Kültür Seyahat

8 Haziran 2023
Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2023

Haziran, kültürel seyahatlerin keyfini çıkarmak için yılın mükemmel bir zamanı. Dünyanın çeşitli bölgelerinde, bu ayda düzenlenen birçok muhteşem şölen ve festival var. Bu etkinlikler, yeni bir kültürü samimi bir şekilde deneyimlemek ve anlamak için harika bir fırsat. Dolayısıyla, mümkünse, bu etkinliklerden birine katılmak oldukça önemli. Müzik, yemek, törenler ve geleneklerle dolu olan bu deneyimler, size sonsuza dek unutulmaz anılar sunacaktır.

VIVID Sydney

VIVID Sdyney, Avustralya

VIVID Sydney, Avustralya'nın başkenti olan şehrinde her yıl düzenlenen bir gece etkinliğidir. Bu etkinlik, ışık, sanat ve teknolojiyi bir araya getiren bir gösteri serisidir. Bu etkinlik Sydney CBD ve Sydney Harbour çevresindeki çeşitli bölgelerde gerçekleşir. VIVID Sydney, bu yıl 26 Mayıs-16 Haziran kış aylarında üç hafta boyunca devam eder. Sidney'in en yaratıcı beyinlerini bir araya getirerek müzik sanatçıları, sanat sergileri ve büyük ölçekli 3D ışık projeksiyonlarını içeren bir etkinliktir. Sidney Opera Binası, Sydney Harbour Bridge ve diğer tarihi yapılar gibi yerlerde gerçekleşen muhteşem ışık ve lazer gösterileri, ziyaretçilerin yaşayabileceği en ünlü deneyimler arasındadır.

Bu etkinlik, ücretsiz olarak katılabileceğiniz ve şehir merkezinde yürüyerek keşfedebileceğiniz bir etkinliktir. Ancak, en iyi deneyimi elde etmek için, yakındaki Barangaroo rıhtımından kalkan birçok liman turuyla birlikte VIVID Sydney'in inanılmaz ışık gösterisini izleyebileceğiniz en iyi izleme platformuna sahip olabilirsiniz.     

İnti Raymi

İnti Raymi, Peru

Peru'da, Perulular kış ve ilkbahar arasındaki geçişi kutlamak için Kuzey Yarımküre'de 24 Haziran tarihine denk gelen kış gündönümünde Cusco'da Inti Raymi etkinliğini coşkuyla kutlarlar. Inti Raymi, İnka güneş tanrısı Inti'yi onurlandırır ve kökenleri 1400'lerin başlarına kadar uzanır. Bugün ise Haziran ayındaki kutlamalara ve özellikle 24 Haziran'daki etkinliğe katılarak, canlandırmaları izleyebilir, dansçılara tezahürat yapabilir ve tabii ki İnka birası chicha'yı deneyebilirsiniz. Inti Raymi, geçit törenleri ve kutsal koka yapraklarının okunmasıyla gelecek yıla dair içgörüler elde etmek amacıyla işaretlenir. Cusco'daki İnka Güneş Tapınağı Korikancha ve şehir merkezindeki Plaza de Armas'tan, bu etkinliğin heyecanını ve aksiyonunu gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca, kutlamanın bir bölümü yakındaki İnka harabeleri Saqsayhuman'da da gerçekleştirilir, ancak festival için birçok yolun kapalı olması nedeniyle bu bölgeye ulaşmak daha zor olabilir.

Eğer Inti Raymi'nin kesin tarihinde Cusco'da bulunmuyorsanız endişelenmeyin. Etkinlik öncesinde, günlerce süren kutlamalara tanık olabilirsiniz. Şehrin her köşesinde, kostümlü dansçıların ve müzisyenlerin geçit törenlerini izleyebilirsiniz. Burada Cusco'nun enerjisini yakalamamak neredeyse imkânsız.

Glastonbury

Glastonbury Festivali, İngiltere

Her yıl Haziran ayında İngiltere'nin Somerset bölgesinde gerçekleşen Glastonbury Festivali, dünyanın en ünlü ve etkileyici müzik etkinliklerinden biri. Büyülü atmosferi, renkli kıyafetleri, büyüleyici sahne şovları ve çeşitlilik dolu müzikal performanslarıyla binlerce insanı kendine çeken festival, ilk başlarda, yani 70’li yıllarda küçük çaplı bir etkinlikti. Günümüzde ise yaklaşık 135 bin kişilik bir katılımcı kapasitesine sahip.

Festivalin gerçekleştiği Glastonbury Festival Parkı büyük bir arazi üzerine kurulmuştur. Arazide çadır kampı, sahneler, sanat enstalasyonları, yiyecek ve içecek alanları gibi birçok farklı bölüm bulunuyor. Festival süresince katılımcılar, çeşitli müzik tarzlarında binlerce performansa tanık olurlar. Rock, pop, elektronik, hip-hop, folk, reggae gibi birçok müzik türü festivalin zengin müzikal çeşitliliği arasında.

Glastonbury Festivali, ünlü müzik grupları ve sanatçıları ağırlamasıyla da tanınır. Sahne alanında, dünya çapında ün kazanmış isimlerle birlikte yeni ve keşfedilmemiş yeteneklere de yer verilir. Festival, müzikseverlerin favori sanatçıları canlı performanslarla izleme şansı buldukları bir platform olarak hizmet verir.

Ancak Glastonbury Festivali yalnızca müzikle sınırlı kalmaz. Sanatın her türüne büyük bir önem verilir. Festival alanında devasa heykeller, enstalasyonlar, ışıklandırmalar ve görsel sanat eserleri sergilenir. Katılımcılar, renkli kıyafetler ve kostümlerle festival alanını süsler, büyülü bir atmosfer yaratır.

Holi

Holi Festival, Hindistan

Hindistan’ın en renkli ve en ünlü festivali olan Holi, baharın gelişini ve bereketini simgeler. Aslında festival Mart ve Nisan aylarında kutlansa da bazı bölgelerde Haziran’a da denk gelebiliyor, bu yüzden listemize almak istedik.

Holi için renkli bir festival dedik ama bu öylesine yaptığımız bir tanım değil. Bu festivale katıldığınızda kelimenin gerçek manası ile “rengarenk” oluyorsunuz zira su tabancalarının içine konan renkli tozlar ve boyalar, Holi Festivali’nin en eğlenceli kutlama şekli. Sokaklarda dans eden katılımcıların ve geleneksel müziklerin enerjik bir atmosfer yarattığı festival, aynı zamanda sosyal bariyerleri yıkan ve insanları birleştiren bir festival olarak da kabul edilir.

BONUS: Superman Kutlamaları, ABD

Hem genel bir çizgi roman meraklısı olun, hem de Superman tutkunu olun, Illinois'teki Metropolis'taki Superman Kutlaması'nı kaçırmamalısınız! 2023 etkinliği, 45. Yıllık Superman Kutlaması olarak gerçekleşiyor. Bu kutlama, sıradan bir kongre veya festivalden daha fazlasını sunan, 40 yılı aşkın bir geçmişe sahip bir etkinlik. İlk olarak tek günlük bir yerel etkinlik olarak başlayan bu kutlama, şimdi dünyanın her yerinden Superman hayranlarını ağırlayan üç günlük bir şenliğe dönüştü. Bu yıl 9-11 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlik, her yıl olduğu gibi farklı film ve TV yapımlarından ünlü konukları da içermekte.

Healthy Eating For Kids
İyi Yaşam

Ortam Seçiminden Porsiyon Ayarlamaya: Çocuklarda Doğru Beslenme

Anne ve babalar sıklıkla çocuklarının beslenmesiyle ilgili problemler yaşar. Böyle durumlarda da çoğunlukla internet bilgilerine başvururlar.

Devamını Oku
k0
Tips

Kışın Kamp Yapacaklara Tavsiyeler

Kışın son demlerine gelmiş olsak da hala kış mevsiminin güzel atmosferi devam ediyor. Senenin en sakin ve huzurlu mevsimlerinden biri olan kış,…

Devamını Oku
İlk uçak yolculuğu-0
Tips

İlk Uçak Yolculuğunuzdan Önce Bilmeniz Gerekenler

Konforlu, keyifli ve hızlı... Ancak bunca iyi özelliğine rağmen uçak yolculukları bir parça tedirginliğe de yol açabilir. Özellikle de ilk…

Devamını Oku