Kültür Seyahat

10 Ekim 2022

Kapadokya’nın en muhteşem manzarası ve insana huzur veren bir atmosfer vardır Uçhisar’da. Peri bacalarının olduğu yerden 40 metre kadar yükseklikte kalan kayanın eteklerinde olduğu gibi güzelliklerini sergileyen Uçhisar, ziyaretçilerine tam anlamıyla bir görsel şölen sunuyor. İnsanı kendinden geçirecek eşsiz bir günbatımı manzarası, güzelliğiyle ve dudak uçurtan sihri ile Nevşehir iline bağlı olan Uçhisar’ı görmeye giden misafirlerini bekliyor.

Uçhisar-2

Uçhisar’ın Özellikleri

Muhteşem manzarası ile akıllara durgunluk veren Uçhisar, kesinlikle görülmesi gereken yerler arasındaki yerini alıyor. Renkli evleri, tertemiz havası ile gezginlerin listesinde üst sıralarda mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasındaki yerini alan Uçhisar, turizm açısından Kapadokya’nın bir nevi can damarlarından biridir. Nerdeyse bir film sahnesini ve dekorunu andıran Uçhisar, ülkemizde turist akınına uğraması gereken noktalardandır. Dev bir peri bacasının eteklerine ve alt kısımlarına yerleşmiş olan bölge, Güvercinlik Vadisi, Uçhisar Kalesi ve taş evleri ile göz alıcı bir güzelliğe sahiptir. Ayrıca bu büyülü bölge, Kapadokya’nın en yüksek kısmı ve görsel olarak en güzel peri bacalarının görüldüğü nokta olarak biliniyor.

Uçhisar Görülecek Önemli Yerler

Gezginler için Uçhisar’a gelmişken mutlaka görülmesi gereken noktalar vardır. Gelin beraberce, Uçhisar’a kadar gelmişken ziyaret edilecek bölgelere bir göz atalım. Kaleden müzeye, seyirlik tepeden, vadiye, her yer Uçhisar manzarasına ve ruhuna şahitlik ettirecek türden. Gelin, bu zevke beraberce ortak olalım.

Uçhisar Kalesi

Kapadokya’nın hemen hemen her yerinden görülebilen Uçhisar Kalesi’ni, birbirine bitişik peri bacaları oluşturuyor. Kalenin en üst sınırlarında oyma mezar, oyma küp ve büyük sarnıç bulunmaktadır. Kaleyi oluşturan iki sivri peri bacasının büyüğü “Ağanın Kalesi”, küçük olanı ise “Çavuşun Kalesi” olarak adlandırılmaktadır. Buradan günbatımını izlemek ise günün en keyifli anlarından biridir.

Uçhisar kale

Güvercinlik Vadisi

Uçhisar ve Göreme arasındaki yerini alan Güvercinlik Vadisi’nin uzunluğu 4,100 metre civarındadır. Bölgeyi keşfetmek adına ve ziyaretçilere yol göstermek adına vadide, kırmızı ile işaretlenmiş alanların bulunduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Bu arada, vadide çok sayıda güvercin yaşadığı için bu ismi almıştır.

Göreme Açıkhava Müzesi

Peribacalarının, oyma kiliselerin ve şapellerin bulunduğu Göreme Açıkhava Müzesi, Uçhisar’a yaklaşık 7 kilometre mesafede yer alıyor. Buraya gelip de büyülü tarihi yaşadığını hissetmeyen yoktur. Duvarlara, kolonlara ve tavanlara resmedilen freskleri görünce nefesinizi tutacağınıza yemin edebiliriz. 1985’ten beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer aldığını belirtelim.

Salkım Tepesi Panorama

Uçhisar - Göreme yolu üzerinde bulunan ve Uçhisar’a 3 kilometre mesafede bulunan Salkım Tepesi Panorama, muhteşem manzarası ile ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Gün doğumunu ve gün batımını, hayatta bir kere Salkım Tepesi Panorama'da izleyin.

Uçhisar-0

Uçhisar’dan Alınacak Hediyelikler

Uçhisar’da alınması gereken hediyelerin başında el dokuması halılar ve kilimler, el yapımı çömlekler, minyatür peri bacaları, taşlardan ve oniks taşlardan yapılmış takılar, çeş seramiğinden yapılan hediyelik ürünler, magnetler yer alıyor. Bunların yanı sıra Kapadokya’nın simgesi olan balonların küçük ve simge tipinde olanları, birbirinden güzel nazarlıklar, ahşap oymacılık ile yapılan birbirinden özel ahşap hediyelikler, meşhur mu meşhur Kapadokya şarabı, antikacılardan alacağınız unutulmaz eşyalar, Kapadokya üzümlerinden yapılan Anadolu jelibonu diye bilinen Köftür, geri dönüşte size eşlik edebilecek hediyeliklerden sadece bazıları.

Uçhisar’dan Geri Dönmeden Önce Yapılması Gerekenler

Çömlekçilik atölyelerinde çömlek yapımına katılmadan, antika dükkanlarını gezip tarihe bir yolculuğa çıkmadan, Uçhisar Kalesi bölgesinde balonları izlemeden, Güvercinlik Vadisi’nde güvercinlerin arasında bir yürüyüş yapmadan, gün doğumunu ya da gün batımını bu kaleden ya da Salkım Tepesi Panaroma’dan izlemeden geri dönmeyin.

Uçhisar’da Yemekler Bir Başka Güzel

Nevşehir’in, Kapadokya’nın ve dolayısıyla Uçhisar’ın geleneksel ve sevilen yemekleri arasında testi kebabı, düğün çorbası, yaprak sarması, Ürgüp Köftesi, İç Anadolu’nun zengin kahvaltısı, kuzu incik, kabak dolması, tutmaç çorbası, tepsi et kebabı, her türlü malzemelerle yapılan güveç, kuru fasulye, bamya yemeği, saç tava gibi enfes lezzetler bulunuyor. Ayrıca bölgeye has kabak çekirdeği ve leziz kayısıları da asla es geçmeyin.

Uçhisar-1

Uçhisar Konaklayacak Oteller

Bahçesiyle göz alıcı Flavia Cappadocia Hotel, muhteşem manzarası ile Uçhisar Kaya Otel, göz alıcı odaları ile Karlık Cave Suite, balonlara karşı uyanabileceğiniz Dream Of Cappadocia, merkeze yakın olan Serenity Otel, manzarasına bayılacağınız Zen Cappadocia Otel, dekorlarına hayran kalacağınız Eyes Of Cappadocia Cave Hotel, huzur veren ortamı ile Peristyle Cave  Cappadocia, taş evleri ile Helike Cave Otel, Uçhisar’a yakın konaklayabilecek otellerden sadece bir kaçı.

Uçhisar’a Ulaşım

Gün doğumunu izlediğinizde bir daha unutamayacağınız Uçhisar’a gitmek için eğer uzak şehirlerden geliyorsanız, Nevşehir Havalimanı’na gerçekleşen uçuşları kullanabilirsiniz. Havalimanından yaklaşık 36 kilometre uzaklıktaki Uçhisar’a gidebilmek için öncelikle servislerle Nevşehir merkeze gidebilirsiniz. Nevşehir’den Uçhisar’a ise otobüs ile ulaşılabildiğini belirtelim. Ayrıca Ürgüp’e 14 kilometre uzaklıkta bulunan Uçhisar’da şehir içi ulaşımlarda ise otobüste kullanılmaktadır.

Kısa Kısa Uçhisar Tarihçesi

Öncelikle 6 Aralık 1985 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne katılan Kapadokya ve Uçhisar, olağanüstü doğal ve kültürel miras listesine katılmıştır. Kapadokya bölgesine hakim olan 3 kaleden biri olan Uçhisar, bölgede en uçta kaldığı için konumundan dolayı bu ismi almıştır. Pers Dönemi Kral Yolu, Selçuklular Dönemi İpek Yolu kontrolünü sağlayan Uçhisar, tarih süresince lokasyon olarak önemli bir nokta olmayı başarmıştır.

Uçhisar-3

Uçhisar Yakınlarında Görülecek Noktalar

Nevşehir’e, Kapadokya’ya ve Göreme’ye yakın olan Uçhisar çevresinde görülecek yerlerden bazılarını sıralayalım: 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren Göreme Milli Parkı, Uçhisar’a 5 kilometre uzaklıkta bulunan bölgenin en can alıcı atmosferlerinden birine sahip Aşıklar Vadisi, Uçhisar’a gelmişken mutlaka görülmesi gereken noktalardandır.

Kapadokya-00
Kültür Seyahat

Kapadokya'da Balon Turu Hakkında Her Şey

Balon turu, benzersiz coğrafyasıyla ünlü Kapadokya'yı keşfetmek için en unutulmaz deneyimlerden biri. Nasıl yapılır merak edenler için…

Devamını Oku
1
Yeme İçme

Kapadokya Yemekleri: Yöresel Lezzetler

Büyülü diyar Kapadokya'nın anlatılmaz ama tadılır yöresel lezzetleriyle tanışmak ister misiniz? Eğer yakın zamanda bir Kapadokya ziyareti…

Devamını Oku
Uçhisar-0
Kültür Seyahat

Dünyanın En Güzel Günbatımı Manzarası: Uçhisar

Huzur vadeden görsel bir şölen. Kapadokya'nın en muhteşem manzarasında, peribacalarından tam 40 metre yükseklikte, nefes kesen bir günbatımına…

Devamını Oku