Kültür Seyahat

7 Mayıs 2022

Hepimizin hayatında en özel ve anlamı büyük günlerden birisidir Anneler Günü. Dünyanın dört bir yanından, değerli ve farklı adetlerle kutlanan Anneler Günü için gerçekleştirilen dikkat çekici geleneklere ve etkinliklere gelin beraberce bir göz atalım. I. Dünya Savaşı zamanında annelere verilen madalyalardan, 10 günlük festivallere kadar pek çok farklı kutlama, dünya çapında tüm annelere ithaf ediliyor.

Anneler Günü Gelenek-1

Annelere İthaf Edilen Antrosht Festivali ile Etiyopya

Etiyopya’da, Anneler Günü için sonbahar ortası gibi Mayıs’ın ikinci pazarı, yağmurlar bittikten sonra annelere ithaf edilmiş şekilde tam 3 gün boyunca kutlama yapılıyor. Bu kutlama kapsamında, aile üyeleri, evlerde bir araya gelip büyük bir ziyafet yapmak için masaları kurarlar. Harika bir etkinlik amacıyla kız çocukları, sebzeler, baharatlar, peynir çeşitleri ve tereyağı, oğlan çocukları ise kuzu ya da boğa eti de dahil olmak üzere farklı et çeşitleri hazırlayıp getirirler. Ayrıca yemeklerin yanında, limon suyu, portakal suyu, ananas suyu, beyaz üzüm suyu ve kuşburnu şurubu ile hazırlanan Etiyopya pançı da bulunuyor. Tüm malzemeler toplandıktan sonra değerli anneler, mutfaklarında güzel bir yemek hazırlığına girişirler. Son olarak muhteşem geleneksel Etiyopya lezzetleri eşliğinde danslar edilip harika şarkılar söylenerek Anneler Günü kutlamaları, 3 gün süresince gerçekleştirilir.   

Ortaçağ’dan Gelen Geleneklerle İngiltere’de Anneler Günü

İngiltere’de Anneler Günü, paskalya öncesi Lent adı verilen büyük perhizin dördüncü Pazar günü, ‘Annelik Pazarı’ olarak isimlendiriliyor ve o gün Anneler Günü olarak kutlanıyor. Ortaçağ zamanlarında, fakir aileler genelde, çocuklarını ev içi hizmetçi ya da zengin ailelere çırak olarak çalışmak üzere gönderirlerdi. Çalışanların nadir izin günleri de geleneksel olarak bu paskalya öncesi büyük perhiz günlerinde kullandırılırdı böylece çalışanlar da Meryemana’ya ibadet edip evlerini, ailelerini ve kiliselerini ziyaret edebiliyorlardı. Çocuklar, Anneler Günü’nü kutlamak amacıyla sıklıkla annelerine vermek üzere çiçekler toplar, “Annelik Kekleri” ya da “Paskalya yortusunda yapılan meyveli pasta” pişirirlerdi. Bu gün ise İngiltere’de anneler günü aynı Amerika’da olduğu gibi çiçekler, kartlar, hediyeler ve aile yemekleri ile kutlanmaya devam ediyor. 

Anneler Günü Gelenek-2

İmparatoriçe’den Gelen Japonya Kutlamaları

Kocaman ülkede Anneler Günü, çoğu yerde olduğu gibi Mayıs’ın ikinci Pazar günü kutlanıyor. Japon anneler için, bu özel gün annelerin sahip olduğu nazik bir gücü temsil eden güzel kırmızı karanfillerle ve güllerle sembolize ediliyor. Ülkedeki Anneler Günü’nün tarihi, İmparator Akihito'nun annesi İmparatoriçe Kojun'un doğum gününün anısına hizmet ettiği Showa Dönemi’ne kadar uzanıyor. Kutlama için çocuklar, okulda annelerinin resimlerini çizerler ve hatta bu konuda bazen sanat yarışmaları düzenlenir. Bunun haricinde, çocuklar Suşi, Miso ve Japon omleti Tamagoyaki gibi geleneksel Japon yemekleri hazırlayıp annelerine sunarlar. 

Annelere Madalya Verilen Zamanlarda Almanya Kutlamaları

“Muttertag” yani Anneler Günü, Almanya’da da genellikle Mayıs’ın ikinci Pazar günü kutlanıyor. Fakat eğer bu gün, Hristiyanlık'taki önemli dini bayramlardan biri olan Pentekost’a denk gelirse, Anneler Günü, Mayıs’ın ilk Pazar’ı kutlanıyor. Her ülkede olduğu gibi bu ülkede de Anneler Günü kartları, son derece popülerdir. 2. Dünya Savaşı sırasında, Anneler Günü gelenekleri, vatan ve millet için çocuk dünyaya getiren kadınlar için adeta siyasi önem arz eder şekilde kutlanıyordu. Anneler, bir hanede kaç çocuk olduğuna bağlı olarak altın, gümüş ya da bronz madalyalarla ödüllendiriliyordu. Savaştan sonra ise daha yumuşak bir geçişle Anneler Günü’nü şenlik şeklinde geçirtecek bir yemek eşliğinde hediyeler, kartlar ve çiçekler vererek kutlanmaya başladı.

Anneler Günü Gelenek-3

Eğlenceli Skeçlerin Zamanı: Sırbistan Anneler Günü Kutlamaları

Aile ruhunun ve annelerin güzelliklerini hissedip 8 Mart tarihinde özel bir kutlama yapan bir diğer ülke ise Sırbistan. Güne dua ederek başlayan aileler, ardından annelerine yatakta kahvaltı ve çay sunumu hazırlıyorlar. Daha sonra aile üyelerinden çocuklar, annelerini gururlandıracak özel konuşmalar yaparak çocukluklarında ve ergenliklerinde geçen tatlı hatıraları anlatırlar. Hatta bazı çocuklar, annelerine sevgilerini ve saygılarını gösterecek eğlenceli parodiler ve skeçler sunuyorlar. Ailenin kız çocukları, mutfaktaki tüm işlere el atıp kekler, yemekler hazırlıyor ve annelerine tüm gün boyunca iş yaptırmayıp onları dinlendirmeye gayret ediyorlar. Böylece aralarındaki sıkı sevgi bağını yücelterek tüm sene annelerinin yaptıkları fedakarlıklara bir nevi minnet ve teşekkür sunuyorlar.

Hindistan’da 10 Günlük Bir Festival ve Anneler Günü

Kültürel çeşitlilik ülkesi Hindistan’da Anneler Günü kutlaması bir gün ile sınırlı değil, bunun yerine 10 günlük bir festival ile bu özel gün kutlanıyor. Bu festival Durga Puja olarak biliniyor ve Hint kültürüne ait festival, annelerin tanrıçası Durga’ya ithaf ediliyor. Durga Puja, küçük bir etkinlik ya da kutlama değildir, haftalar boyu süren ev dekoru ve süslemesi ile yiyecek hazırlıkları gibi hizmetler söz konusudur. Festival, sadece bireysel olarak anneler üzerine odaklanmak yerine bütün yaşamın ve yaradılışın arkasındaki annelik gücüne odaklanıyor. Sonuçta, annelerimizin gücünün dünyayı döndürmeye sonsuz katkısı olduğu, yadsınamaz bir gerçek. Hindistan’da Mayıs ayının ikinci Pazar günü kutlanan Anneler Günü, ziyafetlerle ve kutlamalarla şenleniyor.

Anneler Günü Gelenek-4

Anneler Günü’nün Doğduğu Amerika’da Kutlamalar

Bildiğiniz gibi Amerika, modern Anneler Günü’nün doğduğu yer olarak biliniyor. Daha önceden Anneler Günü’nün pek çok kutlama biçimi var olmasına rağmen Anneler Günü, şimdilerde annelerin çiçek buketlerine, hediye ve kartlara boğulduğu, yıllarca süregelen bir kutlama günü olarak kabul ediliyor. ABD'de Anna Jarvis'in, annesini kaybettiği 1908 yılında başlattığı anma günü, 1914 yılında Kongre'nin onayıyla ülke genelinde genişledi. Jarvis'in amacı, çocukları için sonsuz fedakarlıkta bulunan annelere, ulusal bir gün armağan etmekti. 

Son söz olarak... Değerli annelerimiz, iyi ki varsınız, sizi çok seviyoruz ve Anneler Günü’nüzü tüm kalbimizle dolu dolu kutluyoruz.

0
Kültür Seyahat

Giriş İçin Yalnızca Kimliğin Yeterli Olduğu Ülkeler

En azından bir kere de olsa, yurt dışını gezip görmek çoğu insanın en büyük hayallerinden biridir. Hatta birçoğumuz, tanıdığımız kişilerin dünyayı…

Devamını Oku
yurtdışı internet paketleri-0
Teknoloji

Yurtdışında Kullanabileceğiniz İnternet Paketleri

Yurt dışında internet kullanımı oldukça mühim bir mesele. Seyahatiniz sırasında internetsiz kalmamak için, bu konuyu gitmeden önce halletmekte fayda…

Devamını Oku
Kamp malzemeleri-0
Tips

En İyi 10 Kamp Malzemesi

Kamp yapmak oldukça keyifli olsa da zaman zaman zorlayıcı olabilir. Hele en gerekli malzemelerden birini yanınızda getirmediğinizi veya yanlış…

Devamını Oku