Bunlardan en önemlisi hiç şüphesiz hemen herkesin az da olsa bilgi sahibi olduğu Rumeli Hisarı’dır. Burayı her gün sayısız yerli yabancı turist ziyaret eder. 

Osmanlı döneminde ziyadesiyle popülerliği artan Bebek pek çok önemli siyasi figürün de konakladığı yer oldu. Burada pek çok köşk ve yazlıklar bu önemli figürlerin bir zamanlar ikamet ettiği yerlerdi. Örneğin Tevfik Fikret, Bebek’in sembol isimlerinden bir tanesiydi ve Aşiyan’da yaşamını sürdü. Şu anda Aşiyan, bir müze olarak hizmet veriyor.

Cumhuriyet Dönemi'nde ise Bebek’e olan ilgi artmaya devam etti ve burası İstanbul’un en elit ve lüks yaşam alanlarından bir tanesi haline geldi. Buradaki işletmeler çok daha fazla göz önüne gelir oldu. Restoranlar, oteller, bar ve kafeler gezginlerin uğrak noktaları haline geldi. 

Günümüze gelince... Beşiktaş'ın güzelim Bebek semti hem tarihi dokusu hem de hareketli sosyal hayatı nedeniyle popülerliğini koruyor. İstanbul'un en ikonik semti olan Bebek, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilmeye devam ediyor. Times Out Dergisi'nin havalı semtler listesinde adının geçmesi, muhtemelen önümüzdeki yıllarda ününe ün katacaktır.

Bu denli popüler, köklü ve göz önünde olan bir yerde elbette insanlar nereleri gezeceklerini, neleri görmeleri gerektiğini merak ediyor. Özellikle adını sıklıkla duydukları ancak İstanbul’a gelme şansını bulamadıkları için göremedikleri bu yeri keşfetmek isteyenler hemen araştırmalara başlıyor. Biz de ister İstanbullu olun isterseniz bir gezgin ya da turist, Bebek’te mutlaka görmeniz gereken yerleri ve mutlaka yapmanızı önerdiğimiz aktiviteleri listelemek istedik.

Bebek, Beşiktaş-3

Bebek’te Nereler Görülmeli? 

Bebek Sahili

Bebek denilince ilk akla gelen yer elbette o muhteşem sahili oluyor. Bebek sahili demek Boğaz’ın eşsiz manzarası demek. Sırf bu manzarayı görmek için bile şehir dışından her hafta sonu sayısız yerli turist buraya akın ediyor. Bebek sahili boyunca muazzam bir manzara sizleri bekliyor. Dilerseniz burada yürüyüş yapabilir dilerseniz manzaraya karşı bir şeyler yiyebilir, kahvenizi çayınızı yudumlayabilirsiniz. Sahil boyunca pek çok yiyecek, içecek mekânı bulunuyor. Bu sebeple yorulduğunuzda dinlenebileceğiniz ve ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz seçenekleriniz oldukça fazla. 

Bebek Parkı

Bebek sahilini dolaşırken gözünüze takılabilecek ve sahilin hemen dibinde bulunan bu park yeşil alan ihtiyacınızı karşılayacak türden. Yemyeşil ağaç ve çiçeklerin sizi karşıladığı bu yer yerli halkın en çok uğradığı dinlenme yeridir. Bu parkta yürüyüş yapmak, oksijeni içinize çekmek, deniz ve yeşilli buluşturan manzarasının tadını çıkarmak isteyebilirsiniz. Bu parkta aynı zamanda piknik yapmak da serbest. Dilerseniz bir hafta sonu sevdiklerinizle piknik yapmaya gelebilir dilerseniz bisiklet parkurunda bisiklet sürebilirsiniz. 

Aşiyan Müzesi

Aşiyan, Bebek’in en meşhur semtlerinden bir tanesi. Burası aynı zamanda ünlü şair Tevfik Fikret ile birlikte anılır. Hayatının çoğunu burada geçirmiş ve burada vefat etmiştir. Tevfik Fikret evi ve müzesini ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Müzede Tevfik Fikret’in eserleri, hayatına dair özel parçalar bulabilirsiniz.

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı İstanbul’un simge yapılarından bir tanesidir ve Bebek’te bulunur. Bu önemli tarihi yapı 1451-1452 yılları arasında II. Mehmed tarafından yaptırılmış olup yabancı ülkelerin gemi geçişlerini kontrol etmek suretiyle kullanılmıştır. Bu hem Türkiye hem de İstanbul tarihi açısından önemli yapı çevresinde muhteşem bir manzara sizleri bekliyor. Hisarda yürüyüş yaparak bu manzaranın tadını çıkarabilir, müzeleri dolaşabilir ve boğaz manzarası eşliğinde restoranlarında yemek yiyebilirsiniz. 

Bebek, Beşiktaş-2

Bebek’te Neler Yapılmalı?

Bu denli popüler bir semtte elbette sadece gezmek olmaz. Bebek semtinde daha pek çok yapılacak şey var. Örneğin Bebek’te kahvaltı diye bir kavram vardır. İstanbul’un en popüler kahvaltı mekânlarını Bebek’te bulabilirsiniz. Üstelik her bütçeye uygun farklı alternatifler de söz konusu.

Hazır Bebek’e gelmişken alışveriş yapmak isterseniz pek çok lüks mağazayı da burada rahatlıkla bulabilirsiniz. Butiklerden lüks mağazalara kadar pek çok farklı seçeneği değerlendirebilirsiniz. Bebek’te gece hayatının da oldukça renkli olduğunu söylemek gerek. Bebek, İstanbul’un en aktif gece hayatına sahip yerlerinden bir tanesi. Burada her zevke uygun canlı müzik, lounge, bar ve gece kulübü bulunuyor. 

Bebek’te yapabileceğiniz eğlenceli aktivitelerden bir tanesi de tekne turudur. Boğaz’ın manzarasına daha yakından tanık olmak isterseniz bu turlara katılabilirsiniz. Bebek ayrıca bisiklet turu yapmak için de oldukça ideal. Bebek Sahili ve Bebek Parkındaki bisiklet parkurlarında keyifli zaman geçirebilirsiniz. 

Bebek, Beşiktaş-4
İstanbul’un Lezzet Haritası
Yeme İçme

Gastronomi: İstanbul’un Lezzet Haritası

İstanbul’un gastronomi haritasını çıkarmak hiç kolay değil. İmparatorluklara başkentlik yapan İstanbul, her kozmopolit şehir gibi çok farklı…

Devamını Oku
Türk kahvesi.jpg -0
Yeme İçme

Türk Kahvesi En Doğru Nasıl Pişirilir?

Özel sohbetlere eşlik eden ve içilmediği takdirde baş ağrılarına bile neden olan Türk Kahvesi, kahve kültürümüzün en önemli parçalarından biridir.

Devamını Oku
İGA Etkinlik-0
Kültür Seyahat

Temmuz ve Ağustos İGA Etkinlikleri

Açıldığı günden bu yana İstanbul'a yepyeni bir vizyon katmaya devam eden İstanbul Havalimanı, bünyesinde düzenlediği etkinlikleriyle de çok…

Devamını Oku